Numele moldovenesc „poale-n brâu“ provine, cel mai probabil, din modul de împachetare, unde se ridică poalele aluatului peste brânză, ca într-un plic, pentru a o înveli bine și a nu o lăsa să se reverse în cuptor. E ceva de muncă la ele, dar merită! Sunt foarte bune!
Peste poale-n brâu puteți turna smântână pentru că și bucovinenii o iubesc teribil, dar și miere. Asta dacă vreți să vă îndulciți cât de tare se poate.
Poale-n brâu
12
bucăți40
minutes15
minutes60
minute55
minutesIngrediente
- Pentru aluat
600 g făină (am folosit un tip de făină cu proteină 11,5%) + extra pentru masa de lucru
4 galbenușuri, la temperatura camerei
30 g drojdie proaspată
120 g unt la temperatura camerei, grăsime 82%
350 ml lapte călduț, grăsime 3,5%
2 linguri de zahăr tos
1 plic de vanilie de Bourbon
Coaja de la 1/2 lămâie
Coaja de la 1/2 portocală
Ulei de floarea-soarelui
Sare
- Pentru umplutură
450 g brânză de vaci, mai grasă
1 ou
150 g zahăr tos
100 g stafide aurii
4 linguri de rom (sau alt alcool aromat, de preferat)
Griș
1 plic de vanilie de Bourbon
Coaja de la 1/2 lămâie
Coaja de la 1/2 portocală
Sare
- Extra
1 ou pentru uns deasupra
Zahăr pudră
Cum să faceți
- Pentru aluat, frecați drojdia cu zahărul și 2 linguri de lapte. Lăsați deoparte 5-10 minute, cât să vedeți că se formează la suprafață un strat de spumă fină (semn că drojdia e activă; în caz contrar, o aruncați și puneți altă drojdie la crescut).
- În acest timp, puneți stafidele și alcoolul într-un castronel, să se hidrateze fructele. Dacă nu vreți să folosiți alcool, înlocuiți-l cu apă călduță. Puneți și brânza de vaci la scurs, într-o sită fină.
- Cerneți făina în bolul mixerului, adăugați un praf de sare, coaja de citrice, gălbenușurile, laptele rămas, vanilia și maiaua crescută. Porniți mixerul cu paleta specială de aluat, la viteză mică (noi am frământat cu viteza a 2-a) și lăsați să se formeze aluatul. Apoi, treptat, adăugați câte o bucățică de unt moale. Nu o adăugați pe următoarea până nu se încorporează precedenta. După ce ați încorporat și untul, lăsați la frământat cam 10-15 minute sau până când aluatul a devenit fin și elastic. Ungeți un castron cu ulei, puneți aluatul și acoperiți cu o foliealimentară. Lăsați la crescut până își dublează volumul (la noi a crescut într-o oră, la o temperatură ambiantă de 22 de grade).
- Între timp, pregătiți umplutura: amestecați brânza scursă cu oul, zahărul, vanilia, coaja de citrice, un praf de sare și stafidele bine scurse. Dacă compoziția e moale, adăugați griș, câte 1-2 linguri odată, amestecând bine după fiecare. Brânza noastră a avut cam mult zer, am adăugat în total 4 linguri bune de griș.
- Pudrați masa de lucru cu făină și întindeți aluatul într-o foaie potrivit de subțire, pe care o împărțiți în 12 pătrate.
- Puneți pe fiecare pătrat câte o lingură generoasă de umplutură și uniți colțurile opuse ale fiecărui pătrat. Le presați bine între degete, să se unească bine și le ungeți cu puțin ou bătut. Repetați și pentru celelalte două colțuri și așezați apoi poalele-n brâu pe tava tapetată cu hârtie de copt. Le ungeți cu restul de ou bătut și le coaceți 15-20 de minute la 180 de grade, căldură sus-jos.
- După ce s-au răcorit ușor, le pudrați cu zahăr.