fbpx

Roșu ca sângele: sangria

Temperaturile extrem de ridicate țin turiștii destul de rezervați cu privire la o vacanță de vară în Spania. Dar marea parcă tot ne face cu ochiul și bucătăria locală este de neratat. În plus, vom veni sigur cu o rețetă perfectă pentru serile noastre de vară: Sangria!

În mod tradițional, spaniolii se bucură de cafea dimineața, mai mult sau mai puțin cu mic dejun inclus, lucrează un pic, apoi se odihnesc după-amiaza: începe siesta. După câteva ore la umbră și răcoare, se reîntorc la muncă, apoi începe petrecerea cu tapas și vin bun, în familie sau cu prietenii.

Este atât de reușită rețeta lor de viață, încât recent, un specialist în sănătate publică din Germania a făcut propunerea ca și la el în țară să se încerce vara acest tip de program, pentru că temperaturile sunt tot mai ridicate și în nordul continentului. Sudul deja se topește, dar probabil pentru asta există Sangria: să încetinească un pic ritmul.

Băutura nu a apărut însă o dată cu schimbările climatice, ci are o istorie extreme de veche, chiar dacă originea ei este ușor controversată. Se consideră că cele mai vechi versiuni de sangria datează de mai bine de 2.000 de ani, când romanii, făcându-și drum prin Peninsula Iberică, au plantat podgorii întinse de struguri. Și cum apa nu era niciodată sigură de băut, era de preferat un vin cu mirodenii și ierburi aromatice.

O rețetă mai aproape de ceea ce știm noi astăzi datează, de fapt, din Evul Mediu. Vinurile condimentate, numite hippocras, erau servite după masă ca digestiv. 

Cele mai vechi versiuni ale ceea ce cunoaștem acum sub numele de sangria vin însă din Anglia și Franța, pe la 1800, când era mare modă, mare să bei sangria, dacă erai aristocrat.

Lumea nouă a făcut cunoștință cu sangria la Târgul Mondial din New York din 1964, când Pavilionul Spaniei a servit-o vizitatorilor la Taberna Madrid

În ciuda popularității sale globale și a asocierii comune cu Spania, nu există o formulă oficială pentru rețetă în Spania. În plus, localnicii se bucură mai degrabă de o băutură similară, tinto de verano. În timp a ajuns să fie o băutură mai populară printre turiști.

Ce conține sangria?

Baza este vinul, în special roșu, care duce cu gândul la denumire, „sangre”. Deși există și sangria albă… 

Vinul este, de obicei, sec, de masă, tânăr, ușor și cu aciditate crescută. Sigur că la origine era preparată cu vinuri spaniole, Rioja de obicei, dar acum îl găsim în sortimente diverse: Cabernet Sauvignon, Merlot, , Zinfandel, Shiraz sau chiar franțuzești (Gamay ori Beaujolais), uneori și italiene (Bardolino, Lambrusco etc). 

În ceea ce privește fructele, posibilitățile sunt aproape nelimitate. 

Se folosesc, în special, citrice: felii de portocale, lămâi, lime, dar și mere și pere. La cei mai îndrăzneți sunt însă și pepeni, căpșuni, ananas, struguri ori mango. 

Fructele tăiate se scufundă în vinul sec și totul se amestecă cu zahăr sau miere ori diverse siropuri sau suc de portocale. Cât de dulce, ce fel de vin alegeți și care e combinația ideală de fructe, este la alegerea fiecăruia. Esențial e să fie totul foarte rece la final!

Surse documentare:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sangria
https://www.yourhomeinspain.eu/the-history-of-sangria/
https://vinepair.com/articles/the-history-of-sangria/