fbpx

Platoul de brânzeturi

Un platou cu brânzeturi este un mod foarte potrivit de a încheia o masă sofisticată sau poate fi ideea unei întâlniri pentru povești în familie sau între prieteni. Brânzeturile cu mucegaiuri nobile sau maturate în condiții speciale pot fi, foarte bine, o cină de duminică sau un bun prilej de a ne oferi un city break în sudul Franței, fără să părăsim propria terasă ori sufragerie.
În orice variantă l-am imagina, cu siguranță se va găsi contextul potrivit pentru a construi, măcar o dată, un astfel de platou de brânzeturi care ni se pare câteodată culmea rafinamentului francez. Cum simplitatea stă la baza multor combinații selecte, nici acest lucru nu este greu de realizat, dacă urmăm câteva reguli clare.

  • La fel de important ca alegerea brânzeturilor este și alegerea platoului în sine. Acesta poate fi din lemn, piatră sau ceramic, dar NU din inox. Dimensiunea acestuia trebuie să fie suficient de generoasă pentru 5-7 brânzeturi și fructe
  • Un platou de brânzeturi poate conține același tip de brânză din mai multe zone, o combinație de brânzeturi moi sau una de brânzeturi dure și semi-dure sau pur și simplu o singură brânză puternică, cum este Vacherin Mont D’or
  • În general, se aleg 5-7 tipuri de brânză din zone diferite sau doar din aceeași țară (nu doar brânzeturile franțuzești sunt celebre!)
  • Platoul clasic conține câte o brânză din fiecare tip:

Brânză dură: comté, Beaufort, tomme de Savoie, cheddar, emmentaler, Gruyère ori Gouda
Brânză semi-dură: St-Nectaire, Petit Livarot
Brânză albastră: fourme d’Ambert, Roquefort, bleu d’Auvergne, gorgonzola, Stilton
Brânză moale în crustă de mucegai nobil: camembert, brie
Brânză moale în crustă uscată: Munster, vacherin Mont D’or
Brânză de capră
Brânză de oaie

  • Brânzeturile rotunde și cele pătrate se taie în jumătăți, apoi în triunghiuri, cele cilindrice în felii, iar cele dreptunghiulare pot fi tăiate cuburi sau bastonașe
  • Ordinea de degustare a brânzeturilor este și ea prestabilită, pentru a putea urmări gustul fiecăreia. Astfel:

Regula de bază este că se începe cu cele cu pastă moale și se continuă cu cele mai dure. Primele sunt cele cu arome mai domoale, de obicei în crustă de mucegai alb, la final cele mai puternice, în crustă fermentată
Dacă avem brânză din lapte de vacă, oaie și capră, exact aceasta este ordinea de degustare
Dacă platoul conține și brânzeturi cu pastă moale și tare și din mai multe feluri de lapte, potrivit ar fi să se mănânce pe familii de brânzeturi: cele cu pastă moale și în mucegai, de la lapte de vacă, la oaie, continuând apoi cu cele din pastă mai dură, în aceeași ordine. De obicei, brânzeturile din lapte de vacă au o aromă mai suavă.
Dacă există o brânză absolut specială între cele alese, aceasta se mănâncă totdeauna ultima!

  • Un platou de brânzeturi are nevoie și de fructe (felii de măr, pară, boabe de strugure, curmale, nuci de diverse feluri), pentru a putea face trecerea de la un tip de brânză la altul fără a altera gusturile fiecăreia
  • Cu brânzeturile fine pot fi asociate și o serie de dulcețuri: de gutui, cireșe amare sau miere
  • Nu uitați de pâine! Baghetele franțuzești sunt potrivite pentru majoritatea sortimentelor de brânză, dar puteți avea și pâine cu condimente sau chiar cu stafide (se găsește la magazinele specializate și chiar și în unele supermarketuri)
  • Pentru platoul de brânzeturi se folosesc, de obicei, cuțite speciale, diferite cele pentru brânzeturile moi față de cele pentru brânzeturi dure
  • Dacă platoul de brânzeturi este un aperitiv, calculați aproximativ 70 de g pentru fiecare persoană, dar dacă este servit la final de masă, atunci cantitatea pentru fiecare persoană scade la aproximativ 50 de g. Pentru un meniu de tipul brânză cu vin, aveți nevoie de aproximativ 150 de g de brânză pentru fiecare persoană, chiar 200 dacă sunt mai multe sticle de vin.
  • Dacă aveți această variantă, alegeți totdeauna brânzeturi din lapte crud, nu pasteurizat. Este de preferat pentru orice fel de brânză, nu doar specialități, dar în România nu totdeauna se găsesc în supermarket, dată fiind legislația.
  • Brânzeturile se păstrează la frigider, dar nu se servesc niciodată reci, platoul trebuie să stea cel puțin o oră la temperatura camerei.
  • Brânzeturile fără vin sunt ca pâine fără sare, dar asta este o altă poveste de pe site-ul nostru.
Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
pe Facebook

Înscrie-te la newsletterul săptămânal