Zamă de pește: ucraineană, lipovenească, ungurească sau franțuzească
Noi suntem unii dintre cei care odată ajunși la mare sau în Deltă caută restaurantele pescărești sau cherhanalele. Și, după ce le-am încercat și pe cele ale maghiarilor, ne-am dori să ajungem și în...
Cea mai bună carne de vită
Carnea de vită e departe de a fi ieftină, în România, dar dacă vă consolează ceva, este mult mai ieftină decât în multe părți ale lumii. Cu greu ne-am permite să cumpărăm o bucată...
Mac&Cheese, un clasic american
Macaroanele cu brânză erau în anii 80 ai comunismului o mâncare de toată ziua și habar nu aveam la vremea respectivă ce tradiție are în SUA. Dar probabil erau, totuși, alte macaroane și altă...
Ceaiul englezilor
Ceaiul a fost adus pentru prima dată în Marea Britanie la începutul secolului al XVII-lea de către Compania Indiilor de Est. Catherine de Braganza, soția regelui Charles al II-lea, este creditată pentru introducerea ritualului...
Fasole cu personalitate
Fasolea noastră cu afumătură, ciorbă sau scăzută, este una dintre cele mai gustoase mâncăruri cu care se laudă bucătăria românească. Dar și francezii au ceva ce seamănă destul de mult cu iahnia noastră. Și...
Trei supe cu poveste
Fiecare zonă gastronomică a lumii are supa ei preferată. Pentru început însă, ne vom opri la supa de ceapă, supa Parmentier și Minestrone.
Simplitate cu bucluc: Carbonara
Unele dintre cele mai populare paste din lume, Carbonara, sunt cât se poate de simple, din punct de vedere al ingredientelor, dar dacă nu stăpânim bine tehnica, vom avea în farfurie macaroane cu ouă...
Fin și aerat: croissant!
Deși mulți îl asociază cu o experiență de neuitat în Paris, croissantul a fost doar perfecționat în Franța, nu și inventat acolo.
Prețul sării
Acum ni se pare teribil de banală, o găsim sub diferite forme și chiar culori în supermarket, dar pe vremuri, atunci când pentru sare se săpa literalmente, sarea era scumpă.
Mâncare cu dragoste
Tot citind și povestind despre mâncare, am aflat cât de important este ca atunci când pregătiți mâncarea să vă gândiți cu dragoste la cei pentru care o faceți. Mâncarea va avea un gust mai...
Tradiții și superstiții care ne ghidează trecerea între ani
Cine-i născut în ianuarie, hai sus, hai sus, hai sus… Dar v-ați gândit vreodată de când sau în ce împrejurare au început oamenii să așeze lumânări pe tort? Sau bănuți norocoși în diverse prăjituri...
Ciorba de potroace, zama petrecăreților
Potroacă de sărată, aţi putea spune. Şi totuşi nu este chiar aşa, deşi vorbim despre o sărătură, în sine. Dar ciorba e sărată nu pentru că am adăugat noi o sare magică ce se...
Karađorđeva šnicla sau șnițel George cel Negru. Pe scurt, șnițel Karageorge.
Șnițelul a fost creat de bucătarul sârb Mića Stojanović (ajuns bucătarul lui Josif Broz Tito) în anii 1950, când a trebuit să creeze o versiune improvizată a Puiului Kiev, dar fără pui. El a...
România în bucate
Bucătăria românească, așa cum ne-am obișnuit să o numim, este o bucătărie eminamente rurală, cu produse cultivate în funcție de zonă și de anotimp. Unele dintre aceste produse sunt acum protejate la nivel european....