Micile fructe ale arbustului pot fi considerate între cele mai sănătoase de pe pământ, iar asta din două perspective: beneficii pentru organism și faptul că nu au nevoie de îngrășăminte de orice fel pentru a crește sau a se dezvolta.
Chiar dacă unii dintre noi abia recent am auzit despre fructele de aronia, bunicii noștri ar putea să le cunoască ceva mai bine, doar că ei numeau arbustul scoruș negru.
În Europa, aronia a ajuns destul de recent, abia în secolul al 19-lea, și este considerată plantă medicinală. Fructele sale pot fi roșii, negre sau mov și au fost descoperite în America de Nord, unde triburile de indieni le foloseau împotriva răcelilor, iar mai apoi au fost aduse și în Europa.
Acum sunt considerate fructe de pădure cu un efect tonic general, ce cresc vitalitatea și au multiple proprietăți benefice pentru sănătate: îmbunătățesc sistemul imunitar, echilibrează metabolismul și scad nivelul hormonilor de stres.
Proprietățile fructelor de aronia
Concentrația de vitamine și minerale a fructelor de aronia poate părea de necrezut la prima vedere, dar sunt studii care arată beneficiile acestora.
Vitamina C (35% din Doza Zilnică Recomandată);
Vitamina K (17% din DZR)
Vitamina E (8% din DZR)
Vitamina A (7% din DZR)
Mangan (32% din DZR)
Folati (6% din DZR)
Fier (8% din DZR)
Magneziu (5% din DZR)
Calciu (5% din DZR)
Zinc (5% din DZR)
Potasiu (3% din DZR)
Nu în ultimul rând, aceste fructe minune conțin de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele sau merișorul, avand cel mai ridicat nivel de proantocianidine și antociani în comparație cu alte alimente.
Testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) arată că nivelul de antioxidanți ai fructelor de aronia este de 16062 pentru 100g. Este cea mai mare valoare dintre fructe, cu excepția zmeurei negre, o varietate rară, de altfel.
Sunt indicații că, luate împreună – vitaminele, mineralele și antioxidanții din aceste fructe minune, ne protejează împotriva a peste 100 de afecțiuni. Totodată, oferă un plus de energie, ajută la întărirea sistemului imunitar și sunt utile în combaterea stresului.
La prima degustare, mulți strâmbă din nas pentru că fructele de aronia sunt astringente și par de-a dreptul amare, însă pot fi cu succes combinate cu alte fructe uscate — acrișoare sau dulci: nuci, afine, merișoare sau diferite semințe.
Cum se consumă superfructele de aronia?
În general, fructele de aronia se pot consuma proaspete sau uscate
- Proaspete
Recoltate la maturitate, din fructe se poate obține suc, sirop, vin sau gem de aronia.
- Uscate
Fructele se pot usca pe o hârtie, fiind păstrate pentru maximum 2 săptămâni la o temperatură de 15-20 de grade Celsius. După aceea pot fi măcinate pentru a prepara un ceai antioxidant sau pot fi incluse în multe alte produse: iaurt, smoothies, brioșe ori prăjituri
Există și suplimente alimentare din pudră de aronia sau capsule.
Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/aronia-berries#benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320610#takeaway
Foto: pixabay.com