fbpx

Termometru alimentar

termometru alimentar

Este aproape imposibil să poți stabili după miros ori după aparențe ori chiar după gust dacă porția de carne pe care o prepari este gătită și sigură pentru a fi mâncată sau zahărul topit a ajuns la temperatura recomandată în rețetă.
Atunci când vine vorba despre carne, este foarte important să fie corect gătită termic nu doar pentru reușita rețetei, cât mai ales pentru siguranța alimentară.
Ca urmare, nimic nu este mai simplu decât să ai la îndemână un termometru alimentar, pe care să îl introduci, la carne, în partea cea mai groasă a fripturii tale, având grijă să ocolești osul sau grăsimea din ea. Pentru hamburger sau orice altă pastă de carne tocată sau pentru pieptul de pui, acul termometrului se introduce prin lateral, în fiecare bucată de carne.
Când ești sigur că este gata, mai lasă câteva minute carnea să se odihnească, înainte de a o felia sau servi.

Cum alegi termometrul potrivit

Variatele tipuri de termometre disponibile pe piață diferă ca formă și dimensiuni, în funcție de scop și contextul de utilizare.
În principiu, sunt 3 categorii care diferă atât ca rol, cât și ca interval termic evaluat.

În cuptor
Sunt, de regulă, metalice și măsoară temperaturi cuprinse intre 37 si 250°C și pot fi lăsate în interior pe toată durata preparării mâncării.

Preparate lichide
Dacă ești îndrăgostit de zahărul candel, de prepararea jeleurilor sau folosești ulei încins la temperaturi mari (fritteuză), există un termometru special, care măsoară temperaturi între 37 și 350°C.
Aceste modele includ o tijă de inserție, un fel de sondă de obicei metalică, și un sistem de menținere pentru amplasare în siguranță (magnet, carlig sau orificiu de agatare).
De cele mai multe ori, acestea au afișaj electronic, ce indică rapid temperatura.

Carne
Cel mai simplu de utilizat pentru nespecialiști sunt cele cu tijă metalică și cadran, unde pe lîngă temperatură este afișat și un semn grafic ce indică fiecare tip de carne în parte (pasăre, porc, vită). Practic, acestea indică temperaturile ideale de gătire pentru diferitele tipuri de carne.
De cele mai multe ori, termometrele special destinate preparării termice a cărnii nu indică mai mult de 100°C, pentru că nu este nevoie nici măcar de astfel de valori termice. Vezi aici articolul cu temperatura de gătire a cărnii.