fbpx

Sarea’n bucate

tipuri de sare

Nicio mâncare nu are gust fără ea. Și în cantități moderate, sarea este necesară pentru menținerea sănătății noastre. Este cel mai folosit condiment și la îndemâna oricui.

Și cum nu există un singur tip de sare, am făcut o listă cu toate sortimentele pe care le găsiți în mai toate hipermarketurile. Și care, posibil, v-au atras atenția, fie și prin culoarea sau forma lor deosebite. Și nu ne referim doar la sarea roz, de Himalaya, ci și la sarea gri sau neagră. Sau ce ziceți de fulgii de sare?
Așa că am făcut o listă cu cele mai importante sortimente de sare:

Sarea de masă

Este extrasă din mine și este un tip de sare care este procesat și rafinat. Adică este albită și i se adaugă și un aditiv, silicatul de calciu, pentru a-i păstra granulația foarte fină. Sarea de masă iodată conține și iod, adăugat în timpul procesării.

Sarea Kosher

În mare vogă de câțiva ani, mai ales de când putem urmări show-urile culinare și vedem că este una dintre preferatele marilor bucătari. Este un tip de sare cu granulație ceva mai mare, spre grunjoasă. Numele ei vine din bucătăria evreiască, unde este folosită pentru prepararea cărnurilor înainte de a le găti (are rolul de a extrage sângele din carne, fără a o săra mult). Este o sare naturală, nu are niciun fel de aditiv adăugat.
Se folosește mai mult în preparatele cu carne, păstrând-o suculentă. Nu se recomandă folosirea ei în prepararea sosurilor sau în rețetele de dulciuri, pentru că nu se dizolvă complet.

Sarea roz de Himalaya

Așa cum îi spune și numele, este o sare de culoare roz pal. Dar, atenție! Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât deconspiră faptul că a fost ”îmbunătățită”. Este o sare extrasă de la poalele munților Himalaya, cunoscută pentru puritatea ei și conținutul de minerale. Se folosește atât pentru asezonarea salatelor, dar și pentru gătit.

Sarea de mare sau sarea celtică

Este un tip de sare ce se obține prin evaporarea apei de mare și este foarte apreciată pentru mineralele pe care le conține – sodiu, potasiu, iod, fier, magneziu și zinc. Acestea pot să-i confere sării anumite nuanțe – roz, gri, negru. De preferat este să o folosiți pentru condimentarea unui preparat după ce a suferit un proces termic. Altfel, în timpul gătirii, aroma sării de mare se pierde.

Sarea pentru murături

Așa cum îi spune și numele, este tipul de sare folosit aproape exlusiv pentru conservarea murăturilor și a cărnurilor. Are o textură grunjoasă, cu cristale mari și este gri la culoare. Este o sare ce conține 100% clorură de sodiu, fiind una dintre cele mai pure tipuri de sare.

Sarea afumată

Este o sare cu aromă și gust speciale. Este un tip de sare de mare afumata în mod natural cu lemn de stejar. Este un produs 100% natural și nu conține arome artificiale sau coloranți. O puteți folosi pentru condimentarea mâncărurilor pe bază de cartofi sau a cărnii pe grătar.

Sarea neagră

Cunoscută și sub numele de sare neagră de Himalaya, aceasta se extrage din regiunile vulcanice din India și Pakistan. Are un gust aparte datorită provenienței sale și este foarte bogată în minerale, tocmai de aceea este considerată cea mai sănătoasă dintre toate sărurile.

Sarea Maldon

Este un tip de sare folosită în multe bucătării gourmet, apreciată de bucătari din întreaga lume. Se extrage din regiunea Maldon-Essex, din Anglia. Apa de mare este filtrată pentru a îndepărta impuritățile și apoi este încălzită până când sarea se cristalizează. Este recomandat să fie folosită pentru a da gust și aromă preparatelor pe bază de carne și legume pe grătar, doar după ce au fost gătite. O mai puteți folosi și pentru a decora anumite deserturi pe bază de ciocolată, cum sunt negresele și biscuiții.

Flori de sare de Guérande (Fleur de Sel)

Este poate una dintre cele mai speciale tipuri de sare, nu degeaba i se mai spune și sarea gastronomilor. Se recoltează manual din bazinele care colectează apele din oceanul Atlantic. Se spune că la începuturi, cu sute de ani în urmă, recoltarea acestor flori de sare din zona Guérande, Franța, o făceau doar femeile, care aveau mâinile fine și puteau face această muncă delicată și laborioasă. Nu se recomandă folosirea ei la gătit, ci se presară pe preparat chiar înainte de a-l mânca. Se potrivește în salate, fripturi, pește, unele fructe pe grătar. Și este grozavă adăugată în sosul caramel.

foto: pixabay.com