Pentru pura noastră plăcere, pentru o petrecere sau pentru o zi specială ori de sărbătoare, construirea unui platou cu brânzeturi sau a unuia cu felurite salamuri, prosciutto sau cârnați parfumați și uscați este de încercat măcar o dată.
Și vă promitem că, odată reușit, o să-l repetați!
Pentru efectul vizual, porniți de la alegerea platoului, care poate fi pur și simplu o placă mare din lemn sau bambus, un tocător să-i spunem, ușor disproporționat ca mărime. Poate fi dreptunghiular sau în forme neregulate, cioplit sau finisat, după placul fiecăruia. Ideal ar fi să fie unul singur pe masă, dar suficient de mare pentru a cuprinde tot ce v-ați propus să oferiți, indiferent câți musafiri aveți. Și nu uitați, trebuie să fie plin, altfel nu va crea imaginea pe care o doriți.
De obicei sunt 5-7 preparate principale care își găsesc locul pe platou, în cele mai multe restaurante. Acestea sunt diverse sortimente exclusiviste de șuncă crudă, șuncă fiartă, mortadela, salam crud uscat și cârnați, pateuri din carne (terrine sau cozonac din carne). De cele mai multe ori, sunt din carne de porc, dar pot fi vânat, pasăre (piept de rață afumat, gâscă) sau vită. Ideea este de a oferi o varietate de gusturi și texturi suficient de bogată, încât să bucure și ochiul și papilele gustative, dar nici prea multe, pentru a nu deveni un coșmar culinar.
În ce privește cantitatea, trebuie să calculați câte 3-4 felii de persoană, dacă vorbim despre felul principal la o cină. În funcție de ce le serviți oaspeților, nu trebuie neapărat tăiat în felii propriu-zise, pot fi cuburi sau soldăței, tot pentru aspectul vizual. Pateurile de carne pot fi lăsate în forma în care au fost gătite sau, dacă sunt mai mari (cozonac de carne), tăiate în felii mari și groase.
Puțini sunt cei care vor mânca fără pâine toate aceste delicii, așadar pregătiți câteva felii de pâine în mai multe forme și texturi: albă, neagră, saleuri și crackers sau chiar grisine, dacă vreți o construcție tridimensională pronunțată. Este de preferat ca pâinea albă să fie baghetă, care nu are prea mult miez. Pâinea neagră este de obicei mai densă, iar dacă alegeți una de calitate și cu diverse tipuri de semințe, nu veți da greș. Puteți să și prăjiți ușor feliile de pâine neagră.
Fructele proaspete, uscate și nucile acompaniază și platoul din carne, nu doar pentru decor, ci și pentru gust. Gândiți-vă, doar, că există specialități de salam uscat cu nucă sau alune de pădure în el. Ca urmare, așezați între diferitele tipuri de carne stafide, felii de mere, struguri și nuci după preferințe, astfel încât să le separați. Rolul lor este și acela de a face trecerea de la un preparat la altul, ca la degustarea de brânză sau de vin. Un platou sofisticat de specialități din carne poate conține și diverse sosuri din fructe roșii și negre de pădure (afine, merișoare, coacăze roșii). Având în vedere că sunt puternic astringente, nu sunt neapărat dulcețuri. Sunt delicioase în combinațiile de pateuri din carne.
Măslinele și murăturile sunt mai mult decât binevenite pe platou, așadar căutați și aici gusturi și culori care să completeze alegerile din carne. Este de preferat să aveți și măsline verzi și negre, foarte potrivite sunt Kalamata, dar merge orice vă place, totul e să fie cu sâmburi, pentru că altfel vor fi extrem de sărate și nu veți mai simți gustul specialităților din carne. Și nu uitați de castraveciorii murați, cornișon. Tăiați felii subțiri sau lăsați întregi, este alegerea voastră. Și măslinele și castraveciorii trebuie puși în mici boluri, pentru a nu umezi carnea.
Dacă vi se pare că rămân locuri neacoperite pe platou, completați cu câteva frunze de salată verde. Astfel vom avea toată paleta coloristică: diverse nuanțe de roșu, de la roz deschis (șunca fiartă, mortadela), până la grena în cârnații cu boia sau în salamuri, nuanțe de maro în terine și pateurile de carne, galben si verde din mere, struguri și nuci.
Un astfel de platou merită un vin pe măsură. Roșu, dens și mineral!