Toamna abundă în diversitatea fructelor și legumelor colorate, astfel că ar misiunea de a opta pentru alimentație cât mai echilibrată, sănătoasă, ar trebui să fie mult ușurată. Iar merele, indiferent de culoarea ori de forma lor, sunt cu siguranță alegerea multora, fiind foarte accesibile, iar varietatea soiurilor și gusturilor este bogată. Sunt excelente crude, fie ca atare, fie în salate sau în băuturi energizante, de genul smoothie, dar și gătite, transformându-le în umpluturi pentru plăcinte, prăjituri ori tarte. Este sezonul merelor, profitați de ele!
„Un măr pe zi ţine doctorul departe“
Merele sunt, poate, cele mai comune și sănătoase fructe. Conțin fibre (ușurează digestia), pectină, vitaminele A și din gama B-urilor, cantitati importante de fosfor, fier, calciu, potasiu, acid folic, magneziu. Și, nu în ultimul rând, vitamina C, dacă sunt consumate cu tot cu coajă, dar este bine să știți că prin gătire, această vitamină se pierde. Merele roșii conțin în plus și quercetină, adică un antioxidant ce ajută la întărirea sistemului imunitar.
Cum păstrați merele?
De preferat este să le păstrați într-un loc mai răcoros, într-o fructieră, dar departe de avocado și banane. Sau le puteți păstra în frigider, nespălate, dar șterse în prealabil cu o cârpă uscată. Și, foarte important, dacă le păstrați în sertarul din frigider, lăsați-l întredeschis, pentru a preveni creșterea umidității.
Dacă vă gândiți la o umplutură pentru un desert cu mere, le puteți congela crude, tăiate cubulețe/felii, ori gătite, de preferat fără adaos de zahăr.
Pentru că imediat ce le-ați decojit miezul se înnegrește, stropiți merele cu zeamă de lămâie sau le puneți într-un vas cu apă rece și zeamă de lămâie/oțet.
Ce puteți găti cu merele care vă rămân?
- Dacă nu vă mai fac cu ochiul să le mâncați ca atare, le transformați în cel mai ușor desert: mere coapte.
- Le transformați în umplutură pentru câteva pateuri, sau portofele cum le-am spus noi.
- Pentru un mic-dejun rapid, pregătiți un smoothie rapid și energizant dintr-un măr, o banană și un iaurt mic. Le amestecați în blender, un minut. Dacă vă place gustul mai dulce, îi adăugați și puțină miere sau curmale fără sâmburi.
- Din coji uscate, puteți pregăti un ceai foarte aromat. Nu trebuie decât să le puneți în cană și să turnați apă fierbinte deasupra. Noi am adăuga și un baton de scorțișoară 🙂
- Tot din coji, de această dată proaspete, puteți înmiresma bucătăria punându-le în cuptorul bine încins.
- Merele cu coaja pătată, ori cele care dau semn că se strică, le folosiți pentru o garnitură delicioasă pentru friptura de pui ori de porc. Sau le transformați într-un sos perfect pentru clătite – le căliți în puțin unt cu zahăr și după ce s-au înmuiat le pasați cu blenderul vertical.
- Feliate cât mai subțire, puteți transforma merele în chipsuri sănătoase pentru o seară de film în fața televizorului.
10 deserturi irezistibile cu mere
Vezi toate rețetele cu mere aici
Foto: pixabay.com