fbpx

Mierea în bucătărie

Mierea nu este zahăr, dar nici nu putem spune că nu ne ajută atunci când avem nevoie de zahăr, dar parcă nu l-am chiar folosi. Dar nici mierea nu putem să o folosim oricând și oriunde. Și nici măcar nu poate fi inclusă în alimentația oricui.. așadar cum facem să facem cel mai bine?

Aproximativ 300 de tipuri de miere sunt recunoscute în lume, în funcție de tipul de nectar colectat de albine. Principala compoziție a mierii sunt carbohidrații, 95-97% din greutatea sa uscată. În plus, mierea include vitamine, aminoacizi, minerale și acizi organici.

Între proprietățile recunoscute ale mierii se regăsesc în vindecarea rănilor și arsurilor, prevenirea refluxului gastric, sprijin în lupta contra infecțiilor, un ajutor de nădejde la răceală și gripă. 

Este esențial însă să reținem că mierea este tot un adaos de zaharuri în organism și aduce calorii, fără beneficii nutriționale. Iar o dietă bogată în zaharuri adăugate poate duce la creșterea greutății corporale, ceea ce implică riscuri de hipertensiune arterială și diabet.

Mierea este unul dintre ingredientele noastre favorite și o folosim de câte ori avem ocazia, inclusiv ca înlocuitor pentru clasicul zahăr alb a cărui utilizare este atât de disputată în anii din urmă. Dar sunt rețete în care nu este recomandat să folosim miere, pentru că presupun o gătire termică a acesteia și atunci intră în discuție proprietățile mierii, mai sunt sau nu aceleași. 

Am căutat să aflăm cât mai multe despre subiect, așadar ne-am documentat serios și am aflat următoarele:

Încălzim mierea?

Pare să fie una dintre cele mai mari preocupări ale celor care vor să folosească mierea în alimentație sau în diverse tipuri de tratamente. 

  • Studiile au demonstrat că încălzirea mierii îi va modifica compoziția chimică 
  • Din fericire, căldura nu o va face toxică
  • Ingredientele din mierea procesată termic, comparativ cu cea crudă, devin ineficiente
  • Nivelul optim de temperatură pentru miere este de 35 ºC, temperatura din stup, spun specialiștii 
  • Atunci când încălziți mierea la peste 35 ºC, în jur de 200 dintre nutrienții săi benefici dispar
  • Prin urmare, este recomandat să folosiți mierea crudă, dacă vreți să aibă beneficii pentru sănătate
  • Atenție, însă, sunt produse la vânzare care NU conțin miere crudă
  • Mierea crudă este predispusă la cristalizare, în timp ce mierea procesată rămâne în stare lichidă pentru o perioadă lungă de timp

Când mierea crudă se transformă în „zahăr”

  • Mierea curată nu se strică niciodată!
  • Mierea cristalizată este sigură de mâncat și are același gust
  • Pentru a face din nou mierea lichidă, utilizați o tehnică de încălzire blândă:
    • Fierbeți apă într-o oală în care să încapă recipientul în care păstrați mierea
    • Introduceți recipientul cu miere în apa fierbinte fără să îi depășească însă gura, după ce luați oala de pe foc 
    • Scoateți recipientul cu miere după câteva minute și amestecați bine
    • Dacă este încă solid sau cristalizat, repetați procesul
    • Nu puneți mierea crudă la microunde
    • Nu o puneți direct în apă clocotită sau pe o plită încinsă

Miere în loc de zahăr 

  • Mierea este în mare parte fructoză și, prin urmare, este mult mai dulce decât zahărul rafinat. În funcție de miere, poate fi de două sau trei ori mai dulce decât zahărul. Densitatea, temperatura, umiditatea, ambalarea, decantarea și tehnicile de măsurare pot afecta conversia volumului în greutate a mierii
  • Pentru fiecare 1 cană de zahăr, înlocuiți-o cu 1/2 până la 2/3 cană de miere. Estimativ, 1 cană înseamnă aproximativ 340 de grame
  • Mierea este ușor acidă, așa că adăugați puțin praf de copt (aproximativ 1/8 până la 1/4 linguriță per cană) la majoritatea aluaturilor 
  • Mierea arde mai repede decât zahărul granulat. Reduceți căldura pe aragaz și amestecați mai des sau reduceți temperatura cuptorului cu 4-5° C când coaceți 
  • Mierea este lichidă, așadar când vreți să înlocuiți zahărul, trebuie să reduceți cantitatea de lichid cu ¼ de cană pentru fiecare cană de miere

Poftă de miere crudă în…

  • Dressing-ul pentru salată
  • Într-un dip cu iaurt grecesc sau cu cremă de brânză proaspătă
  • În smoothie 
  • În rețeta preferată de granola 
  • În iaurt simplu (grecesc), cu nuci și fructe de pădure proaspete
  • Cu frigănele
  • În orez cu lapte sau cușcuș cu fructe
  • Peste clătite, scones (biscuiți) sau pâine unsă cu unt
  • Peste brânză Manchego, Cheddar sau albastră
  • În cocktail-uri cu sau fără alcool ori limonadă

Miere și pentru…

  • Amestecați părți egale miere și sos de soia și adăugați ghimbir ras și usturoi, ungeți somonul sau puiul înainte de gătire sau așa, cum am procedat noi
  • Peste cartofi dulci prăjiți, cu miere și fulgi de ardei roșu
  • Cu sos de muștar pentru aripioare de pui 
  • Pentru ananas la grătar 
  • Cu vinete
  • În loc de melasă în turtă dulce

Surse documentare:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667#benefits
https://beekeepclub.com/heating-honey/
https://bigislandbees.com/blogs/honey-recipes/how-to-cook-with-honey
https://www.sweet2eatbaking.com/measurements/honey/