fbpx

Must sau suc de struguri

Must sau suc de struguri

La fel ca fructele din care este făcut, sucul de struguri este o sursă de vitamine și minerale fără grăsimi și fără colesterol. Este și o băutură cu conținut scăzut de sodiu, dar cu multă glucoză şi fructoză.

Mustul se obţine simplu, prin stoarcerea strugurilor, iar denumirea îi provine din latinescul vinum mustum însemnând “vin tânăr”. Sigur că sensul mustului este să devină vin, însă există un timp, cam pe acum, când ne putem bucura de el şi fără alcoolul pe care îl va conţine ca vin, după fierbere. Oricum, atenţie mare, concentrația de alcool va crește pe măsură ce procesul de fermentație continuă, deoarece zahărul din compoziția sucului se transformă în alcool.

O mare parte din must se obţine prin simpla presare, naturală, a strugurilor, din cauza greutăţii acestora. Numele acestui sirop, la noi, este însă de ravac. Din acesta se face cel mai bun vin, dar este, totodată, şi cel mai bun must! Iar proprietățile lui nutritive şi beneficiile pentru organism nu sunt deloc de ignorat. Chiar dacă sucul de struguri este bogat în carbohidrați,  conține și o cantitate importantă de vitamina C, mangan și antioxidanți.

Avantajul suplimentar adus de consumul fructului complet constă în fibrele alimentare pe care strugurii le conţin. Strugurii sunt bogați în antioxidanți care protejează sănătatea, inclusiv resveratrol și flavonoide. Acești antioxidanți se găsesc în principal în pieliţă și sâmburi, mai degrabă decât în pulpa lor. Cantitatea de antioxidanți din struguri depinde de mulți factori, inclusiv tipul de struguri, originea sa geografică și modul în care este procesat.  Strugurii roșu închis și violet tind să aibă mai mulți antioxidanți decât strugurii albi sau verzi. La fel, nivelul de antioxidanți, precum resveratrolul, găsit în vin variază, cu niveluri mai mari în vinul roșu.

Proprietăţi nutriţionale pentru o porţie de 120 ml de must:

  • 76 calorii
  • 0.5 g proteină
  • 0 g grăsimi
  • 19 g carbohidraţi
  • 0 g fibre 
  • 18 g zaharuri
  • Vitamin C 70% din necesarul zilnic
  • Mangan 26% din necesarul zilnic
  • potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru

Unele studii arată că sucul de struguri și componentele sale ar putea îmbunătăți sănătatea inimii, ajută sistemul imunitar și sănătatea digestivă. Mustul este cunoscut şi ca un puternic diuretic și laxativ.

Păstrarea mustului

  • Mustul proaspăt obţinut poate fi păstrat maximum două zile în recipiente sterilizate din sticlă, la frigider.
  • Mustul poate fi congelat, în recipiente din plastic pe care nu trebuie să le umpleţi complet, pentru că lichidul îşi măreşte volumul la îngheţ.
  • Pentru a fi păstrat o perioadă mai mare de timp, mustul poate fi fiert, după limpezire. Recomandat este ca fierberea să se facă în bain-marie, pentru a nu intra în contact direct cu sursa de căldură. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. Se spumuieşte ca şi supa, pentru a fi păstrat cât mai limpede. Răcirea este important să se facă în mod natural, lent, ca şi la borcanele de zacuscă pentru iarnă. Ulterior, mustul poate fi păstrat la loc rece şi întunecat.

Surse documentare:

https://www.healthline.com/nutrition/is-grape-juice-good-for-you
https://www.webmd.com/diet/grape-juice-health-benefits
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31920107/
https://www.mylrh.org/does-grape-juice-offer-the-same-benefits-as-red-wine/
https://agromedia.ro/cum-se-pastreaza-mustul-pentru-iarna-12640/