
Dacă vă plac sosurile iuți și aromate, harissa este cea mai potrivită alegere. Provine din bucătăria nord-africană și se potrivește foarte bine cu năutul și conopida, cu carnea de pui, cu paste sau cușcuș. Sau chiar și lângă un ou prăjit.

Sos harissa
Porții
4
porțiiTimp preparare
10
minutesTimp coacere
30
minutesTimp total
40
minutesIngrediente
5 ardei capia
2 ardei iuți
2 linguri de ulei de măsline
4 caței de usturoi
1/2 linguriță de pudră de coriandru
1 linguriță de pudră de chimion
Sare
Piper
Cum să faceți
- Am pus doi ardei capia la copt, dar ne-am gândit că ne-ar plăcea un sos harissa mai dulceag, așa că am mai pus la copt, în tavă, încă 3 ardei. După ce se coc, îi curățați de cotoare și semințe. Tăiați ardeii capia în bucăți potrivite, feliați ardeii iuți. Sfatul nostru este să-i gustați pe cei din urmă. Dacă sunt foarte iuți, puneți unul singur.
- Puneți toate ingredientele într-un mixer cu bol, adăugați sare și piper și mixați 2-3 minute, cât să ajungă la consistența dorită.
- La final, mai potriviți gustul de sare și, dacă totuși sosul nu este atât de iute, puteți pune, cu măsură, câțiva fulgi de chili.
- Turnați sosul într-un borcan și picurați puțin ulei de măsline deasupra, dacă vreți să-l păstrați la rece 1-2 săptămâni.
Rețetă video
Sfaturi
- Noi i-am mai îndulcit puțin iuțeala adăugând ardeii capia copți. Dar dacă vă plac sosurile foarte iuți, îl puteți pregăti doar dintr-un amestec de ardei iuți, nu mai mult de 10 bucăți.
Tags: ardei
s-ar putea să-ți placă și
Categorii
Newsletter
Etichete
ardei
avocado
bacon
brânză
brânză de vaci
carne tocata
carne tocată
cartofi
cașcaval
ceapă
ceapă roșie
ciocolată
ciuperci
cârnați
căpșuni
dovleac
dovlecei
faina
fasole
foi de plăcintă
foitaj
iaurt
lapte
lămâie
mere
morcovi
mozzarella
măsline
nucă
orez
ou
parmezan
pește
porc
pui
retete fara foc
roșii
smântână
sos de roșii
spanac
telemea
unt
usturoi
varză
vinete