Ouăle prăjite, fierte sau omletă ne scot din impas la orice masă. Și sunt câteva rețete deloc banale pe care le-am încercat și am rămas încântați, iar shakshuka este una dintre acestea.
Cum din bucătăria noastră nu lipsesc niciodată ouăle, știm să le și pregătim în mai multe moduri. Iar ochiurile ne plac în mod special. După ce v-am demonstrat că omleta nu e nicidecum banală, v-am arătat și cum pregătim noi ouăle turcești, cu bacon, în cuptor, sau peste o salată cu fasole verde, acum vă dezvăluim și povestea ouălor cu roșii.
La ea acasă, mâncarea se numește Shakshuka și este o rețetă ușoară și sănătoasă de mic dejun sau brunch. Este specifică în Israel și în alte părți ale Orientului Mijlociu și Africii de Nord. Deși numele pare complicat, este o combinație simplă de sos de roșii fierte, ceapă, usturoi, condimente și ouă ușor poșate. Este hrănitoare, sățioasă și o rețetă pe care nu o veți uita curând.
Shakshuka înseamnă literal „un amestec”, iar versiunea tradițională nu este foarte mult schimbată în timp sau între regiuni, deși o regăsiți din Egipt până pe Mediterană.
Originea rețetei rămâne destul de controversă și este împărțită între cele algeriene, libiene, marocane, tunisiene, egiptene, turce și yemenite. Dar roșiile și ardeii sunt ingrediente din Lumea Nouă, care nu se cultivau acum mii de ani în zonele respective, doar după ce conchistadorii spanioli au venit înapoi pe continent.
Imigranții evrei din Africa de Nord sunt cei care au adus preparatul în Israel, în anii 1950 și 1960, iar în listele de meniuri a devenit popular abia în anii 1990.
Condimentele pentru shakshuka pot varia, dar de obicei se folosește boia de ardei, chimion, pudră de chili, împreună cu usturoi proaspăt. Și ceapă. Este aromată, dar nu picantă. Dacă preferați ceva mai picant, este simplu, adăugați doar cayenne.
De preparat este chiar foarte ușor, cel mai mult timp pierdeți la roșii. Dar pentru că poate fi și rețetă de iarnă, luați pur și simplu o conservă de roșii întregi și problema este rezolvată.
Nu aveți de făcut mare lucru: ceapa se călește în unt și ulei sau doar ulei, se adaugă ardei roșu gras sau capia, apoi roșiile tăiate cuburi și curățate de coajă. Când totul fierbe, condimentați și apoi adăugați ouăle. Înainte de a le scoate din tigaia cu capac, adăugați doar pătrunjel sau coriandru și gata!
Fiind atât de rapid și ușor de preparat, shakshuka este o masă obișnuită în bucătăriile de acasă și este, de asemenea, disponibilă pe scară largă în meniurile restaurantelor ca fel de mâncare pentru micul dejun și prânz, servită ocazional și la cină, împreună cu o salată.
Localnicii nu îl mănâncă totdeauna pe farfurie, uneori preferă pe pâine prăjită, dar se poate face și invers, adică să scufunzi pâine în sosul cremos pentru a nu pierde niciun strop din gust.
Încercați și Shakshuka cu linte și cârnați
Şakşuka turcească este ușor diferită. Deși se cheamă aproape la fel, nu conține ouă, dar este tot un mix, adică sensul ideii de combinație este păstrat. Este întâlnită mai ales ca garnitură care combină vinete și adesea dovlecei prăjiți în ulei de măsline, apoi amestecate cu roșii, ardei și usturoi și servite cu o lingură de iaurt. În loc să fie un fel de mâncare de sine stătător, șakșuka este în mod tradițional un acompaniament pentru carnea la grătar.
În ce privește variantele de azi de shakshuka, acestea s-au diversificat mult și pot fi o combinație de orice cu orice, atâta timp cât nu lipsește sosul de roșii. Că-i adăugați și feta sau brânză de capră rămâne la alegerea voastră, dar în orice variantă este o rețetă e merită încercată. Și vă promitem că o veți repeta!
Delicioasă este și propunerea noastră de Shakshuka cu ardei gras. Poftă bună și vouă!
Surse documentare:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shakshouka
https://www.britannica.com/topic/shakshouka
https://aish.com/shakshuka-the-story-you-never-heard/