E o vorbă care spune ”dacă viața îți dă lămâi, fă-ți limonadă din ele!”. Lăsând gluma la o parte, lămâile astea sunt o comoară la casa noastră. Nu doar că sunt un ingredient de bază în multe rețete, dar lămâile sunt, de asemenea, ajutoare fantastice în bucătărie. Și cum mai mereu avem câte una-două prin frigider, iată ce minuni mai puteți face cu ajutorul lor. Asta în afară de un chec gustos și de un șnițel absolut minunat pentru următoarea cină, desigur!
1. Să curățați aragazul
Lămâile sunt perfecte pentru a vă menține aragazul curat. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu și să transformați totul într-o pastă. Întindeți pasta pe plită și lăsați-o să stea 2-3 minute. Apoi ștergeți cu o cârpă umedă și aragazul va redeveni curat și strălucitor.
2. Să curățați mașina de spălat vase
Sunt destul de dese momentele în care mașina de spălat capătă anumite mirosuri și parcă nici nu mai curăță vasele la fel de bine. Ce aveți de făcut este foarte simplu. Amestecați două linguri de suc de lămâie cu o cană (200 ml) de oțet și turnați în cuva mașinii de spălat vase goală. Apoi porniți un program scurt. Mirosurile vor dispărea ca prin farmec. După o astfel de reîmprospătare, puneți odată cu capsulele de detergent și câteva picături de ulei esențial de lămâie. Mirosul proaspăt se va menține mai mult timp.
3. Să curățați tocătoarele
După multe folosiri, tocătoarele de lemn, dar nici cele de plastic nu fac ”opinie” separată, ajung să împrumute din mirosurile ingredientelor tăiate/tocate, și nici nu mai arată bine. Dar dacă le ștergeți cu o lămâie tăiată în jumătate și lăsați câteva minute să acționeze, mirosurile, dar și petele recente, vor dispărea. În final, nu mai trebuie decât să le clătiți cu apă rece și să le lăsați la zvântat într-un loc aerisit. Alte trucuri pentru curățarea tocătoarelor mai puteți citi aici.
4. Să eliminați mirosul și petele de pe mâini
Este practic imposibil să curățați și să tăiați peștele fără să nu vă rămână mirosul pătrunzător pe mâini (asta dacă nu folosiți mănuși, desigur). Și la fel de imposibil este să curățați legumele, proaspete sau coapte, fără ca pielea de pe mâini să nu capete o culoare gălbuie. Și miros, dacă ne gândim numai la ceapă! Dar rezolvarea acestei probleme stă în folosirea miraculosului suc de lămâie. Vă frecați mâinile cu puțină zeamă de lămâie și ați scăpat de mirosuri și pete. Atenție însă dacă aveți zgârieturi sau mici tăieturi pe piele, e posibil să vă usture!
5. Să împrospătați frunzele ofilite de salată
Dacă ați uitat de salată într-un sertar de frigider și frunzele nu mai sunt la fel de ”vii”, nu trebuie decât să le puneți într-un castron cu apă și zeama de la o lămâie. Puneți vasul la rece, în frigider, pentru o oră. Înainte de a le folosi într-o salată, ștergeți frunzele cu un prosop de hârtie.
6. Să împiedicați oxidarea unor ingrediente
Avocado, merele sau conopida sunt câteva fructe și legume care își schimbă imediat culoarea imediat ce le-ați curățat și ați început să le gătiți. Pentru a împiedica acest lucru, stropiți-le cu zeamă de lămâie pentru a le menține culoarea intactă.
7. Să curățați cuptorul cu microunde
Dacă folosiți des cuptorul cu microunde știți foarte bine cât de repede se văd stropii de grăsime și să nu mai vorbim de unele mirosuri care persistă. Dar avem un leac și pentru acestea. Stoarceți zeama de la o lămâie într-un vas cu 300 ml de apă și puneți-l în cuptorul cu microunde și porniți-l pentru 5 minute. Apoi, mai lăsați vasul în cuptorul stins pentru alte 2 minute. În final, scoateți cu atenție vasul și ștergeți interiorul cuptorului cu o lavetă sau cu o cârpă umedă. Cuptor cu microunde va redeveni curat, strălucitor și va mirosi a lămâie proaspăt stoarsă.
8. Să curățați vasul de cafea
Dacă folosiți un ibric emailat sau cafetiere din sticlă, aluminiu ori inox, cu siguranță știți la fel de bine ca și noi că după câteva cafele, vasele rămân pătate. Pentru a le curăța în profunzime, asigurați-vă că vasul este la temperatura camerei (dacă este fierbinte, gheața va face ca vasul să se crape), adăugați sucul de la o lămâie, 3 linguri de sare și 2 căni de cuburi de gheață. Lăsați să acționeze câteva ore, agitând amestecul de ingrediente din când în când.
9. Să împrospătați frigiderul
Așa-i că petreceți multe ore curățând frigiderul pentru a scăpa de unele mirosuri? Avem noi o soluție pentru a vă ușura misiunea! După ce l-ați șters și ați făcut ”inspecția” ingredientelor din frigider, înmuiați un burete în zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și lăsați-l în frigider timp de câteva ore. Apoi, atunci când vă rămân jumătăți de lămâie nefolosite, lăsați-le în frigider, pe un raft, și mirosul frumos, de citrice, va persista.
10. Să curățați caserolele din plastic
Fie că vorbim de caserola pentru mâncarea de la serviciu sau pentru pachețelul micuțului, fie de cele în care depozităm diferite resturi de mâncare, vasele din plastic se pătează și, mai mult, împrumută din mirosurile mâncărurilor. Pentru a scăpa și de aceste inconveniente, frecați interiorul recipientelor din plastic cu jumătăți de lămâie sau clătiți-le îndelung cu zeamă proaspăt stoarsă. Atât de simplu și de ușor este!
foto: pixabay.com