fbpx

O friptură reușită: sfaturi și trucuri

  • Home
  • Utile
  • O friptură reușită: sfaturi și trucuri
friptură

Gătită la grill pe foc deschis sau în tigaia de fontă pe aragaz, o friptură își păstrează cele mai multe beneficii, dar cum facem să ne și reușească asta? Când vedem un steak de vită gros de două degete despre care am citit că ar trebui să îl pregătim 5 minute pe o parte, 5 minute pe cealaltă (pentru o friptură medium, nu în sânge!) avem ușoare rețineri. Sau peștele, care are nevoie de doar 3 minute pe plita încinsă…

Totul începe cu alegerea cărnii potrivite de pui, porc sau vită pentru meniul dorit, pentru ca șansele de reușită să fie cât mai mari.

Și totuși, cum facem să avem o friptură perfectă?

Temperatura cărnii pentru gătit

În funcție de situație. Nu există numai așa sau numai altfel. Dacă aveți deja carne congelată, recomandarea este să nu o mai folosiți pe grill sau în tigaie, ci la cuptor și direct așa, congelată. Dacă totuși este o bucată foarte bună de friptură sau carne tocată pentru burger, așezați-o pe grillul foarte bine încins congelată. Altfel, la decongelare, își va pierde lichidele și, din nou, veți sfârși prin a mânca o friptură uscată. Bucătăria modernă chiar recomandă congelarea fripturilor timp de 30 de minute și apoi prepararea lor. Dar atunci veți avea nevoie obligatoriu de termometru pentru a verifica dacă este gătită!

Pe de altă parte, bucătăria tradițională recomandă prepararea termică a fripturii de la temperatura camerei. Cu alte cuvinte se scoate din frigider cu un ceas înainte de a fi gătită.

Cu sau fără marinadă?

Dacă alegeți varianta de carne natur, este recomandat să o sărați înainte și apoi să o lăsați la temperatura camerei până la gătire. Piperul și alte condimente se adaugă mai tîrziu, dar sarea are rolul ei în frăgezirea cărnii. Ce alte condimente pe lângă cele clasice? Iată pentru carnea de vită, miel și ied.

Dacă sunteți tentat de ideea de marinadă, fie pentru un plus de gust, fie pentru o altă textură, încercați propunerile noastre pentru pasăre, pește, vită, porc, miel ori capră.

Preîncălzirea tigăii sau a cuptorului

Niciodată nu vom așeza carnea pe tigaia sau grilul rece, ori să o dăm la cuptorul în plin proces de încălzire! Pentru a beneficia de procesul de ”sigilare” pomenit mai sus, avem nevoie de acțiune termică bruscă, altfel carnea noastră se va usca. Așa cum la grătar pe lemne ori cărbuni punem carnea doar după ce s-a încins, la fel facem și în tigaie, altfel va absorbi grăsime și cam atât. Preîncălzirea cuptorului vă ajută în general să vă asigurați că gătiți alimente la temperatura corectă. Atunci când o rețetă sau o etichetă cu instrucțiuni alimentare afișează temperatura cuptorului și timpul de gătire, se presupune că mai întâi veți preîncălzi cuptorul la acea temperatură. În plus, trebuie să evităm și ”zona de pericol”, în care se dezvoltă bacteriile, adică între 4 și 60°C. 

Carnea se gătește la foc iute sau temperatură foarte mică, atunci când e la cuptor

Gătitul cărnii este probabil una dintre cele mai mari surse de rateuri în bucătărie. Este recomandat să ținem minte că nu poate fi gătită decât la extreme: ori foarte repede, la foc foarte mare, ori optăm pentru gătirea lentă, la cuptor. Nu există carne la foc mediu. Vom avea în final doar un preparat fără gust și cu o textură destul de cauciucată, chiar și dacă vorbim despre pește. 

Ideea de bază este simplă: temperatura foarte ridicată sigilează sucurile în interior și vom avea crustă la exterior și carne fragedă în interior. Ideal!

Cum verificați dacă este gătită carnea? Cu ajutorul unui termometru, așa cum v-am povestit aici.

Nu vă ”jucați” cu carnea în timp ce se gătește!

Chiar dacă simțim nevoia să întoarcem frecvent ori să înțepăm cu furculița, trebuie să învățăm să ne abținem. Lăsați carnea să prindă crustă înainte de a o întoarce! O să remarcați și că așa se dezlipește singură de sursa de căldură, nu trebui să trageți de ea. Iar dacă o înțepați, gândiți-vă că îi fisurați ”armura”, iar pe acolo se vor scurge toate sosurile proprii. Și, din nou, veți avea în farfurie o friptură fadă și uscată.

Lăsați carnea să se odihnească înainte de a o tăia

Indiferent dacă este gătită pe aragaz, la grătar sau în cuptor, odată gata carnea se mai lasă să stea câteva minute. Pe de-o parte, se continuă gătitul prin inerție, pe de altă parte vă asigurați astfel că sucurile rămân înăuntru, acolo unde le este locul. Când carnea se gătește, fibrele sale proteice se contractă și, dacă o tăiați imediat, nu vor fi avut șansa de a se relaxa și de a reabsorbi zeama proprie. Acesta este motivul pentru care s-ar putea ca atunci când tăiați o friptură imediat luată de pe foc să o vedeți perfect gătită mediu sau chiar ușor în sânge, iar în câteva minute să își schimbe, practic, culoarea și să își piardă nuanța trandafirie în favoarea unui maro complet neapetisant. Ca urmare, lăsați feliile groase de friptură să se odihnească 8 până la 10 minute înainte de a le tăia. Dacă avem o friptură mare, întreagă, se lasă să stea în jur de 20 de minute și puteți chiar să le acoperiți cu folie de aluminiu, în acest interval. Nu vă temeți, nu se vor răci! 

Foto: unsplash.com