Într-o familie în care copiii trebuie să ajungă dimineața la școală aproape în același timp în care părinții trebuie să ajungă la birou, lucrurile sunt destul de complicate. Dacă nu luați măsuri de cu seara, este puțin probabil ca situația să nu scape de sub control la prima oră. Iar serile, știm cu toții, numai chef de pregătit pentru ziua următoare nu avem, în condițiile în care abia ne tragem sufletul după cea care stă să se încheie.
Așadar am împărțit și noi lucrurile pe categorii pentru a încerca să ne simplificăm viața.
Smoothie-uri și super shake-uri
Iubite de toată lumea, cele două băuturi consistente sunt destul de des confundate una cu cealaltă, dar, de fapt, sunt destul de diferite în ceea ce privește prepararea, precum și consistența. Dacă unul este desert, celălalt poate fi masă în sine.
Shake-urile, de fapt milkshake-uri la origine (așa cum le spune numele, pe bază de lactate), sunt frecvent preparate ca desert, cu înghețată și siropuri aromate. Dacă ne uităm la această definiție, putem spune că îl excludem de la mic-dejun. Dar nu înseamnă că nu putem să profităm de o parte din el, mai exact produsele lactate adăugate în fructele folosite cu tot cu pulpă. Principala diferență în asta și constă, în densitatea lichidului.
Smoothie-urile, pe de altă parte, sunt făcute în special cu fructe, adăugând ingrediente precum iaurt, sana, chefir ori lapte bătut și diverse semințe. Motivul pentru care este numit „smoothie” este legat de textura și consistența sa: cremos. Băutura este iubită atât de copii, cât și de adulți și practic nu există limite la capitolul rețete.
Aici vă povesteam cum puteți să aveți parte de mai mult verde în farfurie, iar între rețetele preferate sunt fructele sau zarzavaturile cu diverse condimente și nuci, dar și semințe de chia ori in. Puteți adăuga îndulcitori naturali și pudre proteice. Combinații de smoothie-uri verzi reușite sunt multe, rămâne să vă hotărâți.
Preferatele noastre sunt:
- banane și căpșuni, sana, semințe de chia, miere și nuci
- morcovi cu sfeclă roșie și ghimbir, îndulcit cu stevia și completat cu migdale
- înghețată de căpșuni din smoothie
Dacă vă uitați pe lista de ingrediente o să constatați că beneficiați de toți nutrienții de care aveți nevoie, într-un singur pahar. Și oricare dintre rețete poate fi pregătit de cu seară și lăsat smoothie-ul în frigider, consumat apoi în drum spre birou, dacă doar atunci găsiți un pic de timp liber.
Cu cereale
Despre cereale, multă lume știe deja că sunt necesare unei diete echilibrate datorită fibrelor pe care le conțin, dar și carbohidraților complecși, pentru că vorbim de cereale integrale, nerafinate.. și fără zahăr adăugat de producător. În plus, sunt incluse pe lista alimentelor benefice unei bune funcționări a creierului.
În lipsa chipsurilor de porumb pe care le găsim astăzi pe toate drumurile și care nu ne ajută aproape cu nimic în dietă, atunci când vorbim de fulgi de cereale la mic-dejun, vă propunem ovăzul, care făcea parte din dieta de bază a strămoșilor daci. Și știm despre ei că aveau suficientă energie cât să se apere strașnic de cuceritorii romani… Și aici venim cu precizări. Atunci când cumpărați cereale pentru mic-dejun, asigurați-vă că nu au zahăr adăugat.
Fulgii de ovăz se potrivesc și cu laptele și cu iaurtul și cu apa simplă sau băuturile din soia sau migdale. Se pregătesc la cald dacă nu aveți mult timp, sau la rece, dacă îi lăsați peste noapte la înmuiat iar dimineața doar adăugați fructele proaspete
Mic-dejun cu cereale:
- Fulgi de ovăz, băutură de soia, banană, alune de pădure și sirop de arțar
- Fulgi de ovăz, lapte de vacă sau de capră, miere, nuci, banane și căpșuni
- Fulgi de ovăz, iaurt grecesc, piersici, migdale, miere, scorțișoară și zmeură
- Fulgi de ovăz, iaurt, afine de pădure, migdale, sirop de agave
- Fulgi de ovăz, lapte de migdale, nuci sau alune de pădure, miere și mure
Cu proteine
Amatorii de mic-dejun proteic din familia dietelor keto au o multitudine de rețete la alegere. Pentru un brunch din zilele de weekend, avem și noi preferatele noastre, care încep și se sfârșesc cu omlete în diverse combinații, deloc banale, vă asigurăm!
- Omleta gratinată – după ce este coaptă omleta simplă, se adaugă brânză rasă sau cașcaval și se pliază
- Omleta umplută – se procedează ca mai sus, dar înainte de a fi pliată se poate umple cu avocado sau somon afumat
- Omletă cu verdețuri– în compoziția de ou cu sare și pier adăugați ceapă verde tocată fin, hasmațuchi, coriandru ori pătrunjel sau toate împreună
- Omletă cu feta și roșii uscate la soare
- Omletă cu broccoli
Dacă vă încumetați să pregătiți totul de cu seară, puteți încerca o ruladă de omletă. Practic, după ce o gătiți, o umpleți cu orice combinație preferați, exact ca și la pizza, apoi o rulați și o gătiți la cuptor. Dimineața poate fi ușor încălzită sau luată la pachet fără probleme. Și dacă v-am făcut poftă, încercați și rulada de omletă cu dovlecei!