Cu o crustă crocantă în formă rotundă, ca o fustă de balerină realizată din bezeaua cea mai fină, și o cremă din frișcă asortată cu fructe, Pavlova se spune că a fost creată în cinstea renumitei dansatoare Ana Pavlova. Dar așa o fi?
În esență un desert foarte simplu de realizat, cu tehnica potrivită, din doar câteva ingrediente, albușuri, zahăr, amidon și vanilie pentru bezea și frișcă cu topping de fructe, Pavlova rămâne pentru mulți de neegalat.
Ce e bine de știut, este că atunci când se afla în plină glorie, Anna Pavlova a primit întreaga recunoaștere a societății europene și transoceanice, în condițiile în care era și prima balerină care a organizat un turneu mondial. Iar în onoarea ei au fost inventate multe feluri de mâncare pentru dineurile la care era invitat de marcă. Așadar, de la „înghețata Pavlova” din America la pulpele de „broaște” à la Pavlova din Franța – cu prima rețetă a unui tip de desert glacé cunoscut, până la „căpșuni Pavlova”, o rețetă din Aucklandul lui 1911.
Invenția prăjiturii și-o revendică două țări: Australia și Noua Zeelandă, iar momentul apariției se spune că ar coincide cu spectacolele celebrei dansatoare Anna Pavlova în acea parte de lume. Pavlova a făcut un turneu în Australia și Noua Zeelandă în anii 1920, cu propria ei companie de balet și ar fi primit în dar, de la localnici, un tort ușor și elegant, așa cum era și ea pe scenă: parcă plutea.
Este interesant însă cum acest tort, Pavlova, a devenit o sursă de dispută timp de decenii.
Una dintre poveștile rămase în istorie spune că bucătarul australian Bert Sachse a inventat desertul la hotelul Esplanade din Perth, Australia, în 1935. De fapt, rețeta nu se numea așa, dar unul dintre oaspeții hotelului a exclamat, când a gustat-o, că este atât de ușoară ca fusta Pavlovei! Ca urmare, respectivul bucătar a decis să o numească apoi așa.
Povestea neo-zeelandeză este însă legată de vizita Annei în 1929, când un bucătar de la hotelul Wellington s-a inspirat exact din tutu-ul balerinei pentru a crea acest desert aerat, cu crustă crocantă. Doar că era o bezea cu interior de ușor diferit, mai gelatinos, și cu felii de kiwi deasupra. Cu toate acestea, prima mențiune despre Pavlova în Noua Zeelandă a apărut într-o carte de bucate din 1927 și nu avea nimic de-a face cu bezelele, mai degrabă era o rețetă care conținea mai multe straturi de jeleu. O rețetă pentru prăjitura Pavlova a fost publicată în Noua Zeelandă și în 1929, în anuarul regional Dairy Farmer’s Annual.
O a treia poveste provine însă din afara Australiei și Noii Zeelande, mai exact din Europa, iar originile acesteia pot fi urmărite până în secolul al XIX-lea, la Curtea Imperială austriacă, sub numele de Spanische Windtorte. Iar această poveste se pare că ar fi fost descoperită de doi cercetători, un neozeelandez și o australiancă. Dr. Andrew Paul Wood și Annabelle Utrecht au petrecut doi ani încercând să afle adevărata origine a desertului Pavlova, petrecând până la 18 ore pe zi căutând peste 20.000 de ziare și 10.000 de cărți de bucate de-a lungul anilor. În investigația lor, au găsit peste 150 de rețete de prăjituri pe bază de bezea care seamănă cu Pavlova pe care o cunoaștem astăzi și toate au fost publicate cu mult înainte ca Anna să sosească în cele două țări în 1926.
Dar investigația lor a relevat și faptul că prima rețetă asemănătoare Pavlovei a fost un tort de bezea, cu smântână și fructe numită, Spanische Windtorte pomenit mai sus.
Așa cum se întâmplă cu cele mai multe rețete, cel mai probabil, Pavlova nu a fost apărut peste noapte dintr-o sclipire de geniu. Tortul s-a dezvoltat de-a lungul anilor din rețetele mai vechi, a fost îmbunătățit și adaptat timpurilor.
Atât Australia, cât și Noua Zeelandă continuă să revendice titlul țării care a inventat prăjitura Pavlova, iar astăzi a lua o ”pav” și a merge cu desertul în mână lângă grătarul gata pregătit, este un mod extrem de australian de a fi. Mai mult decât atât, de Crăciun, prăjitura cu bezea albă, acoperită cu frișcă și fructe ocupă loc de cinste pe mesele lor.
Surse documentare:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pavlova_(cake)
https://historyofyesterday.com/pavlova-cake-335dded3db30
https://theculturetrip.com/pacific/australia/articles/the-history-of-the-pavlova-australia-vs-new-zealand/
Foto: pixabay.com