fbpx

Prea multă sare?

sare

Începând cu secolul XX, răspunsul este sec și simplu: DA. Sarea a ajuns un risc sever la adresa sănătății, mai ales în dieta occidentală. De la boli de inimă la boli autoimune, la osteoporoză, sunt multe motive pentru care ar trebui să fim atenți la consumul de sare, dar nu neapărat la solnița cu sare. Cum vine asta? Studiile arată că peste 70% din cantitatea totală de sare pe care o consumăm pe zi provine din alimente procesate, iar ceea ce adăugăm din solniță, la masă, reprezintă doar 6%.

Cum la sare nu putem renunța decât atunci când intervine medicul, este bine să știm mai clar de unde vine pericolul.

Câtă sare consumăm zilnic și cât ar trebui să consumăm?

Sarea sau clorura de sodiu este alcătuită din 40% sodiu și 60% clor, două minerale cu rol important în organism. Sodiul este un nutrient vital, implicat în  procese precum contracția musculară, transmiterea nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și a volumului sangvin. Clorul este al doilea după sodiu în ceea ce privește concentrația din sânge și se regăsește în proporție mare în sucurile digestive.

Auzim de zeci de ori pe zi, majoritatea avertismente la televizor, că trebuie să reducem consumul de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății a explicat ce înseamnă asta încă din 2012: mai puțin de 5g pe zi de sare, adică aproximativ o linguriță de sare pe zi, din toate sursele alimentare! Asta în condițiile în care alimentația modernă conține între 9 și 12 g de sare pe zi, o cantitate aproape dublă față de recomandarea OMS.

Și revenind la ce spuneam mai sus, nu sarea pe care o adăugăm mâncărurilor reprezintă principalul pericol, ci cea pe care o cumpărăm de la magazin în produsele gata preparate. 

Sodiul se găseşte în mod natural în lactate sau ouă, însă este prezent în cantităţi mult mai mari în alimentele procesate – pâine, mezelurile, cuburile de condimente și supă concentrată… Cele mai bogate în sare sunt mezelurile, carnea și peștele afumate, anșoa, telemeaua, murăturile, cartofii prăjiți, snacksurile, măslinele, semințele prăjite și sărate, sosul de soia și o listă lungă de sosuri pentru salate.

De ce sunt acestea atât de sărate?

Aproape întreg comerțul în antichitate s-a bazat pe proprietățile de conservant ale sării, pentru că astfel puteau fi transportate fără să se altereze, pe distanțe mult mai lungi. Pentru că i-a ajutat în mod real pe oameni să își îmbunătățească viața, în Grecia antică sarea era adusă ofrandă zeilor. 

Datorită ionilor de sodiu, constituie un conservant și condiment de bază în alimentație, fiind folosită în industria conservelor, în tăbăcărie, în industria chimică.

În general cărnurile și peștele se conservă prin sărare, dar există și unele sortimente de brânzeturi, precum cașcavalul sau brânza frământată. Sărarea și afumatul acționează ca antiseptice ceea ce ferește alimentele de atacul microorganismelor.

Cum ar fi un Jamon Serrano fără sare? Păi, nu ar mai fi! Cum ar trăi populațiile nordului îndepărtat fără peștele uscat și conservat în sare? Probabil nu ar fi reușit să vadă timpurile moderne. Cum ar fi arătat istoria, dacă migratorii nu ar fi învățat să conserve carnea necesară armatelor? În mod evident, diferit.

Dar la fel de bine există riscul ca noi să nu apucăm să ne vedem viitorul, dacă nu ne revizuim obiceiurile alimentare. Pentru că, spre deosebire de strămoșii noștri, mâncăm prea mult! Și prea sărat! Și prea dulce! Și prea procesat! Alimentația occidentală, înseamnă acum, într-un singur cuvânt, un șir continuu de excese.

Iar un nivel ridicat de sodiu sau un nivel redus de potasiu creşte riscul de hipertensiune, care la rândul său măreşte riscul de boli cardiovasculare şi atacuri cerebrale, consideră specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. ‘Tensiunea ridicată reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale, cauza numărul unu a deceselor şi dizabilităţilor pe plan mondial’ (Francesco Branca, directorul departamentului de nutriţie al OMS).

Cum reducem consumul de sare?

  • Citim cu atenție eticheta produselor
  • Adăugăm sare DUPĂ ce gustăm mâncarea
  • Folosim condimente pentru a îmbunătăți gustul și a reduce cantitatea de sare folosită la prepararea mâncărurilor 
  • Alegem carne și legume proaspete, în detrimentul celor conservate
  • Desărăm brânza sau carnea conservate în sare
  • Folosim unt nesărat

Reducerea consumului de sare s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri de reducere a incidenței bolilor cardiovasculare.

Se estimează că o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar duce la o scădere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale și cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat un îndemn internațional pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, până în anul 2025, cu scopul de a scădea mortalitatea prematură.

Surse documentare:
https://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/
https://www.who.int/publications/i/item/9789241504829
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23558162/
https://raportuldegarda.ro/ce-spun-studiile-despre-consumul-de-sare-si-starea-de-sanatate/

Foto: pixabay.com