Sigur, primul impuls este să gătim carnea, friptă sau la tavă ori într-o tocană suculentă, cu ce avem la îndemână: sare, piper, boia, eventual ceapă și usturoi. Nimic greșit până aici. Dar bucătăria poate fi mult mai mult decât atât, iar pentru asta nu trebuie decât să combinăm câteva ingrediente.
Despre gustul cărnii de capră se spune că ar semăna cu cel de vânat, mai sălbatic, mai înțepător. De fapt, seamănă foarte bine cu gustul de cărnii de vită, mai ales dacă știm să o gătim corect. În plus, e bine de știut că are mai puține calorii decât carnea de vită, porc, miel sau chiar pui, fiind o carne foarte slabă, cu un conținut ridicat de potasiu (de două ori mai mult fier decât carnea de vită). Noi ne luam carne de capră de la producătorii locali pe care îi găsim pe obor21.ro.
În India, sudul Europei (Italia, Grecia, Portugalia), Orientul Mijlociu, Africa, Caraibe, America Latină și Asia, carnea de capră a fost întotdeauna populară, iar rețetele inspirate din bucătăria locului ne pot scoate oricând din impas.
Deoarece carnea de capră este slabă, are nevoie de mai multă atenție la gătit, pentru că se va întări dacă este pregătită la temperaturi ridicate, fără umiditate suficientă. Este recomandat să fie gătită lent și îndelungat, pentru a descompune colagenul din carne.
Așadar, iată cum putem găti carnea de capră:
Cotlete: pot fi marinate cu succes și apoi gătite la tigaie, grill sau la cuptor
Cuburi de spată sau gât, cu os sau fără, pot deveni tocană sau un curry din vestul Indiei/ tot o tocană clasică de capră, dar cu mirodeniile lor. Dacă nu-ți place curry-ul, încearcă un ragu în stil italian sau un tagin din Orientul Mijlociu.
Ciocănele de capră: gătire lentă în marinadă (cu ierburi și vin, cidru sau suc de lămâie)
Pulpă întreagă la cuptor: se marinează în vin sau iaurt cu ierburi aromatice
Mușchi de capră: la tigaie sau la grătar, feliat în medalioane
Spată bucată: stropită cu suc de lămâie și înfășurată în pergament și apoi în folie de bucătărie (pentru a păstra umezeala) și coaptă lent la cuptor.
Carne tocată: ne întoarcem la curry-urile indiene, de multe ori făcute cu carne tocată de capră în combinație cu un mix de condimente, boia iute, ghimbir, ceapă, servite cu orez. De asemenea, musacaua cu carne tocată de capră este delicioasă. Ori un kebab.
Sigur, primul impuls este să gătim carnea, friptă sau la tavă ori într-o tocană suculentă, cu ce avem la îndemână: sare, piper, boia, eventual ceapă și usturoi. Nimic greșit până aici. Dar bucătăria poate fi mult mai mult decât atât, iar pentru asta nu trebuie decât să combinăm câteva ingrediente.
- Vin roșu sec cu ierburi aromatice – cimbru, dafin, măghiran (marinadă pentru friptură)
- Pat de ceapă (feliată), vin roșu sec, ierburi aromatice – cimbru, dafin, măghiran și la final usturoi zdrobit (friptură la tavă)
- Iaurt cu zeamă de lămâie, turmeric, chimion și coriandru (marinadă pentru frigărui ori mușchi la cuptor, la tigaie sau la grătar); de preferință să se gătească în folie, nu direct pe foc
- Ceapă, usturoi, cimbru, dafin, pătrunjel (tocană)
- Zeamă de lămâie, rozmarin, mentă și oregano (friptură)
- Mix de curry indian, turmeric, boia și chimion