Sigur că marile magazine vor fi totdeauna la îndemână pentru provizii pe termen mai lung sau mai scurt, în funcție de situație, pentru produse de bază, pentru ore nepotrivite când realizăm că ne lipsesc unele ingrediente din lista unei rețete.
Dar poate pentru masa de duminică sau pentru cei mici ori pentru părinții sau bunicii noștri care au nevoie să mănânce cât mai sănătos posibil, putem să ne alegem mâncarea și din alte locuri. Ați putea aduce drept contraargument prețul, de cele mai multe ori mai mare în piețe sau ferme locale, însă dacă ne gândim planurile alimentare în funcție de cantitate, lucrurile se pot schimba per ansamblu.
Nu este neapărat nevoie să alegem bio sau eco, uneori este suficient să alegem produse locale, cu termen de valabilitate redus, care nu sunt la fel de intensiv tratate cu substanțe chimice pentru a putea face față distanțelor mari pe care le au de parcurs din sudul Africii, de exemplu, până pe mesele noastre.
Dar chiar și în supermarketuri găsim produse locale, nu doar de la mici agricultori, ci și de la companii care promit, de exemplu, să trateze creșterea și îngrijirea păsărilor cu alternative naturale, fără antibiotice. Sau să le crească cu porumb și să nu forțeze creșterea, așa-numitul ”pui crescut lent”. Că o fi sau nu fericit puiul respectiv, nu știm să vă spunem, dar cu siguranță vom fi noi ceva mai împăcați, dacă suntem și un pic mai atenți la ce cumpărăm. De obicei se precizeaza pe etichetă modul de creștere, iar dacă nu aveți încredere, puteți căuta online informații suplimentare. Așadar, de unde cumpărăm dacă vrem să diversificăm?
Piețele sunt cea mai la îndemână variantă. O plimbare printre tarabe ne lămurește unde sunt producătorii locali, cu ce produse de sezon au venit și care sunt cele mai bune oferte calitate-preț. Cu cât au mai puțină marfă, cu atât este mai bună calitativ, uneori. Asta înseamnă mai multă grijă pentru produsele loc. Iar dacă vă veți face un obicei de a merge la piață într-o zi în care aveți mai mult timp la dispoziție, încercați să stați de vorbă cu cei care vând, o să vă lămuriți foarte ușor dacă merită să le încercați produsele.
Dar dacă nu sunteți exact genul care să povestească la tarabe cu precupețele, încercați online! Mai ales în ultimii ani a crescut substanțial numărul celor care livrează din alte localități, direct de la ferme.
Noi am găsit foarte ușor o fermă de păsări pășunate, care se preocupă și de regenerarea solului. Păsările se cresc în sistem de pășunare și, la bază a fost creat de un fermier deja celebru din Statele Unite, Joel Salatin, un fel de Elon Musk al agriculturii.
Dacă preferați curcani, o simplă căutare online pe noi ne-a dus la o fermă specializată doar în creșterea curcanilor ca la țară. Oricum, după dimensiunea păsării vă puteți face o idee despre cum e crescută. Când puiul are greutatea unui curcan, iar curcanul începe să semene mai degrabă cu un struț, logica ar trebui să ne spună că nu au crescut natural.
Creșterea prin pășunare nu este o idee tocmai nouă, așa s-au crescut dintotdeauna animalele și păsările, până când lucrurile nu s-au mai întâmplat așa și industrializarea intensivă a mutat animalele ”la bloc”, modificând semnificativ și calitatea hranei noastre. Din fericire, sunt tot mai multe, chiar dacă mici, ferme care se întorc la tradiție. Așa este și ferma de animale de lângă Târgoviște, prima din România unde mai multe specii de animale sunt “crescute prin pășunare”. Porci, curcani, găini, rațe și alte păsări de curte cresc pe pășune, pe o suprafață de peste 3 hectare.
Iar oferta nu se reduce doar la păsări de curte, s-au dezvoltat în ultimii ani foarte mult și crescătoriile de pește. Sunt zone, chiar în mijlocul țării, unde peştele trăieşte în mediu natural controlat, cu vegetaţie acvatică, stuf, păsări şi animale de apă. Această arie are 415 ha de apă, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede şi inundabile şi este încă singurul Sit Ramsar din Regiunea 7 Centru.
Și toate acestea le-am aflat căutând online creștere prin pășunare.
De câțiva ani funcționează deja în mai multe zone din România și un așa numit coș săptămânal cu produse tradiționale. Mai mulți agricultori reuniți în mici cooperative livrează, săptămânal, pe baza de abonament, legume și fructe proaspete.
Alternative sunt, doar să le căutăm!
Foto: pixabay.com
Surse documentare:
https://start-up.ro/cosmina-dinu-serban-dinu-ferma-de-pasari-pasunate-agricultura-de-maine/
https://www.gazetadeagricultura.info/animale/23653-mosia-chindia-ferma-in-care-porcii-puii-si-curcanii-sunt-crescuti-prin-pasunare-pasture-raised.html
https://www.gazetadeagricultura.info/animale/pasari/22881-agricola-trateaza-cresterea-si-ingrijirea-pasarilor-cu-alternative-naturale-100-fara-antibiotice.html
https://www.deltadincarpati.ro/ro/
https://www.agroinfo.ro/politic/ferma-din-romania-care-creste-acum-porci-liberi-pe-pasune-mosia-chindia-apartine-unui-cunoscut-cantaret