fbpx

Sosul perfect

Există? Cu siguranță, da, atât timp cât îl facem după gustul nostru. Și se împacă perfect cu friptura, salata sau porția de paste gătite. De la cel mai simplu sos de roșii, până la temutul Bechamel, sosurile sunt acel ”quelque chose” care îți pot transforma o mâncare banală într-una extraordinară.

Sos de roșii, pentru paste

Este extrem de simplu de făcut și vă lăsăm două rețete, unul simplu și unul de roșii coapte. Este un sos la care puteți folosi și roșii proaspete, dar și cele pe cele din conservă. Așa cum îi spune și numele, este un sos pe care-l puteți face pentru orice tip de paste, gnocchi, dar pe care îl puteți alătura și unei fripturi de pui/curcan ori pește.

Sos marinara

Este unul dintre sosurile tradiționale italienești și îl mai puteți întâlni sub denumirea de sos napoletan, după zona din care provine. Cuprinde roșii zdrobite (fie proaspete, fie conservate), usturoi, ceapă, frunze de busuioc și ulei de măsline. În funcție de gust, dar mai ales pentru a echilibra aciditatea roșiilor, se mai poate adăuga un strop de zahăr. Este un sos perfect pentru paste, chiftele, scoici și midii, creveți, ciuperci la grătar, ravioli, lasagna cu legume, friptură de vită.

Sos puttanesca

Foarte aromat și suficient de picant, sosul puttanesca este o combinație de roșii, ulei de măsline, usturoi, capere și măsline negre. În multe rețete, veți regăsi printre ingrediente și câteva bucăți de anchois, pentru un gust mai intens, dar și ardei iute (sau fulgi de chili). Este sosul de care se leagă celebritatea spaghetelor ”alla puttanesca”.

Sos Arrabbiata

Tot un sos clasic, și tot din zona Italiei, mai precis, Lazio/Roma, preferat mai ales de cei care mănâncă mai iute. ”Penne all’arrabbiata” sau „penne înfuriate” este un preparat pe care îl întâlniți în listele de meniu ale restaurantelor cu specific italian. Sunt minunate, dar și foarte ușor de pregătit acasă. Sosul cuprinde roșii, de preferat dintr-un soi mai dulce, usturoi, ardei iute sau chili, coapte la foc domol în ulei de măsline. Îl puteți pregăti pentru creveți și fructe de mare, lasagna de legume, carne de pui la grătar, sos pentru pizza ori pentru chiftele.

Sos Bolognese

Originar din Bologna, sosul cuprinde unul sau două tipuri de carne și, dacă e să căutăm adânc în istoria rețetei, la începuturi, acestea se tăiau în bucăți potrivite, mari și mici, nu se se folosea carnea tocată. Amestecul de cărnuri poate fi din vită, porc, vițel sau chiar pasăre. Celelalte ingrediente de bază ale faimosului sos sunt ceapa, țelina, morcovii, ardeii iuți, roșiile, vinul alb sau roșu (dacă se folosește amestec de carne de vită) și ulei de măsline. Plantele aromatice se regăsesc și ele, îndeosebi busuiocul, oregano, frunzele de dafin, dar și condimente precum nucșoara. Este un sos extrem de gustos, care are nevoie de timp pentru a se combina toate ingredientele. Dar rezultatul este extrem, extrem de gustos. Îl puteți mânca cu paste, de orice tip, în lasagna sau cannelloni (acele tuburi din aluat de paste). Dacă ați pregătit o cantitate mai mare, după răcire, o puteți congela în pungi cu zip (închidere ermetică).

Sos pesto alla genovese

Pesto este un sos originar din Genova, capitala Liguriei, Italia. Este un amestec obținut foarte ușor, cu ajutorul unui blender, din frunze de busuioc, usturoi, ulei de măsline, muguri de pin și brânză maturată (de tipul parmezan sau Pecorino). În timp, ingredientele acestui sos s-au diversificat, astfel că busuiocul poate fi înlocuit cu pătrunjel proaspăt ori frunze de leurdă, iar în loc de muguri de pin ați putea să folosiți nuci trase în tigaie. Mai mult chiar, există și o variantă de culoare roșie a acestui sos pesto, ingredientul principal fiind în acest caz roșiile uscate. Este grozav cu pâine prăjită, paste, cartofi copți sau fierți, gnocchi, dar și cu friptură de pui la grătar.

Sos quattro formaggi (sau sos 4 brânzeturi)

Așa cum îi spune și numele, celebrul sos este o combinație de patru brânzeturi care se topesc pe foc mic. De regulă, se folosește o brânză tare (cum este parmezanul), o brânză cu mucegai (cum este gorgonzolla) și alte două brânzeturi mai moi, dar care se topesc ușor (Gruyere, Cheddar, mozzarella, ricotta). Noi l-am încercat în această rețetă, dar se combină grozav și cu cartofi la cuptor, friptură de pasăre la grătar, gnocchi sau cu salată de frunze verzi.

Sos Béchamel

Pare un sos complicat, la prima vedere, dar după ce-l veți face de 2-3 ori, lucrurile nu vi se vor mai părea la fel. Este un sos lângă care trebuie să stați în permanență, nu-l puteți lăsa pe foc pentru a vă ocupa de altele, să zicem, dar până la urmă nu durează chiar atât de mult. Untul, făina, laptele, un praf de sare și unul de nucșoară sunt ingredientele de bază ale sosului Béchamel sau al celui mai cunoscut sos din gastronomia franceză. Îl puteți folosi în budinci și sufleuri cu legume, lasagna (cu carne ori legume), mâncăruri pe bază de spanac, macaroane cu brânză.

Sos Mornay

Atestat, se pare, pentru prima oară în meniul primului restaurant mare din Paris, Le Grand Véfour, în secolul al XIX-lea, sosul Mornay este de fapt un sos Béchamel îmbogățit. Gălbenușurile, brânza care se topește ușor, smântâna sunt acele ingrediente în plus care aduc o notă și mai delicată sosului. Îl puteți folosi pentru a gratina legume la cuptor, în sufleuri și budinci sau chiar pentru o musaca.

Adăugați pe lista sosurilor celebre și remoulade, tzatziki ori aioli, doar câteva exemple, ale căror rețete le găsiți aici, dacă tot v-am făcut poftă!

foto: https://pixabay.com/