fbpx

Tăiatul cepei fără lacrimi

Nu puțini suntem cei care pătimim atunci când avem de tăiat ceva mai multă ceapă, ca atunci când facem o plăcintă sau o fasole bătută. În cele mai multe cazuri, lacrimile ne curg șiroaie pe obraz și avem nevoie de câteva minute să ne revenim, chiar și după ce am terminat migăloasa operațiune.  Ce putem face însă pentru a evita acest disconfort?

Ceapa este una dintre cele mai folosite legume, este cea care aduce gust și savoare mâncării. Albă, roșie, galbenă, chiar și ceapa verde de multe ori, au acest punct comun… ne fac să plângem 🙂 Cum facem ca tăiatul cepei să nu mai fie o misiune atât de dificilă? Am aflat și chiar am pus în practică câteva trucuri.

Cum tăiem ceapă fără să plângi

  1. După ce o curățați de coajă, o tăiați în jumătăți și o țineți în apă rece, cel puțin 15 minute. Este un truc verificat de noi, astfel încât chiar ne-am format un obicei de a începe cu curățarea cepelor înaintea altor legume atunci când ne pregătim de filmări. Astfel că până la final, când terminăm cu toate legumele, ceapa apucă să stea măcar 15 minute în apa rece din castron.
  2. Înainte de o tăia, cubulețe sau solzișori (julien), puneți bulbul de ceapă în congelator, măcar pentru 15-20 minute. Am testat și chiar așa și e!
  3. Folosiți un cuțit cu lama subțire, netedă și cât mai bine ascuțită. Am testat și acest truc și într-adevăr cantitatea lacrimilor este strâns legată de cuțitul pe care l-am folosit. Când l-am folosit pe cel special pentru tăiat legumele, disconfortul a fost mult mai mic
  4. Nu folosiți cuțite cu lama zimțată – veți tăia ceapa și mai greu, iar acizii eliberați vă vor face să lăcrimați mai mult.
  5. Nu am încercat acest truc, dar se spune că dacă puneți cuțitul în congelator pentru 5-10 minute veți tăia ceapa și mai ușor, și fără să lăcrimați. O să testăm și noi cât de curând acest truc!
  6. Ungeți tocătorul pe care urmează să tăiați ceapa cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Acidul citric neutralizează enzimele iritante din aceasta. Este un truc care funcționează, chiar l-am testat.
  7. Îndepărtați rădăcinile cepei cu ajutorul unui cuțit cu lama scurtă. Practic faceți un cerc de jur împrejurul ”mustăților” de ceapă și apoi le scoateți (ca pe un căpăcel).
  8. Dacă vremea permite, țineți geamul deschis atunci când tăiați ceapa. Curenții de aer astfel formați vor dispersa acizii eliberați de ceapă. Un alt truc care v-ar putea folosi este să țineți pornită hota, dacă o aveți.
  9. Am mai auzit, deci nu am testat, despre trucul cu apă clocotită. Puneți ceapa curățată de coajă, întreagă, într-o oală cu apă clocotită. O țineți 2 minute și apoi, după ce s-a răcorit îndeajuns să nu vă frigă la degete, o puteți tăia cum doriți.
  10. Un alt truc folosit de noi este să picurăm oțet peste ceapa curățată și tăiată în jumătăți. O lăsați 4-5 minute și apoi o tăiați sau feliați. Și, dacă vă e teamă că aciditatea oțetului ar putea influența gustul preparatului, treceți ceapa apoi printr-un jet de apă rece, cât să îndepărtați oțetul.

Foto: pixabay.com