Chiar dacă obișnuim să asociem sarmalele cu bucătăria tradițională românească, cu mare tristețe vă spunem că nu noi le-am inventat, deși nu greșim dacă afirmăm că le-am dus la un alt nivel. Citiți mai multe despre povestea sarmalelor aici.
Cum le-am făcut vedeți în rețeta video. Vă mai spunem doar că le-am mâncat cu smântână deasupra și ardei iute murat, ceea ce vă sfătuim și pe voi!
Sarmale în foi de varză
Porții
25
bucățiTimp preparare
40
minutesTimp gătire
2
hoursTimp total
2
hours40
minutesIngrediente
1 varză murată mare
300 g bacon
1 carnat afumat
4 frunze de dafin
20 boabe de piper
250 ml zeamă de varză
250 ml suc de roșii
Ulei de floarea-soarelui
- Pentru umplutură
500 g carne tocată de porc
2 cepe medii
3 linguri de orez
1 lingură de ulei de floarea-soarelui
Cimbru uscat
Boia dulce
Sare
Piper
Cum să faceți
- Tocați ceapa cât mai fin și căliți-o în uleiul bine încins. Dacă-i puneți și un strop de sare, se va înmuia mai repede. Apoi puneți și orezul (ales în prealabil). Căliți-le împreună 3-4 minute, apoi dați deoparte, să se răcorească.
- Puneți carnea tocată de porc într-un castron. Adăugați amestecul de ceapă și orez, sare, piper, cimbru uscat (noi am pus vreo două lingurițe) și boiaua preferată (tot vreo 2 lingurițe, dar nu cu vârf).
- Amestecă umplutura pentru sarmale până obții o compoziție omogenă. Lăsați deoparte, nu la frigider.
- Acum vă ocupați de varză. Îndepărtați cotorul și scoateți frunză cu frunză. Gustați și dacă sunt prea sărate (ori prea acre), lăsați-le câteva minute într-un vas cu apă rece.
- Apoi croiți foile de varză, tăindu-le pe jumătate și îndepărtând porțiunile îngroșate de la mijloc. Dacă frunzele nu sunt atât de mari, doar îndepărtați acele porțiuni îngroșate, lăsați foile întregi.
- Puneți pe fiecare frunză de varză câte o lingură de umplutură de carne și rulați, nu foarte strâns. La fierbere, orezul se va umfla și e bine să aibă loc. Împingeți capetele frunzelor spre interior, să nu iasă umplutura și gata sarmaua!
- Adunați toate frunzele rămase, inclusiv bucățile îndepărtate de la croirea foilor pentru sarmale, și tocați-le cât mai fin.
- Luați o cratiță suficient de încăpătoare, turnați 2 linguri de ulei și așezați la bază un strat de varză tocată. Presărați boabe de piper, așezați un rând de sarmale și puneți deasupra felii de afumătură și un strat de varză tocată și vreo 2 frunze de dafin și boabe de piper (pentru aromă și gust). Apoi din nou un rând de sarmale, afumătură și un strat de varză tocată.
- Turnați deasupra sucul de roșii, zeama de varză, boabe de piper, dafinul rămas și ceva apă, cât să vă asigurați că lichidul a cuprins toate sarmalele, acoperiți cu un capac și dați la cuptorul bine încins, la 180 de grade, pentru 90 de minute. În acest timp, vă mai uitați în vasul cu sarmale, să nu scadă lichidul prea mult. Apoi dați capacul deoparte și mai lăsați la cuptor 30-40 de minute, cât să se rumenească frumos deasupra.
Rețetă video
Sugestie de vin
- Sarmalele sunt ale noastre și merită un vin local, pe măsura personalității lor. Așadar alegeți o Fetească Neagră ori o Băbească Neagră sau chiar un Negru de Drăgășani ori un Novac.
Tags: cârnațivarză murată
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete