Numite la noi generic scoici, midiile au cochilia solidă, cu coaja groasă, de culoare maronie spre albastru-violet. Sunt acelea pe care călcăm la fiecare pas când mergem la mare și strâmbăm din nas dacă le simțim adânc, în talpă. De la exemplare de doar câțiva centimetri, midiile pot ajunge și la o lungime de 14 cm. Și sunt delicioase, cu sos roșu sau alb, indiferent care vă sunt preferințele.
Din nefericire, și dacă mergeți la Marea Neagră, unde e raiul lor, ați putea constata că ceea ce primiți, sunt midii de import? De ce? Toată presa scria în 2020 că pescarii români nu mai aveau voie să vândă midiile culese din Marea Neagră pentru că, așa cum se întâmplă deseori, autoritățile sanitar – veterinare de la noi nu au respectat un regulament european, care obligă România să clasifice apele de pe litoral. În lipsa documentului, nimeni nu poate confirma că moluștele sunt bune pentru consum. Potrivit proprietarilor de pescarii și cherhanale, în România, consumul de midii a crescut în ultimii trei ani cu 30%.
Asta se întâmplă oficial. La o simplă căutare în online, lucrurile sunt nuanțat diferite, în sensul că există oferte de midii locale, de la mici societăți comerciale. Deși ar putea să fie foarte bine din Bulgaria, că doar tot țărmul Mării Negre este și la ei.
Să ne întoarcem la midiile noastre, însă, pentru care mulți fac excursii la mal de mare chiar și în extrasezon. Sigur, le găsiți și la hypermarket. Cu foarte puțin efort, le puteți pregăti în propria bucătărie. Atenție, însă! Datorită modului în care se hrănesc, pot fi o excelentă sursă de nutrienți sau, dimpotrivă, o lingură în plus de chimicale.
Midiile se hrănesc cu plancton și zooplancton (resturi organice aduse de curenți), filtrând apa absorbită. O midie filtrează 82 l de apă marină în 24 de ore și reține nu numai hrana și oxigenul, ci și agenți poluanți, cum ar fi bacteriile dăunătoare și substanțele chimice toxice. Datorită acestei capacități, midiile sunt excelenți agenți de purificare a apei. Pe de altă parte, atunci când le cumpărăm, bine ar fi să știm de unde au fost pescuite, să fi fost crescute în ape curate. De altfel, acesta este motivul principal pentru care Uniunea Europeană a impus certificarea apelor de unde provin midiile.
Odată ce am stabilit că avem de-a face cu midii bune, din ape curate, carnea lor dulce, suculentă și de culoare portocalie reprezintă o delicatesă foarte apreciată. Midiile sunt comercializate îndeosebi vii, dar le puteți găsi și congelate, dacă vin din Mediterana. Sigur, pot fi chiar și în conservă, dar nu despre acestea vorbim acum
Carnea lor are puține calorii, sunt bogate în proteine și practic lipsite de carbohidrați. Toate popoarele care trăiesc pe malul mărilor sudice le-au inclus de mii de ani în dietă.
Odată recoltate sau cumpărate, midiile se spală bine și se curăță de depunerile de calcar, de eventualele alge și de firele cu care se ancorează ele de stânci. Un burete de sârmă este suficient pentru a le curăța.
Crudă, la aburi sau prăjită, este obligatoriu ca midiile să fie proaspete. Este de preferat să le gătiți la abur, pentru a mai elimina o parte din toxinele reținute prin procesul de filtrare a apei.
Ca măsură de control, le vom mânca doar pe cele care s-au deschis în urma preparării termice. Și le vom mânca repede, pentru că midiile se alterează foarte repede.
Le puteți pregăti astfel:
- Midii în sos de vin cu usturoi
- Midii în sos provensal
- Spaghete cu midii
- Paste cu fructe de mare
- Midii cu sos alb de smântână
- Midii prăjite
Foto: unsplash.com