fbpx

Mirodenii pentru carnea de vită / vițel / mânzat

  • Home
  • Utile
  • Mirodenii pentru carnea de vită / vițel / mânzat

Luați în considerare și garnitura, restul mâncărurilor din meniu, și încercați să gândiți masa respectivă ca pe un tot unitar, împrumutând arome de la un fel la altul.

De multe ori spunem că avem idei puține, dar fixe. Iar zicala se aplică adesea și când vine vorba despre bucătăria noastră, dacă stăm să ne gândim că cel mai mult gătim cu carne de porc și carne de pui. Însă gastronomia românească este atât de bogată, încât e păcat să rămânem fixați în doar cîteva idei.

Așa că ne-am propus să vorbim, dar să și gătim, cu alte feluri de carne – de vită, de capră și de oaie – pe nedrept lăsate în planul doi al atenției noastre culinare. Oferta este bogată. Și dacă nu ne credeți pe noi, atunci intrați pe obor21.ro să vedeți găsi savoarea mâncării adevărate.

Sigur că toți mâncăm pentru a ne menține în viață, dar chiar și o astfel de îndeletnicire poate deveni, dacă nu este încă, o plăcere. Asta nu înseamnă neapărat mese pantagruelice, cu zeci de feluri de mâncare și indigestie la final. Înseamnă să te bucuri de gustul, textura, aroma și combinațiile de culori din farfurie. 

Când vine vorba de carne, cei mai mulți rămân în zonele așa-zis sigure: pui sau porc. Dar cu puțină știință de la cunoscători, o pulpă de vită la tavă sau un steak, pot fi vedeta serii. Iar când vine vorba de steak, chiar avem de unde alege. Fie că vorbim despre antricot, despre T-bone sau vrăbioară, despre mușchi fluture (cunoscut popular și ca „pizdulice” 😊) sau despre diafragma și muști pilieri, toate sunt alegeri perfecte pentru o masă gustoasă.

Carnea de vită

V-am povestit aici cum să alegeți corect carnea de vită, iar aici ce marinade să folosiți. A venit vremea să vorbim acum despre ierburile aromatice și condimentele care scot în evidență aroma naturală a cărnii de vită.

În funcție de tipul de carne de vită ales – tocată, steak sau bucăți pentru tocană (gulaș, cubulețe din gât de mânzat sau fleică) ori friptură la tavă, alegem și condimentele. Luați în considerare și garnitura, restul mâncărurilor din meniu, și încercați să gândiți masa respectivă ca pe un tot unitar, împrumutând arome de la un fel la altul.

  • Ceapa și usturoiul sunt primele alegeri pentru asezonarea cărnii de vită. Au o aromă puternică și se potrivesc bine în general cu carnea. 
  • Piperul negru este un alt concurent puternic, cu nuanțele lui ușor iuți și aroma înțepătoare. În plus, se potențează reciproc cu aroma cărnii de vită.
  • Piperul verde este un aliat puternic, mai ales pentru un mușchiuleț de vită la grill cu sos de piper verde.
  • Cayenne este un alt bun partener al cărnii de vită. Este iute dar nu extrem de iute, ca urmare numai bun pe un steak.
  • Busuiocul este o plantă aromatică bună de asociat cu carnea de vită, fiind ușor piperată, dulce și puțin mentolată. 
  • Salvia, deseori uitată, este parfumată și caldă, adăugând un pic de personalitate chiar și celor mai simple feluri de mâncare pe bază de carne de vită.
  • Menta apare deseori în compania cărnii de vită datorită modului în care rotunjește gustul acesteia cu aromele sale ușoare de lămâie
  • Muștarul pudră are acel gust înțepător numai bun pentru burgerii la grătar. 
  • Ardeiul verde sau roșu este, de asemenea, fantastic cu vita. 
  • Pentru preparatele de vită în stil mediteranean, oregano este prima alegere, cu aroma sa  puternică și cu gust de pământ. Trebuie însă adăugat la final, pentru că își pierde repede aroma preparat termic.

Carnea de vițel

În ce privește carnea de vițel, însă, lucrurile stau ușor diferit. Aroma este mult mai delicată, ca urmare ar putea fi complet înăbușită de condimentele sau ierburile aromatice folosite la carnea de vită. Are nevoie de arome ceva mai suave.

  • Pătrunjelul, de exemplu, este prea delicat pentru vită, dar are un gust excelent cu vițel
  • Măghiranul, cu aroma sa ușor mentolată, merge bine cu carnea de vițel
  • Coaja de lămâie se combină bine cu carnea de vițel
  • Piperul alb, mult mai delicat decât cel negru

Vezi aici 10 condimente care nu trebuie să lipsească din bucătărie și câteva informații suplimentare despre piper.