fbpx

Moștenirea culinară a Israelului

Turismul este una dintre principalele surse de venit ale Israelului, cu un record de 4,55 milioane de sosiri în 2019 și nu e deloc de mirare. Israelul are o multitudine de situri istorice și religioase, stațiuni de plajă, situri naturale, turism arheologic, turism de patrimoniu, de aventură și ecoturism. Israelul are și cel mai mare număr de muzee pe cap de locuitor din lume. Chiar dacă nu este primul lucru ce ne vine în minte când ne gândim la Israel, și bucătăria locală este demnă de o poveste!

Foarte mulți români care au vizitat Israelul au mers la locurile sfinte ale creștinătății, Biserica Sfântul Mormânt din Ierusalim, Biserica Nașterii Domnului din Betleem, în Cisiordania și Bazilica Buna Vestire din Nazaret, Israel. Sunt mulți însă și cei care aleg un alt tip de turism, cel cultural. Iar în acest imens patrimoniu al zonei, bucătăria israeliană își spune povestea așa cum fiecare piatră din locul ăla o spune.

Tradițiile culinare ale Israelului cuprind alimente și metode de gătit care se întind pe o perioadă de trei mii de ani de istorie. De-a lungul timpului, aceste tradiții au fost modelate de influențe din Asia, Africa și Europa, precum și de influențe religioase și etnice.

Alimentația vechilor israeliți se baza pe mai multe produse care încă joacă un rol important în bucătăria israeliană modernă. Acestea erau cunoscute sub numele de cele șapte specii: măsline, smochine, curmale, rodii, grâu, orz și struguri. Dieta, bazată pe produse cultivate local, era îmbogățită cu mirodenii importate, disponibile cu ușurință datorită poziției țării la intersecția rutelor comerciale est-vest.

Bucătăria israeliană s-a dezvoltat într-un mozaic culinar complex, reflectând diversitatea culturală și istorică a țării. În inima acestei bucătării se află un amestec unic de influențe aduse de evrei din diaspora, combinate cu tradițiile culinare arabe și mediteraneene. 

Unul dintre cele mai iconice preparate din bucătăria israeliană este falafelul, chiftele crocante de năut prăjit, servite adesea într-o pita cu salată, tahini și sosuri picante. Acest fel de mâncare, deși de origine arabă, a devenit rapid un simbol al străzilor din Israel. La fel de popular este și humusul, o pastă cremoasă de năut, tahini, usturoi și zeamă de lămâie, servită cu ulei de măsline și boia de ardei.

Shakshuka este un alt produs local iubit și căutat, constând în ouă poșate într-un sos de roșii condimentat cu ardei, ceapă și diverse condimente. Această mâncare, de origine nord-africană, este adesea servită la micul dejun și a devenit un fel de mâncare emblematică în Israel.

Shakshuka este un alt produs local iubit și căutat, constând în ouă poșate într-un sos de roșii condimentat cu ardei, ceapă și diverse condimente.

Bucătăria israeliană include și o varietate de salate proaspete. 

Salata israeliană, de exemplu, este o combinație simplă de roșii, castraveți, ceapă și pătrunjel, asezonată cu suc de lămâie și ulei de măsline. Această salată ușoară și răcoritoare este adesea servită alături de diverse feluri principale.

Un alt produs sinonim cu zona Orientului Mijlociu este Baba Ganoush, acea salată de vinete cu tahini. 

Bucătăria israeliană este, de asemenea, influențată de tradițiile culinare evreiești din Europa de Est. Un exemplu notabil este cholentul, un fel de mâncare preparat lent, constând din carne, fasole și cartofi, gătit la foc mic timp de mai multe ore. Este de obicei pregătită pentru Sabat, în conformitate cu tradiția evreiască de a nu găti în ziua de odihnă.

O altă componentă a bucătăriei israeliene sunt mâncărurile de stradă.

În piețele și pe străzile din orașe precum Tel Aviv și Ierusalim, vânzătorii ambulanți oferă delicatese precum sabich (pita umplută cu vinete prăjite, ouă fierte, cartofi și tahini), burekas (foietaje umplute cu brânză, spanac sau cartofi) și laffa (un tip de pâine plată servită cu diverse umpluturi).

Deserturile israeliene sunt la fel de diverse și savuroase. Au și ei baklavaua lor, acea prăjitură cu miere și nuci foarte populară în multe țări unde influența arabă sau turcească și-a spus cuvântul. De asemenea găsim în Israel halva, un desert pe bază de tahini și miere. Knafeh, o varietate de cataif, desert tradițional arab făcut din brânză și fidea însiropată, este un alt favorit în Israel. Și mai găsim niște biscuiți (fursecuri) cu aluat fraged cu unt, umpluți cu pastă de curmale. Minunați!

Vă lăsăm și rețeta pentru Hamantaschen sau ”Urechile lui Aman” ori ”Prăjitura de Purim”

Pentru aluat (pentru 12 bucăți):

  • 160 g făină
  • 60 g zahăr pudră
  • ¼ linguriță de sare
  • 90 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • ½ linguriță de praf de copt
  • 1-2 linguri de lapte

Pentru umplutură:

  • Pastă de curmale (ori gemul preferat)

Pentru decor:

  • zahăr pudră

Cum faceți Hamantaschen sau ”Urechile lui Aman” ori ”Prăjitura de Purim”

  • Pentru aluat, puneți în vasul mixerului și amestecați făina cu zahărul, sarea și praful de copt. Adăugați untul și mixați la viteză mare, astfel încât să obțineți un amestec de consistența nisipului. Dacă nu folosiți mixerul, încorporați untul rece cu furculița.
  • Puneți și gălbenușul, vanilia și o lingură de lapte rece. Amestecați repede până aluatul se formează. Dacă nu dă semne curând că se întâmplă asta, puneți și a doua lingură de lapte. Nu amestecați aluatul mai mult, nu ne dorim să înceapă glutenul să se dezvolte pentru că biscuiții vor fi tari, nu fragezi cum ar trebui să fie. Înfoliați aluatul și dați-l la rece pentru 30 de minute.
  • Între timp, încingeți cuptorul la 170 de grade și tapetați o tavă cu foaie de copt.
  • Scoateți aluatul din frigider și rulați-l într-o foaie de 0,5 cm, pe care o decupați apoi cu forma (sau gura unui pahar) cu diametrul de 6-8 cm. Strângeți aluatul rămas, îl întindeți și decupați din nou. 
  • Puneți câte o linguriță de umplutură pe fiecare cerc de aluat și ridicați marginile aluatului, unind capetele (ca în poză). Puneți fursecurile pa tava pregătită și le coaceți 12-16 minute, pânăp devin aurii. După ce se răcoresc, pudrați-le cu zahăr.

Sugestie:

  • Umplutura o adaptați preferințelor voastre: de la cremă de ciocolată, umplutură de mac (simplă), la gem și mac ori gem și nucă.

Concluzia este că bucătăria israeliană este un amalgam fascinant de influențe culinare care reflectă istoria și diversitatea culturală a țării. De la preparatele tradiționale evreiești și arabe la inovațiile moderne, această bucătărie oferă o experiență gastronomică de neuitat.

Surse documentare:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Turism_%C3%AEn_Israel
https://www.munchery.com/blog/the-15-dishes-that-define-israeli-cuisine/
https://www.ich-israel.com/culinary-traditions