Numele acestei mâncări, saltimbocca alla romana, se traduce exact așa: îți sare în gură. Sigur, nu preparatul în sine, ci aromele care îl învăluie. Nu mai e un secret pentru nimeni că noi întâi ne bucurăm de mâncare vizual, apoi olfactiv și abia la final gustăm. S-au făcut numeroase studii care indică faptul că, de exemplu, dacă laptele ar fi verde, ar fi dificil pentru mulți să îl bea, pentru că mintea noastră asociază culorile și mirosurile cu ceea ce cunoaște deja.
Revenind la saltimbocca alla romana, este unul dintre preparatele tradiționale regiunii Lazio, unde se află și Roma, adânc înrădăcinat în cultura locală.
Dacă nu ați avut ocazia să mâncați vreodată, vă spunem că este o felie de cotlet fraged de vițel, acoperit sau învelit cu o felie subțire de prosciutto italian, aromat cu o frunză de salvie proaspătă, totul sotat apoi în vin alb și unt.
Chiar dacă se presupune că rețeta originală pentru saltimbocca este veche de secole, prima mențiune a acesteia este în cartea lui Pellegrino Artusi, din 1891, La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene (Știința în bucătărie și arta de a mânca bine), în care el povestește că a savurat acest fel de mâncare faimos la Roma în trattoria Le Venete, în via di Campo Marzio. Era un restaurant foarte la modă în acea vreme, fiind amintit și de prestigiosul ghid științific, artistic și comercial al orașului, scris de Tito Monaci în 1896.
Este motivul principal pentru care saltimbocca este totdeauna asociată cu Roma. Totuși, Ada Boni în „Bucătăria romană” din 1930 a vorbit despre acest fel de mâncare ca fiind unul de import. Același lucru îl susține și Adolfo Giaquinto în „Manual practic de bucătărie”.
Sunt voci care susțin că paternitatea saltimbocca ar deține-o brescienii. Se pare că în orașul lombard de la poalele Alpilor există un fel de mâncare aproape identic, numit saltimbocca alla bresciana, care era preparat încă de la 1800.
Bucătăria italiană de acum are și mai multe variante ale acestei rețete, care țin uneori doar de detalii (speck în loc de șunca crudă) sau felii de pui în loc de vițel și distilat de fructe (rachiu), în loc de vin.
Lăsând la o parte originile sale, saltimbocca este unul dintre felurile principale de mâncare preferate și astăzi la Roma, servit alături de legume verzi, fasole sau mazăre. Totuși, saltimbocca alla romana poate fi servită cu orice garnitură, de preferat însă sunt legumele de sezon. Una dintre combinațiile preferate ale cluburilor romane este cu frunze de cicoare sotată: un adevărat tur gastronomic în tradițiile romane și țărănești.
Cu siguranță v-am făcut poftă, așa că vă lăsăm și rețeta, poate o pregătiți chiar pentru următoarea masă în familie.
Surse documentare:
https://www.turismoroma.it/en/page/saltimbocca-alla-romana
https://www.recipesfromitaly.com/saltimbocca-alla-romana/
https://www.theromejournal.org/2010/08/saltimbocca-roman/
https://www.quartahospitalityinrome.com/en/Rome-at-the-table-A-delicious-second-course-Saltimbocca-alla-romana-and-their-controversial-origins/