Cu gălbenușul cremos și albușul ferm, cu marginile crocante: cam așa și-ar dori majoritatea să primească ouăle ochiuri la mic dejun. Când le pregătim însă acasă, chiar și cea mai simplă mâncare din lume poate deveni o provocare dacă îi căutăm perfecțiunea. Vă ajutăm cu sfaturi!
- Utilizați ouă proaspete: dacă pentru ouă fierte sunt mai recomandate cele de câteva zile, inclusiv pentru că se decojesc mai ușor, pentru ouă ochiuri ar fi bine să fie cât de proaspete se poate.
- Dimensiunea tigăii: pentru 2 ouă este suficientă o mini-tigaie (15 cm diametru) neaderentă. Așa evitați și împrăștierea prea mult a albușului și puteți controla mai bine mișcarea dacă vreți să întoarceți ouăle. Pentru 3-4 ouă, aveți nevoie de o tigaie de 20-25 cm în diametru.
- Tigaia de fontă: reține foarte bine căldura și puteți să obțineți margini crocante pentru albușuri, dar este foarte important ca tigaia să nu lipească. Pentru acest lucru, vasele de fontă au nevoie de îngrijire specială.
- Tigaie antiaderentă: ouăle alunecă ușor chiar și fără spatulă, direct pe o farfurie.
- Fontă emailată: beneficiul este atât în temperatură, cât și în antiaderență
- Căldura adecvată este esențială: încălziți tigaia la foc mediu-mare până când o picătură de apă sfârâie și se evaporă rapid la contact. Apoi reduceți focul la mediu înainte de a adăuga untul sau uleiul. Astfel acestea nu se vor arde înainte de a adăuga ouăle. Tigaia încinsă bine reduce riscurile de lipire a ouălor, iar focul mediu ulterior asigură gătirea adecvată și a albușului și a gălbenușului.
- Unt sau ulei ori chiar în combinație. Orice variantă este potrivită, după preferințe. Dacă alegeți uleiul, aflați de aici care este cel mai potrivit pentru prăjit. Ochiurile nu se prăjesc în baie de grăsime, așadar veți avea nevoie de aproximativ 1 lingură, în funcție și de dimensiunea tigăii.
Spargeți mai întâi oul într-un castron, apoi turnați în tigaie. Sunt două avantaje din această procedură: verificați prospețimea oului, dacă albușul și gălbenușul sunt strâns lipite unul de altul, iar atunci când puneți în tigaie, se schimbă unghiul în care atinge tigaia. Astfel reduceți riscurile de a sări ulei sau chiar de a sparge gălbenușul.
- În general, ochiurile au nevoie de aproximativ 3 minute să se gătească dacă ați respectat pașii de mai sus.
- Dacă așezați un capac deasupra tigăii, obțineți un gălbenuș auriu înconjurat de albușul bine legat. Fără capac, puteți avea un albuș ușor crocant, în tigaia de fontă.
- Ochiuri cu gălbenuș foarte moale și albuș legat se obțin într-o tigaie antiaderentă. Oul se prăjește 3 minute până când albușul se coagulează și se întoarce 1 minut pe cealaltă parte. Dacă vă e teamă să nu spargeți gălbenușul cu spatula, la întoarcere, puteți folosi o farfurie pe care o așezați ca un capac pe tigaie și răsturnați brusc, apoi de pe farfurie reașezați oul în tigaie. Dacă ați scăpat prea multă grăsime în tigaie, întoarceți cu spatula, altfel riscați să vă ardeți cu ulei încins.
- Ochiuri cu gălbenuș moale la interior și opac la exterior obțineți tot într-o tigaie antiaderentă, prăjindu-l până se coagulează albușul pe o parte, apoi întorcând pe cealaltă și prăjindu-l încă 2 minute.
- Pentru gălbenuș ferm, creșteți timpul de prăjire după ce ați întors ochiurile
- Sarea se poate adăuga în tigaie, înainte de a turna ouăle, dar și după ce le-ați prăjit. Piperul după prăjire.
Fie că le mâncați ca atare sau le adăugați legume sau alte garnituri, ouăle ochiuri sunt un mic dejun sau brunch perfect.
- Croque Madame este una dintre cele mai cunoscute rețete cu ochiuri
- Lyonnaise Sandwich este un alt clasic al ouălor prăjite în tigaie, cu bacon
- Burgerul cu ouă-ochiuri, de asemenea însoțit de bacon, este și el între preferințele unui public vast
Foto: pixabay.com