Banala urzică, pe care cu multă ușurință o găsim primăvară de primăvară în flora spontană, este folosită de sute de ani ca plantă medicinală, cu multiple efecte benefice pentru organism.
Numele său științific, Urtica dioica, provine de la cuvântul latin uro, care înseamnă „a arde”, referindu-se, bineînțeles, la senzația de usturime pe care o percepem atunci când frunzele urzicii ne ating pielea în zone mai sensibile. Dar exact din acest motiv, trupele romane o foloseau pentru a-și menține senzația de cald, la temperaturile reci pe care le aveau de înfruntat prin teritoriile pe care armatele porniseră să le cucerească. Și tot din acest motiv, vechii egipteni foloseau urzica pentru a trata artrita și durerile de spate. La noi mai sunt numite și ”focul vindecător”, tot datorită senzației de arsură dată de înțepăturile micilor peri de pe frunze.
Când o vedem pe marginea drumului și pe câmpuri întinse mai ales când noi vrem să găsim un loc liniștit de picnic, nu ne-am gândi neapărat la beneficiile ei pentru organism, însă urzica este bogată în minerale şi vitamine.
Beneficiile sale sunt multiple, fie că o transformăm într-o mâncare, ori o consumăm sub formă de ceai sau tinctură.
Potrivit specialiştilor, urzicile sunt, în primul rând, o sursă excelentă de proteine și minerale şi din acest motiv consumul lor este recomandat oricui. Conţine toți aminoacizii esențiali și este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. La capitolul minerale, putem bifa calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodium.
Consumul de urzici are beneficii în mai multe tipuri de afecțiuni, fără să vorbim, însă, de tratarea sau vindecarea acestora
- studiile arată că este un adjuvant în afecțiunile inflamatorii, inclusiv în cazul artritei
- ar putea fi de ajutor în tratarea problemelor prostatei, la bărbați
- ameliorează simptomele febrei fânului
- este de ajutor și la scăderea tensiunii arteriale
- poate ajuta la scaderea nivelului de zahăr din sânge
Urzicile sunt foarte ușor de inclus în dieta obișnuită și, din fericire, gătirea sau înmuierea lor în apă ne scapă de substanțele chimice înțepătoare. Practic, urzicile pot înlocui spanacul în oricare dintre rețete, dar:
- pot fi transformate într-un sos delicios pentru paste
- piure cu smântână
- supă, așa cum am făcut noi aici
- mâncare de urzici
- pesto
- salsa verde
- topping pentru pizza, așa cum folosim și rucola
- ceai, acesta fiind considerat un tonic
- tratament împotriva mătreţii şi căderii părului (1,5 kg de urzici fierte în 5 l de apă, zeama se răcește și se folosește de 3 ori pe săptămână)
Dacă vă urzicați în timp ce vă pregătiți mâncarea sau smoothie-ul ori în timp ce culegeți urzici, este important să nu atingeți erupția cutanată în primele 10 minute de la contact. Astfel, substanțele chimice sunt împiedicate să intre mai adânc în piele și se reduce severitatea reacției adverse. Ulterior, cu apă și săpun puteți îndepărta substanțele chimice de pe piele, iar aceasta este cel mai adesea suficient pentru a reduce sau elimina complet orice durere, mâncărime sau umflătură. Dacă nu aveți apă și săpun la îndemână, vă este de ajutor și o batistă pentru a curăța zona corespunzător.
Surse documentare:
https://www.herbalgram.org/resources/herbalegram/volumes/volume-15/number-7-july/food-as-medicine-stinging-nettle-urtica-dioica-urticaceae/food-as-medicine/
https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/nettle-tea
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244#benefits
Foto: unsplash.com