Delicii regale care au trecut testul timpului
Cultura culinară a fost influențată de-a lungul secolelor nu doar de popoare și tradiții, ci și de gusturile regilor. În multe cazuri, mâncărurile preferate ale monarhilor au devenit simboluri naționale, fiind integrate în bucătăriile...
Meniul de pe Titanic
Meniul de pe Titanic nu a fost doar un simplu set de preparate culinare, ci un simbol al luxului și al stilului de viață din acea epocă
Plăcinte codrenești: de pe lespedea de piatră la oraș
Plăcintele codrenești, cunoscute și sub denumirile de plăcinte pe lespede sau plăcinte ardelenești, sunt o delicatesă tradițională întâlnită mai des în nord-vestul României, din Apuseni până pe Crișuri în sus. Deși rustice, sunt apreciate...
Plăcinta dobrogeană, o plăcintă de poveste
Plăcinta dobrogeană este un preparat tradițional românesc, originar din regiunea al cărui nume de altfel îl şi poartă
Meniu de Preşedinte
De-a lungul istoriei, mesele oficiale la nivel de şefi de state nu au fost doar simple momente de răgaz, ci și ocazii pentru a impresiona invitații şi a cultiva relații diplomatice. Unele dintre aceste...
Poveste de dulce
Nimic nu se compară cu relaxarea pe care o simțim la final de masă sau într-o zi extenuantă când ne împlinim o plăcere vinovată într-o porție de desert. Și, după cum arată istoria, nu...
Sole meunière: o poveste cu un pește simplu dar extrem de gustos
Unul dintre motivele pentru care Sole meunière este atât de apreciat este simplitatea sa. Rețeta necesită doar câteva ingrediente, dar fiecare dintre ele trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Meniuri de la Hollywood
Este vară şi ne ascundem de căldură în spaţii cu aer condiţionat, acasă sau, de ce nu, la cinematograf! Dar orice am face, tot nu putem să nu ajunge, într-un fel sau altul, prin...
Granita, desertul sicilian
Granita este un desert răcoritor originar din Sicilia, Italia. Istoria acestui preparat datează încă din antichitate, când zăpada și gheața din Munții Etna erau colectate și utilizate pentru a răci băuturile și alimentele.
O găleată cu batoane de churro
Churros-ul este un desert tradițional spaniol și portughez, care a devenit popular în întreaga lume, în special în America Latină și Statele Unite. Originea exactă a acestei gogoși sub formă de bastonașe lungi și...
Choux. Cu cremă. Sau cu înghețată? Ori, poate cu brânză!
Choux à la crème, ecler sau profiterol? Ce ați alege voi la desert, pentru că nouă ne-ar fi teribil de greu să ne decidem. Oricum ar fi, toate cele trei deserturi au la bază...
Gelatină din miere și melasă sau povestea rahatului turcesc
Acel desert gelatinos învelit în pudră de zahăr cunoscut la noi sub numele de rahat, poartă un nume ceva mai demn la origine: "locum" sau "loukoum", fiind desert tradițional originar din Orientul Mijlociu. Este...
Moștenirea culinară a Israelului
Tradițiile culinare ale Israelului cuprind alimente și metode de gătit care se întind pe o perioadă de trei mii de ani de istorie.
Covrig mănăstiresc
Pretzel-ul își are originile în mănăstirile medievale europene, unde călugării îl pregăteau pentru a sărbători diverse evenimente religioase