Generații întregi de copii au crescut cu gândul că dacă vor mânca destul spanac, vor fi cel puțin la fel de puternici ca Popeye Marinarul, așa cum alte generații au fost impresionate de ronțăitul morcovilor lui Bugs Bunny.
Dacă despre spanac știm deja că este o importantă sursă de fier, ei bine, morcovii sunt o sursă importantă de caroteni și au o contribuție valoroasă de vitamina A. De asemenea, între beneficiile pentru sănătate se înscrie și faptul că sunt un aliment prietenos cu dietele, morcovii fiind pomeniți și legat de scăderea nivelului de colesterol și îmbunătățirea sănătății ochilor. În plus, antioxidanții pe care îi conțin sunt asociați unui risc redus de cancer.
Curios este că cei mai mulți dintre noi când spun ”morcovi”, spun ”portocaliu”, însă inițial aceștia au fost galbeni și violet. Olandezii sunt creditați cu soiurile acestea portocalii, poate pentru că sunt pasionați de această culoare.
Morcovii sunt originari din zona Persiei, Iranul și Afganistanul de astăzi, iar semințe datând din anii 2000-3000 aChr au fost descoperite în Elveția și Sudul Germaniei. Planta este descrisă în Codexul Juliana Anicia din Roma de Est, o copie constantinopolitană din secolul al VI-lea a farmacopeei de ierburi și medicamente din secolul I a medicului grec Dioscoride, De Materia Medica.
De obicei, mâncăm doar rădăcina morcovilor, dar tulpina și frunzele sunt, de asemenea, comestibile și folosite în unele părți ale lumii la salate.
Așa cum deja știam, probabil, teoriile vegane susțin că există multe avantaje în a consuma legume crude, mai degrabă decât gătite. Astfel, beneficiem de cea mai mare cantitate de enzime, vitamine și minerale. Sigur, cu condiția ca acele produse să fie cât mai natural crescute, pentru că altfel o să mâncăm și toate chimicalele și mai ales pesticidele care au fost folosite în cultivarea acestora.
Proprietăți nutriționale pentru 100 g morcovi cruzi
- 41 calorii
- 88% apă
- 0.9 g proteine
- 9.6 g carbohidrați
- 4.7 g zahăr
- 2.8 g fibre
- 0.2 g grăsimi
După cum se vede, morcovii sunt compuși în principal din apă și carbohidrați. Aceștia din urmă constau în amidon și zaharuri, dar sunt și o sursă relativ bună de fibre. În ce privește indicele glicemic, care arată cât de repede crește nivelul zahărului din sânge după masă, acesta variază între 16 și 60 – cel mai scăzut pentru morcovii cruzi, puțin mai mare pentru cei gătiți și cel mai mare pentru piure.
Morcovii pot fi parte a meniului zilnic și pentru vegani, dar și pentru adepții dietelor keto, paleo și multe altele. Proaspeți și întregi pot fi păstrați câteva săptămâni în lada de legume a frigiderului.
Pentru a-i pregăti, spălați-i bine în apă, iar dacă sunt foarte proaspeți, de primăvară, puteți renunța la a-i mai curăța și de coajă.
Cum mâncăm morcovii
- Tăiați bastonașe, cu humus
- Tăiați în același mod pot fi și prăjiți, în loc de cartofi
- Rași cu piller-ul pe lung, într-o salată cu dip pe bază de iaurt sau clasica coleslaw
- Fierți la abur
- Căliți în unt și folosiți ca garnitură
- În tocană de vită, plăcintă cu pui sau budincă
- Supă-cremă
- Piureuri
- Tort de morcovi, în care sunt încorporați în blat, care între straturi are cremă de brânză
Foto: pixabay.com
Surse documentare:
https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/6-benefits-of-eating-raw-carrot-for-overall-health-101664681248473.html
https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-carrots
https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots#nutrition