fbpx

Mâncarea e combustibilul organismului, nu somniferul!

Oamenii mănâncă prea mult, prea gras și fără să se gândească dacă ce bagă în gură le face bine sau doar le dă o satisfacție de moment!

Andrei Ropcea sau Randi

Cu siguranță i-ați fredonat melodiile. Andrei Ropcea sau Randi, pe numele său de scenă, este unul dintre cei mai îndrăgiți și mai longevivi cântăreți și producători muzicali români. A fost jumătatea trupei „Morandi“ (alături de Marius Moga), iar din 2011 a ales cariera solo și și-a creat propria casă de discuri, Famous Production.

În urmă cu câțiva ani a devenit vegetarian și nu i s-a părut deloc greu să facă acest pas. Este atent la ceea ce mănâncă, dar are și câteva slăbiciuni culinare, dulciurile, cum altfel?

Îi place să gătească și nu se dă în lături să le pregătească prietenilor mâncare cât mai sănătoasă sau să facă cea mai grea parte din pregătirile pentru Crăciunul în familie, frământatul cozonacilor. Pentru care ne-a dezvăluit și rețeta, poate vreți să faceți puțin sport, cum ar spune invitatul nostru!

Se spune despre tine că ești un bucătăr tare iscusit. Cât de des gătești și ce îți place să faci cel mai mult?

Nu știu cât de bun bucătar sunt, însă prietenii mei par fericiți când le gătesc:)! În general, când e vorba de gătit alături de prieteni, improvizez și încerc să creez, mai mult decât să respect rețete!

Ce înseamnă pentru tine mesele luate în familie?

Mesele acelea înseamnă de fapt timp cu familia, timp care e atât de prețios și care uneori parcă ne scapă printre degete! Mesele în familie sunt doar un argument de care avem nevoie că să ne întoarcem la ceea ce contează cu adevărat!

Spune-ne top 3 rețete din copilărie care-ți plac și astăzi.

Rețetele nu le știu pentru că atunci nu eram atât de pasionat și, implicit, nici nu găteam! Când eram copil mâncam ouă și cartofi prăjiți de câteva ori pe săptămână! Ăsta e un capriciu la care nu pot să renunț nici acum. Imediat după cartofii cu ou, aș trece la prăjitura cu cremă de lămâie și la cozonac.

Într-o emisiune TV, anul trecut, ai povestit despre frământatul cozonacilor. Spune-ne mai multe despre „aventura” cozonacilor și dacă ai câteva tipsuri pentru a le ușura misiunea celor care au în plan să frământe cozonaci de Crăciun.

Aventura cozonacilor sună absolut perfect :)!
Noi facem cozonacii în familie, pentru că e pur și simplu extenuant să-i faci singur! Fiecare are momentul și atribuția lui în proces, iar mie îmi revine, bineînțeles, munca de jos, grea, brutală: frământatul!:)
Ca sfaturi pentru cei ce vor să se aventureze, aș putea să spun unul: dacă nu-ți place sportul, nu te apuca!:)

Rețeta lui Randi pentru 2 cozonaci

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 1 kg făină

  • 50 g drojdie

  • 3 ouă întregi 

  • 1 gălbenuș

  • 500 ml lapte

  • 300 g zahăr tos

  • 150 ml ulei

  • 100 g unt

  • 1 linguriță de oțet de mere

  • coajă rasă de lămâie

  • vanilie

  • rom

  • sare

  • Pentru umplutură
  • 250 g nuci măcinate

  • 1 albuș

  • 1 cană de zahăr tos

  • esență de rom (la care se mai pot adăuga rahat și stafide)

Cum să faceți

  • Zahărul se topește în lapte călduț. Se păstrează o lingură de zahăr și puțin lapte pentru maia. Se adaugă coaja rasă, sarea, celelalte arome, ouăle amestecate bine și oțetul de mere. În maia nu se pune sare. Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr, se dizolvă în puțin lapte, se presară cu puțină făină și se lasă la crescut. Când și-a dublat volumul se toarnă peste făină, se adaugă laptele cu ingredientele de mai sus. Se amestecă totul bine cu mixerul și se adaugă câte puțin uleiul, apoi untul topit la bain-marie, albușurile bătute spumă. Jumătate în aluat, iar jumătate în umplutură. Se frământă cu mâna cca 30 minute, se ridică aluatul, se rupe și se frământă din nou până când devine omogen și flexibil și se desprinde ușor de pe mână. Se adună la mijlocul vasului, se presară cu făină, se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut la loc cald cca 30 de minute până când își dublează volumul.
  • Pentru umplutură se bate spumă albușul și apoi se încorporează treptat o cană cu zahăr, nucile, romul și cacao și dacă se dorește și stafidele și rahatul. Se împarte aluatul în două și se întind două foi de aluat cu sucitorul. Se împarte omogen umplutura. Se rulează și fiecare cozonac se strânge la capete. Tăvile se ung cu unt rece. Se pun cozonacii și se mai lasă la crescut 20 minute. Se ung cu gălbenușul rămas și se decorează cu zahăr tos și cu jumătăți de miez de nucă.
  • Se pun în cuptorul bine încins și se lasă la foc potrivit cca o oră. Când sunt gata, se scot și se acoperă cu un șervet câteva minute -15- să transpire și să iasă ușor din tavă. Se ung cu ulei pe toate părțile.
  • Se lasă la răcorit pe hârtie albă, la loc călduț.

Când și de ce ai devenit vegetarian?

Acum 6 ani am renunțat la carne. În primul rând am realizat că nu am nevoie de carne și că, mai mult, îmi face și rău! În al doilea rând, bineînțeles, e considerentul mediului, al distrugerii și al consumerismului inutil, fără măsură. Pentru mine a fost ușor să renunț la carne pentru că nu eram înnebunit după ea și-mi plăceau mai mult peștele și fructele de mare.

Chifteluțe vegetariene

Năut fiert, aproximativ 250 de g, pisat după fierbere și amestecat cu fasole roșie, ceapă, condimente asiatice, boia afumată și ou! Toată pasta se modelează în chifteluțe, se lasă la odihnit (o expresie culinară simpatică) și apoi acestea se dau la cuptor, aproximativ 40 de minute. O să obțineți chifteluțe vegetariene foarte gustoase și sănătoase.

chifteluțe vegetariene gătite de Andrei Ropcea sau Randi

Ce înseamnă, pentru tine, să mănânci sănătos?

Să mănânci ce trebuie, când trebuie și cât trebuie! Oamenii mănâncă prea mult, prea gras și fără să se gândească dacă ce bagă în gură le face bine sau doar le dă o satisfacție de moment! Mănâncă legume, pește, fructe și corpul o să aibă mai puțin de muncă și implicit mai multă energie pentru tine. E ciudat cum poftele ne întunecă gândirea, însă cred și sper că oamenii se vor deștepta la un moment dat.

Care sunt fructele și legumele preferate?

Îmi plac mult fructele exotice: mango, ananas, jackfruit, mangosteen însă și cireșele, smochinele, merele. Legat de legume, mănânc aproape orice legumă, fie că-mi place sau nu, trecând de la mofturi la a mânca ceea ce-mi face bine. Recunosc că mănânc des avocado, baby spanac și rucola.

legumele preferate ale lui Andrei Ropcea sau Randi

Dar cele de care nu te atingi?

Nu sunt un mare fan al țelinei, însă o tolerez în sucuri, în combinații cu fructe! Nici după sfeclă nu mă omor, dar o mai consum și pe dânsa, strâmbând din nas.

Ai un desert preferat?

Am multe deserturi preferate:)! Ghinionul meu și norocul în același timp, e că nu fac dulciuri, nu mă pricep și nici nu vreau să ajung să mă pricep:)! Mă feresc de zahăr cât pot, însă în ocazii speciale mai arunc în cuptor o banana cake, cât mai light și bio!

Pastele sau orezul, ce ai alege pentru cină? Și în ce combinație?

Aș alege pastele din orez, noodles cu creveți și legume! Sincer să fiu nu am gătit niciodată.

Care sunt ustensilele/gadget-urile preferate în bucătărie?

Nu m-am atașat de ustensilele din bucătărie încă:)! Încerc să fiu imparțial și să mă folosesc de toate cu respect și apreciere:)! Dacă stau să mă gândesc mai bine, îmi place cântarul de bucătărie pe care l-am comandat când eram închiși în case!

3 ingrediente exotice pe care le foloseșți și le recomanzi.

Mie îmi plac mult curry-ul, boiaua afumată și ghimbirul!

Curry gătit de Andrei Ropcea sau Randi

Care e răsfățul tău culinar?

Orice mi-e interzis de conștiință:) ! Mă răsfăț când nu mai țin cont de reguli și mănânc dulciuri până îmi plesnește buricul!

Ce nu ai putea refuza niciodată să mănânci?

Oh… grea întrebare! Aș putea refuza un homar în sos de trufe doar cusut la gură!

Ai un ritual anume pentru mic-dejun?

Ritualul meu e să zbor din pat direct la sport și de la sport să zbor direct la studio! Acolo mănânc cereale cu lapte de quinoa sau banană cu iaurt grecesc și cereale! Încerc să fiu cât mai practic și light!

Dacă ar fi să te gândești la o întâlnire cu prietenii, acasă, ce le-ai pregăti?

Doar la pește și fructe de mare mă pot gândi, pentru că vreau să cred că toți sunt avizi după ele ca mine și pentru că nu aș vrea să-mi adorm prietenii cu coaste la cuptor sau carne la garniță! Mâncarea e combustibilul organismului, nu somniferul! 

fructe de mare gătite de Andrei Ropcea sau Randi