fbpx
categoria

Povești delicioase

  • Home
  • Povești delicioase

Clătite pentru Otzi, Omul Zăpezilor

Subțiri cât o foiță de țigară sau groase și pufoase, americane cum le spunem noi, cu umplutură dulce sau sărată, cu sosuri dulci sau flambate în Grand Marnier (metoda franțuzească, evident), clătitele sunt între...

Arome de orhidee

Considerat cel de-al doilea cel mai scump condiment din lume, cu un preț în jur de 400 USD pentru un kg de semințe, vanilia, în firava sa păstaie, își imprimă aroma pretutindeni. Înghețată, ciocolată,...
apfelstrudel sau strudel cu mere

Ștrudel cu parfum imperial

Imaginați-vă o dimineață geroasă și însorită într-o stațiunea de schi în Alpii austrieci sau o plimbare tihnită pe străzile pietruite ale capitalei fostului Imperiu Habsburgic. Ar putea cineva gusta bucuriile unei astfel de vizite...
Tort Doboș

Doboşul, vedetă în secolului al XIX-lea

Prăjitura în straturi succesive de foi şi cremă de cacao cu unt poate nu mai este astăzi deliciul de la curţile imperiale, aşa cum se întâmpla odinioară, dar cu siguranţă nu şi-a pierdut farmecul....
Lángos

Fiecare cu plăcinta lui!

Aroma aceea de aluat dospit, de obicei cu ou și cu lapte, prăjit în baie de ulei și dat apoi prin zahăr pudră sau cu dulceață ori smântână alături, este pentru cei mai mulți...

Povestea cafelei

Spre deosebire de englezi, unde termenul de cafea a intrat în limbaj pe filiera olandeză (coffee-koffie), în 1582, conform Oxford English Dictionary, în limba română pare să fi ajuns de la consumatori, nu de...

Vremea ceaiului

Numim acum ceai majoritatea infuziilor pe bază de plante pe care le consumăm calde, dar ceaiul-ceai provine din planta de ceai, Camellia sinensis, după denumirea ei științifică, o plantă care crește doar în regiunile...

Cheesecake, o poveste din Grecia antică

Probabil nu o să vă vină să credeți, dar ideea de prăjitură făcută din făină cu brânză proaspătă și miere este una dintre cele mai vechi rețete din istorie. Arheologii au descoperit în ultimul...

Băutura zeilor

Ciocolată mâncăm când suntem fericiți, supărați, îndrăgostiți sau părăsiți de iubiți, de sărbători sau pur și simplu la cafea și oricum ar fi nu putem spune decât că într-un fel sau altul face parte...

Celebritatea unui sandvici

O felie sau două de mezel cu cașcaval între două felii de pâine reprezintă, pentru cei mai mulți dintre noi, sandviciul de toate zilele. Câți nu am avut în pachețelul de școală un sandvici...