Deși este un fruct pe care de obicei îl asociem cu Mediterana, smochine găsim destul de des în vestul țării și pe litoralul Mării Negre, în zone unde clima are o influență mediteraneană. Mai exact în apropiere de Drobeta Turnu Severin, Orșova, Arad, Timișoara, pe Clisura Dunării, la Svinița și Simian, iar spre mare la Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla, Techirghiol și Mangalia.
Dar, dacă vreți să aveți propriul smochin, să știți că are nevoie de un loc însorit și totodată protejat de vânt. Este importantă zona de cultivare pentru că altfel putem avea arbustul, dar nu neapărat și fructele, iar ele sunt cele mai importante. Atât de importante, încât laSvinița, în zona de Banat a Mehedințiului, culegerea fructelor este o adevărată tradiție. Iar în anii secetoși, producția este atât de mare încât mirosul de dulceață preparată răzbate din fiecare curte.
Localnicii au reușit chiar să înregistreze brandul local la OSIM, iar din toamnă până primăvara, dulcețurile produse aici fac furori la târgurile micilor producători din tot vestul țării și drept mulțumire, organizează an de an un festival dedicat smochinelor, în ultimul weekend din august (sau în primul din septembrie).
Motivul pentru care smochinele sunt atât de apreciate nu este legat doar de faptul că niște fructe să le spunem mai exotice s-au aclimatizat bine în anumite zone specifice de la noi, ci mai ales pentru proprietățile lor, recunoscute din antichitate, când erau aproape un aliment de bază.
Proprietăți:
100 g smochine proaspete
- 80 de calorii
- 1.3 g proteine
- 20 g carbohidrați
- 2.9 g fibre
100 g smochine uscate
- 249 de calorii
- 3.3 g proteine
- 69 g carbohidrați
- 5.6 g fibre
Mai mult decât atât, smochinele sunt foarte bogate în acizii grasi Omega 3 și 6, utili în combaterea constipației, diabetului și colesterolului și conțin cam toate mineralele și vitaminele esențiale, de la calciu, magneziu și zinc, la grupa B-urilor, C, A, E și K. Ceaiul/decoctul de frunze de smochin este folosit pentru a regla insulina. Pe scurt, le putem numi un aliment complet și poate nu degeaba se spune că erau preferatele Cleopatrei, un reper al frumuseții la vremea ei, în condițiile în care se știe că ajută la sănătatea pielii.
Smochinele proaspete se depozitează în mod ideal în frigider, dar trebuie consumate cât mai repede posibil. Pentru că au un conținut redus de calorii, în forma lor proaspătă, reprezintă o gustare excelentă și sunt un plus binevenit în salate sau deserturi.
Meniu cu smochine:
- Salată: 4 smochine, 100 g brânză de capră, o lingură de ulei de măsline, oțet balsamic, 1-2 linguriţe de seminţe de pin și frunzele verzi alese (rucola, salată verde, valeriană)
- Smochine în smoothie cu iaurt
- Smochine proaspete cu brânză cu mucegai
- Smochine la cuptor: crestați fructele în patru, în partea de sus (la codiță) și înfigeți o bucățică de brânză de capră cremoasă; dați la cuptor câteva minute, cât să se topească brânză, apoi le stropiți cu puțină miere. Un deliciu!
- Tartă: cu mascarpone și ouă
- Dulceață de smochine
Sunt multe povești și legende legate de smochin, despre care se spune chiar că ar fi fost primele plante cultivate de om. S-au descoperit, de altfel, arbuști fosilizați datați în jurul anilor 9400-9200 îChr. Numele lor este legat și de Biblie, unde în Cartea Genezei, după căderea în păcat, Adam și Eva își acoperă goliciunea cu frunze de smochin. Iar iudaismul și creștinismul nu sunt singurele religii unde este pomenit smochinul: Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt, iar smochinul indian este arborele național al Indiei. Însuși profetul Mohamed considera smochinele coborâte din Paradis deoarece fructele paradisiace nu au sâmburi.
Pe continent, smochinul era considerat un arbore sfânt în Roma antică pentru că, în mitul fundației, Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin.
De altfel întreaga antichitate abundă în povești în care smochinul, ca și măslinul, joacă un rol important. De aici putem dededuce ușor că a jucat un rol important în viața și cultura vechilor popoare, și cu siguranță a făcut parte din meniul lor curent.
Surse documentare:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173021/nutrients
https://ro.wikipedia.org/wiki/Smoch
https://www.healthline.com/nutrition/figs-benefits#benefits
Foto: pixabay.com