fbpx

Supa concentrată (stock)

supă stock

De pasăre, de vită sau de legume, supa concentrată gata pregătită și păstrată în congelator sau pentru scurt timp în frigider, vă ajută să economisiți timp într-o zi în care trebuie să pregătiți cât se poate de repede un sos sau chiar o supă-cremă ori un rizoto. 

Sigur că puteți recurge și la supermarket, dar să știți că nu este deloc același lucru și supa făcută în casă chiar nu e o bătaie de cap. Nici măcar nu trebuie să petreceți timp lângă ea, pentru că se fierbe la foc foarte mic, motiv pentru care spuma formată nu va tulbura zeama și o veți putea strecura la final.

Ideea de bază sau formula magică, oricum ați vrea să îi spuneți, este slow cooking, gătire lentă adică. Pe scurt, se face cu timp, dar timpul va fi în favoarea voastră!

Supa concentrată de pui

  • Dacă aveți o găină de casă, luați spatele, vârful aripilor și gâtul
  • Sau cumpărați o caserolă cu spate de pasăre (de obicei sunt 6 bucăți) 
  • Sau o caserolă cu aripi de pasăre (de obicei sunt 12)
  • 6 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • ½ rădăcină de țelină dacă e foarte mare sau una mică
  • Boabe de piper

Supă concentrată de vită

  • 1,5 kg de oase de vită cu măduvă
  • 500 g carne de vită pentru supă
  • 6 morcovi 
  • 1 ceapă mare
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • ½ rădăcină de țelină dacă e foarte mare sau una mică
  • Usturoi
  • Dafin
  • Boabe de piper

Cum se face

  • Aveți nevoie de o oală de 6 l (sau mai mare, dacă oasele sunt mari)
  • Puneți oasele spălate în apă rece pentru a elimina resturi de sânge
  • Curățați legumele și adăugați-le în oală 
  • Acoperiți cu apă care să depășească cu 2 degete conținutul
  • Puneți la foc mare până apa ajunge la punctul de fierbere
  • Dați la foc mic și lăsați să se gătească totul încet, fără să ajungă să clocotească
  • Odată fierte, zeama se strecoară chiar prin două site pentru a rămâne clară
  • Dacă vi se pare multă, o puteți lăsa să mai scadă, mai ales dacă intenționați să o congelați pentru folosire ulterioară
  • Odată răcită, se porționează (maximum 4 porții) și se congelează în pungi închise ermetic

Tips&tricks

  • La supa concentrată din vită, pentru un plus de gust puteți prăji anterior oasele și carnea, într-o tavă la cuptor
  • Nu se adaugă sare, este o mâncare de bază, plus că va scădea foarte mult și ar putea fi prea sărată, ulterior
  • Este esențial să NU acoperiți oala, pentru a avea o zeamă cât mai clară
  • Odată răcită supa, la suprafață se va forma un strat de grăsime; dacă nu intenționați să o congelați pentru folosire ulterioară, lăsați grăsimea neatinsă, pentru că formează o protecție suplimentară în frigider
  • Stock-ul de vită are o consistență mai gelatinoasă, asemănătoare cu piftia, datorită măduvii
  • La frigider, supa concentrată rezistă până la o săptămână
  • Congelată, poate fi păstrată 3-5 luni