fbpx

Prăjituri pentru colindători

Prăjituri pentru colindători

În satul arhaic românesc, cetele de colindători vesteau apropierea Crăciunului, iar în schimb, cei mai mici primeau nuci și mere și prăjituri, iar cei mari un pahar de vin fiert sau de țuică, pentru a le ține de cald la drum. Pe lângă cozonacul tradițional, cu zeci de ouă și plini de nucă, pe mese erau platouri cu prăjituri de casă, bun prilej ca fetele să arate ce știu, iar flăcăii să guste din toate. 

Pe Valea Mureșului și în Apuseni, umblatul cu duba e treabă serioasă pentru toți flăcăii neînsurați. Toți dubașii poartă costume populare specifice zonei lor, vechi de zeci de ani, iar pe cap au căciuli cu tricolor, pe care este prinsă câte o pană de fazan. Între cei mai renumiți dubași sunt cei de la Săvârșin, care continuă tradiția colindului și la Castelul Regal. Se spune că devin cu adevărat bărbați dacă reușesc să colinde tot satul în 24 de ore… 

Un alt obicei străvechi, despre care se spune că ar fi chiar de pe vremea dacilor, se practică, încă în Valea Jiului: pițărăii. Cetele sunt formate numai din bărbați, copii sau adolescenți, îmbrăcați în straie populare. În noaptea dinaintea Ajunului se adună și împodobesc steaguri cu clopoței, năframe multicolore, ciucuri și coronițe de flori, pe care le agață în prăjini de câțiva metri lungime. Odată terminat acest ritual, alaiul pornește la colindat pe la casele din sat.  Tot în zona Văii Jiului, vestitori ai nașterii lui Christos sunt Craii, a căror colindă are un singur corespondent în țară- Viflaimul din Maramureș. După Liturghia de Crăciun, în Maramureș, feciorii din fiecare comunitate trebuie să joace Viflaimul, unul dintre cele mai vechi obiceiuri păstrate în zonă. Viflaimul redă scena nativității, mai exact momentul apariţiei magilor şi al păstorilor, cei care vestesc Naşterea, dar şi conflictul cu împăratul Irod. În Bucovina, colindele au fost transformate în vifleimuri, texte cântate, inițial, de către Irozi, și în cântece de stea. Cetele merg din casă în casă şi nu există loc unde să nu fie primite cu bucurie. În toată zona Olteniei există numeroase colinde specifice, dar cele mai cunoscute și răspândite sunt Steaua și Plugul cel Mare. Steaua este o datină străveche, ce se practică încă din Ajunul Crăciunului și până la ivirea zorilor, iar ceata este formată din patru copii.

Iar la fiecare casă unde se opresc, atunci când se deschide ușa, fetele și femeile sunt încărcate cu bunătăți. Rețetele lor sunt lăsate moștenire din generație în generație, iar unele au ajuns și la noi.

Mai vechi sau mai noi, am găsit în caietele moștenite din familie câteva rețete care ne-au făcut să zâmbim. Cu siguranță multe dintre aceste prăjituri le știți și voi, chiar dacă au circulat în zeci de variante. 

1. Albă ca zăpada este prăjitura fină și ușoară cu foi albe și cremă de lămâie, ușor pudrată cu zahăr și delicată așa cum îi spune și numele. Foile se coc pe spatele tăvii și pot fi pregătite în avans, iar crema este o spumă de lapte cu unt și coajă rasă de lămâie. Probabil există zeci de variațiuni ale aceleiași rețete, dar rezultatul este același.
Pentru foi aveți nevoie de: 500 g făină (cu mai puține proteine), 2 ouă la temperatura camerei, câte 10 linguri de lapte, ulei de floarea-soarelui și zahăr tos, 1 linguriță de amoniac stins cu zeamă de lămâie și un praf de sare.
Pentru crema de lămâie aveți nevoie de: 1 l lapte, 7 linguri de făină (nu cu vârf), 6 linguri de zahăr tos, 200 g unt la temperatura camerei, coaja și zeama de la 1 lămâie și de la o limetă (lămâia verde), 1 linguriță de esență de vanilie, un praf de sare.
Bateți ouăle cu zahărul tos și un praf de sare, încorporați treptat făina, uleiul, laptele și amoniacul. Înveliți aluatul, puțin lipicios, în folie alimentară și îl dați la rece 2 ore. După trecerea timpului îl împărțiți în 3 și întindeți foi pe care le coaceți pe fundul tăvii de copt, tapetate cu hârtie de copt, la 160 de grade, 12-15 minute. Le lăsați să se răcească.
Între timp, pregătiți crema: amestecați făina cu coaja de lămâie și limetă, un praf de sare și laptele, apoi puneți pe foc potrivit și amestecați continuu până se îngroașă. Dați deoparte și după 5-10 minute încorporați untul, zeama de citrice strecurată și vanilia.
Umpleți foile cu crema de lămâie și puneți deasupra un tocător. Vă recomandăm s-o tăiați după 24 de ore.

2. Arlechinul cu foi fragede și gem este tare îndrăgită de copii mai ales pentru glazura lor din gălbenuș cu mici bombonele colorate. Acum sunt mai ușor de găsit decât pe vremuri, dar rețeta există de tare multă vreme. Cel puțin 50 de ani, dar poate mai mult! Și aceasta poate fi pregătită cu ceva zile înainte de sărbători, iar umplura e simplă: gem! Dar să fie fiecare strat în altă culoare, că sunt mai simpatice așa.

3. Albinița este prăjitura copilăriei, cu foi preparate din făină cu miere ce te duce cu gândul la turta dulce. Crema este tot cu lapte și unt, dar mai este un strat, cel dintre foile de mijloc, care e cu dulceață: caise, măceșe sau zmeură. Foile se pot pregăti chiar și cu 10 zile înainte, și trebuie umplute cu minimum 24 de ore înainte, pentru a avea timp să se înmoaie. 
Pentru foi aveți nevoie de: 600 g făină, 100 g unt moale, 150 g zahăr, 150 g miere, 1 ou, 1 linguriță de bicarbonat stins cu oțet, câteva linguri de lapte.
Pentru cremă: 400 ml lapte, 6 linguri de griș, 8 linguri de zahăr, 200 g unt la temperatura camerei, 1 fiolă de esență de vanilie, zeama de la ½ lămâie.
Puneți pe foc laptele cu untul, mierea, zahărul și un praf de sare. După ce începe să fiarbă stați cu ochii pe amestec, trebuie doar să-și schimbe ușor culoarea, să se caramelizeze. O dați deoparte să se răcorească, adăugați untul, bicarbonatul stins și treptat făina, amestecând până obțineți un aluat omogen, care nu se lipește de mâini. E posibil să nu fie nevoie de întreaga cantitate de făină! Întindeți 4 foi și le coaceți pe fundul tăvii tapetate cu hârtie, la 180 de grade, 10-12 minute. Foile sunt moi, dar rumene și se întăresc după ce se răcesc.
Pentru cremă, fierbeți în câteva clocote laptele cu zahăr și grișul. Lăsați apoi crema de griș să se răcească (o acoperiți cu folie, să nu facă pojghiță) apoi încorporați untul frecat spumă, zeama de lămâie și vanilia.
Umpleți foile cu cremă și puneți deasupra un tocător. Vă recomandăm s-o tăiați după 24 de ore.

4. Televizor se cheamă prăjitura cu blat de pandișpan cu vanilie și două foi cu cacao, cu cremă de lapte cu unt și vanilie. Glazura este de cacao.  Felul în care sunt așezate straturile, foaie de cacao, pandișpan de vanilie, foaie de cacao, unite între ele cu crema de vanilie, o fac de neconfundat. Pandișpanul se coace în tavă, pe foaie de copt, iar foile pe spatele tăvii înfăinate. 

5. Greta Garbo, numită și Jerbo (Zserbo în denumirea maghiară) este un desert cu foi dospite, gem de caise, nuci măcinate acoperit de o glazură fină de cacao. Este o prăjitură al cărei gust devine și mai bun pe măsură ce zilele trec, astfel că o puteți păstra mai mult timp. Și este una dintre rețetele noastre favorite!

6. Napolitana cu cremă caramel și nuci nu are ea un trecut foarte îndelungat, dar a fost nelipsită în anii 80 de pe mesele de sărbătoare. Uneori era greu să găsești, atunci, toate ingredientele pentru foi, blaturi și creme sofisticate, dar celebrele foi de napolitană Lica erau de cumpărat.
Aveți nevoie de 300 g zahăr caramelizat pe foc, la care adăugați 6 linguri de apă (un pahar) pentru a înmuia caramelul. Adăugați apoi celelalte 300 g zahăr și amestecați până se topește. Urmează un pachet de unt de 200 g, 300 g  de nucă mărunțită NU măcinată. Se lasă să se răcorească ușor, apoi se adaugă 4 gălbenușuri. Se umplu foile și se așază deasupra o greutate.

7. Prăjitura cu foi cu suc de roșii și cremă de griș este delicioasă și nu se simte deloc gustul de bulion, așa cum și-ar putea unii imagina. Culoarea, însă, este adorabilă, iar crema de griș cu lapte perfectă pentru orice gust. Cele 4 foi pot fi pregătite în avans și se coc ușor, pe spatele tăvii. 
Pentru foi aveți nevoie de: 350 ml suc de roșii (de casă este cel mai gustos), 10 linguri de zahăr tos, 15 linguri de ulei, 1 linguriță de amoniac stins cu oțet, 1 ou, sare și făină cât curpinde.
Pentru cremă folosiți aceeași rețetă ca la prăjitura Albinița. 
Cu ajutorul mixerului amestecați oul cu zahărul până se topesc granulele. Puneți uleiul și sucul de roșii, un praf de sare și la final făină, adăugată treptat, până când aluatul capătă consistență, este moale, dar poate fi întins. Coaceți patru foi pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt, la 180 de grade, 10-12 minute. La început sunt moi, dar se întăresc pe măsură ce se răcesc. Umpleți foile astfel: strat de cremă, al doilea strat este de gem acrișor, iar ultimul strat este tot de cremă. Puneți deasupra un tocător. Vă recomandăm s-o tăiați după 24 de ore.

Surse documentare:
https://savirsinean.wordpress.com/dubasii-din-savarsin/
http://cronicavj.ro/wp/colindele-crailor-au-rasunat-la-lupeni/
https://hailadorna.ro/obiceiuri-de-craciun-in-bucovina/