fbpx

Secretele umpluturilor cu carne tocată

  • Home
  • Utile
  • Secretele umpluturilor cu carne tocată
carne tocata

Carnea tocată stă la baza multor preparate foarte gustoase și sățioase. Și, indiferent care sunt preferințele noastre (de vită, porc, pui, curcan ori de miel) carnea tocată are câteva atuu-uri: este mai ieftină și, nu în ultimul rând, practică și ușor de gătit.

Ați putea spune că nu e o filozofie să pregătești carnea tocată pentru sarmale, musaca sau lasagna. Așa și este, dar nu strică să știm câteva trucuri în plus care ne-ar ajuta să punem și mai mult în valoare o banală carne tocată:

  • Să cumpărăm carne gata tocată nu e complicat; oferta magazinelor este variată. Dar din nefericire mai avem și surprize – carnea să fie prea păstoasă, cu zgârciuri și pielițe. Avem însă la dispoziție opțiuni mai curate, sănătoase: să cumpărăm carnea preferată chiar de la producători și ferme mici. Sau, dacă suntem într-un hipermarket/măcelărie, să rugăm să ne toate atunci, pe loc, ce carne vrem.
  • Orice tip de carne poate fi tocat, de la carnea de pui/curcan, până la cea de pește și miel. Depinde doar de preferința noastră culinară și, deloc de neglijat, de preparatul pe care vrem să-l gătim. Unele pot avea nevoie de o carne mai grasă, pe când la un sos bolognese sau o lasagna ar fi de preferat ca procentul de grăsime să nu depășească 30%. Iar pentru o musaca de vită, procentul de grăsime nu ar trebui să fie mai mare de 20%.
  • Dacă atunci când vrem să pregătim chiftele, burgeri, sos bolognese sau o pizza turcească (cunoscută și sub numele de lahmacun) e de preferat să folosim carne tocată proaspătă, nu la fel stau lucrurile când ne gândim la o masă în familie cu musaca, lasagna ori o plăcintă. Cu alte cuvinte, pentru acest tip de preparate, care se gătesc la cuptor, putem folosi carne tocată care a fost congelată. Și vă spunem și de ce. În timpul congelării, sucul natural al cărnii se transformă în cristale fine. Când o decongelăm, știm cu toții că îndepărtăm/scurgem ”zeama” pe care o lasă carnea, pierzând astfel mult din gustul și suculența ei. Dacă avem în plan însă să gătim acea carne într-o umplutură, la cuptor, acel lichid îl amestecăm cu carnea până se încorporează.
  • Dacă alegem carnea de pui pentru o lasagna sau pentru o plăcintă, de preferat este să folosim pulpele. Carnea de pe pulpe conține o cantitate mai mare de grăsime (și de colagen), ceea ce o ajută în timpul gătirii. Va fi mai suculentă și mai gustoasă. Dacă folosiți însă pieptul de pui, care este o carne fadă, lipsită de grăsimi, dar vă doriți să-i ”îmbunătățiți” gustul, puteți toca și ceva piele de pasăre. Gustul va fi altul, vă asigurăm!
  • Carne de porc tocată este alegerea potrivită pentru cea mai bună varză a la Cluj sau cele mai gustoase sarmale. Spata de porc este o carne potrivită pentru cele două preparate, pentru că are un mix bun de grăsime și carne. De asemenea, fleica este o carne potrivită, mai ales dacă preferați o carne ceva mai grasă. O opțiune gustoasă, cu mult mai puțină grăsime, este și pulpa de porc. Dar pe care vă recomandăm să o amestecați fie cu fleică, fie cu spată.
  • Carnea de vită este alegerea potrivită pentru sos bolognese, musaca sau pentru lasagna. Mulți se feresc să o aleagă, pentru că a rămas cumva împământenit că este tare, se mestecă greu și are nevoie de timp îndelungat de pregătire. Dacă alegeți însă corect tipul de carne pentru rețeta pe care doriți s-o pregătiți, nu aveți cum să dați greș. Cele mai bune sunt garful, pieptul și ceafa de vită.
  • Dacă vă e pe plac carnea de miel, cu siguranță folosiți organele pentru deliciosul drob de Paște. Dar, pe lângă acestea, mai puteți toca și carnea din zona pieptului.
  • Privită poate ca un ingredient exotic, carnea tocată de pește este însă excelentă la gust. O puteți încerca în chiftele gustoase, cu multă verdeață, alături de o garnitură de legume coapte. 
  • Indiferent de carnea pe care alegeți să o cumpărați sau să o tocați, nu uitați să adăugați mirodenii și/sau plante aromatice. Cu cât un preparat va fi mai bine asezonat și va sta în cuptor mai mult timp, cu atât aromele se vor întrepătrunde, iar gustul va fi cel dorit.