Murăturile noastre, murăturile lor
Murăturile sunt un element de bază în bucătăria lumii, iar istoria lor îndelungată cuprinde toate continentele și culturile.
Fisticul din grădina Edenului
Fisticul este una dintre cele mai iubite arome atunci când alegem o înghețată, probabil la fel de îndrăgită de mulți precum ciocolata. Dar la ce altceva am mai putea folosi fisticul, care aduce mai...
Legendara tartă cu mere a americanilor
Apple pie, tarta cu mere, este unul dintre cele mai iubite deserturi ale americanilor și a devenit un simbol național pentru Statele Unite ale Americii. Dar căutându-i povestea, am aflat cu surprindere că originea...
Pe ce mai cheltuie oamenii mici averi?
Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că există și produse pentru care oamenii sunt dispuși să plătească foarte mulți bani. Iar la prima vedere par produse comune: pâine, cartofi…
Culmile gastronomiei în filme premiate
Este vară toridă, iar temperaturile ridicate ne țin nu doar în casă, ci și departe de bucătărie. Iar dacă ni se face poftă de ceva bun, parcă e mai ușor să comandăm sau să...
Kürtőskalács sau colacul secuiesc
Numit în mod simpatic de străini și prăjitura horn, din cauza formei sale cilindrice, colacul secuiesc a câștigat multă prețuire pe la tot felul de evenimente și a ajuns cel puțin la fel de...
Paella, un clasic spaniol
Pentru că suntem curioși din fire, am vrut să aflăm dacă în mod tradițional paella se prepară cu fructe de mare, pentru că, nu-i așa, este atât de mare litoralul local, sau cu carne...
Shakshuka, povestea ouălor în sos de roșii
La ea acasă, mâncarea se numește Shakshuka și este o rețetă ușoară și sănătoasă de mic dejun sau brunch. Este specifică în Israel și în alte părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord....
Roșu ca sângele: sangria
Baza este vinul, în special roșu, care duce cu gândul la denumire, „sangre”. Deși există și sangria albă… Vinul este, de obicei, sec, de masă, tânăr, ușor și cu aciditate crescută.
Cocoșul galic sau cum a apărut coq au vin
Coq au vin, un clasic franțuzesc pe care îl întâlniți în restaurantele și braseriile din Paris, are o istorie care merită o poveste. Nu de alta, dar legenda merge departe în timp și ne...
Bagheta italienilor: ciabatta
Nu are o istorie prea veche, dar e listată la produse clasice italienești. Cum se poate una ca asta? Păi destul de simplu: a cucerit repede papilele gustative ale oamenilor și și-a câștigat notorietatea....
Pe urmele celui mai bun tzatziki
Celebrul sos grecesc, pe bază de iaurt grecesc gras, castraveţi, usturoi şi ulei de măsline are o istorie veche şi destul de întortocheată.
Beignet, bulgăraș din aluat pufos
Cu un nume delicat ca și ele, beignet sunt mici gogoșele care au parcurs un drum foarte lung, din Franța, în Canada și apoi în sudul Statelor Unite, la New Orleans.
Meniuri pentru copii din miraculoasa lume a filmelor
Prințesele și animăluțele din filmele Disney sau magica poveste a lui Harry Potter au adus pe ecrane nu doar povești de neuitat, ci și tot felul de bunătăți inventate în miraculoasa lume a copiilor.