fbpx

Oul, de la S la XL

Atunci când folosim ouă pentru a pregăti crusta unor șnițele sau le batem pentru o omletă, dimensiunea ouălor nu contează atât de mult. Mai ales că, dacă este cazul, putem suplimenta numărul acestora. Dar când vorbim de blatul unei prăjituri, de o cremă sau de un sufleu, mărimea ouălor folosite poate influența reușita preparatului.

Cel mai probabil, suntem obișnuiți să cumpărăm ouă de mărime medie. Dar, dacă veți fi atenți când veți merge la următoarele cumpărături, veți remarca cu ușurință pe rafturile magazinelor ouă cu patru dimensiuni/gramaje:
Mici – ouă S – sub 53 g
Medii – ouă M – 53-63 g
Mari – ouă L – 63-73 g
Foarte mari – ouă XL – mai mari de 73 g

În rețetele noastre, de cele mai multe ori folosim ouă de mărime medie (M). Iar atunci când folosim ouă de altă mărime, specificăm acest lucru.
De foarte multe ori, mărimea ouălor folosite în compoziția unui blat poate influența raportul între ingredientele lichide și cele solide. Dacă compoziția finală este prea moale, puteți adăuga una sau două linguri de făină. Dar întotdeauna puse pe rând, amestecând bine după fiecare. Dacă compoziția finală este prea uscată ori prea legată, puteți pune, tot treptat, 1-2 linguri de apă rece.

Categorii de ouă

În acest moment, din orice magazin ori supermarket le-am cumpăra, ouăle au ștanțate pe coajă un cod. Prima cifră (din partea stângă, cum citiți) ne arată calitatea oului, influențată direct de modul în care au crescut și au fost hrănite găinile. Ouăle cu codurile 0 și 1 sunt considerate cele mai sănătoase.

Codul 0 – ne indică faptul că acest tip de ouă provin de la crescătorii ecologice, în care găinile cresc în ferme, libere, pe pământ, se hrănesc cu iarbă sau cu furaje care nu conțin niciun fel de aditivi sau coloranți
Codul 1 – este cifra care ne spune că găinile cresc în aer liber, pe timpul zilei, iar noaptea sunt închise în hale
Codul 2 – ne indică faptul că găinile au fost crescute în hale, fără lumină naturală
Codul 3 – este cifra care ne arată că găinile sunt crescute în captivitate, în baterii îmbunătățite, autorizate de Uniunea Europeană, fără lumină naturală

Ce ne ”spune” codul de pe fiecare ou?

Prima cifră din stânga – calitatea oului
Grup de 2 litere stânga – țara de origine
Următorul grup de litere – județul
Grup de cifre dreapta – cod de identificare
Rândul de jos – data de expirare

Cum verifici prospețimea ouălor?

Ouăle au un termen de valabilitate de 28 de zile. Dacă le consumăm în acest interval de timp, ouăle nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea noastră. Dacă totuși le cumpărăm din piață ori le primim de la rudele de la țară, este bine să le verificăm înainte de a le mânca.

1. Luați oul între degetul mare și arătător și agitați-l de 2-3 ore. Dacă simțiți că se mișcă interiorul oului, nu-l consumați.

2. Faceți testul scufundării în apă rece:

  • dacă oul rămâne pe fundul vasului cu apă, orizontal, atunci cu siguranță este proaspăt
  • dacă doar o parte din ou se ridică ușor, dar cealaltă jumătate rămâne în contact cu baza vasului cu apă, arată o vechime de o săptămână
  • dacă oul se ridică aproape în poziție verticală, dar păstrează un contact cu baza vasului, indică o vechime de 2-3 săptămâni
  • dacă oul plutește la suprafața apei, este vechi, nu trebuie consumat sub nicio formă

3. Faceți testul prin spargerea oului într-un castronel:

  • dacă gălbenușul este bombat, iar albușul este vâscos și bine adunat în jurul gălbenușului, oul este foarte proaspăt
  • albușul cu consistență apoasă și gălbenușul plat sunt indicii clare ale unui ou pe care nu ar fi bine să-l mai mâncăm

Bine de știut!

  1. Cumpărați ouă doar din surse sigure.
  2. Nu cumpărați ouă ținute în bătaia soarelui sau în condiții improprii.
  3. Păstrați ouăle în frigider, la temperatură constantă, nu pe ușa acestuia.
  4. Înainte de a le folosi, făceți-le testul scufundării în apă.
  5. Aveți grijă la data de expirare!

foto: https://pixabay.com/