fbpx

Meniuri fără gluten

Meniuri fără gluten

Eliminarea glutenului din dietă poate părea o sarcină dificilă și limitativă. Din fericire, lucrurile nu stau chiar așa dacă evităm alimentele procesate și dăm o șansă propriului nostru talent de bucătar, gătind simplu, cu carne albă, de pasăre ori pește sau fructe de mare și legume sau mâncăruri cu carne roșie ori avem la dispoziție o întreagă listă de salate de verdețuri cu legume, oleaginoase și pseudocereale.

Cea mai mare atenție trebuie acordată produselor semi-preparate sau conservelor, care pot conține gluten, chiar dacă, de exemplu, sunt conserve de fructe sau legume care nepreparate nu conțin gluten.

Cele mai multe dintre fructe nu conțin gluten și sunt de preferat:

Legume

Carne de pasăre și carne roșie (vită, porc, miel) 

Pește și fructe de mare: cu sos de roșii și măsline, cu legume la cuptor

Lactate: atenție să nu conțină aditivi! Sunt de evitat iaurtul cu arome, crema de brânză (procesată), sosurile sau înghețata

  • Lapte
  • Unt
  • Brânză
  • Smântână
  • Brânză cottage
  • Frișcă
  • Iaurt

Fasole, leguminoase și nuci

Uleiuri

  • Măslinele și uleiul de măsline
  • Avocado și uleiul de avocado
  • Uleiul de cocos
  • Uleiurile vegetale din semințe de susan, cânepă sau floarea soarelui

Pot fi incluse și aceste pseudocereale:

  • Amaranth 
  • Hrişcă
  • In
  • Mei
  • Quinoa
  • Orez, inclusiv orez sălbatic
  • Sorg
  • Soia
  • Tapioca (rădăcină de manioc)
  • Teff
  • Yucca
  • Arrowroot (Arorut)
  • Porumb — făină de porumb etichetată fără gluten
  • Făinuri fără gluten – făină de orez, soia, porumb, cartofi și fasole

Sosurile conțin, de obicei, gluten, dar cu puțină atenție pot fi făcute în casă dintr-un simplu ulei de măsline cu lămâie ori sosuri de iaurt. De asemenea pot fi folosite:

  • Tamari
  • Oțetul alb, oțetul distilat și oțetul din cidru de mere

Băuturile alcoolice distilate, lichiorurile distilate și cidrurile tari ori vinurile sunt, de asemenea, fără gluten. Toate băuturile produse din cereale care conțin gluten și nu sunt distilate (berea) conțin și ele gluten. În ultima vreme au apărut mai multe mărci de bere fără gluten disponibile, mai ales în Statele Unite.

Nu conțin gluten:

  • Apă
  • Suc de fructe 100%
  • Cafea
  • Ceai
  • Energizantele sportive
  • Limonada

Surse documentare:

https://celiac.org/gluten-free-living/gluten-free-foods/
https://www.healthline.com/nutrition/gluten-free-foods
https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/living-gluten-free/the-gluten-free-diet/

Foto: pixabay.com

Tags:
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un

 

pe Facebook


Înscrie-te la newsletterul săptămânal