De la simplu la complex, uneori este foarte dificil să navigăm prin gama largă de ajutoare în bucătărie și mai ales să înțelegem exact de ce avem nevoie pentru a avea la îndemână lucruri utile, care chiar răspund nevoilor noastre.
Pentru că, nu-i așa, câți dintre noi nu avem ”puse bine” o sumedenie de ustensile de care doar am crezut că avem nevoie, iar acum ne ocupă sertare ori rafturi întregi prin bucătărie ori cămară? Ca să nu mai vorbim despre faptul că nu s-au dovedit a fi o investiție, ci doar o cheltuială inutilă.
Mixer de mână
Prima decizie pe care trebuie să o luăm privește utilitatea. La ce voi folosi mixerul respectiv?
Posibile răspunsuri:
– Albușuri, spumă
– Frișcă
– Maioneză
– Dressinguri
– Pentru prăjituri și blaturi
– Piure
Dacă nicio altă idee nu vă vine în minte citind enumerarea de mai sus, răspunsul este foarte simplu. Nu aveți nevoie de altceva decât de un mixer de mână. Indiferent ce firmă alegeți, dacă motorul este suficient de rezistent, o să vă fie foarte util pentru ceea ce aveți de pregătit. Mai ales dacă gătești pentru două sau maximum trei persoane și nu faci foarte des aluaturi frământate.
Mixer fix
Dacă, pe de altă parte, vă gândiți că aveți nevoie de ajutor pentru amestecarea sau frământarea unui aluat mai consistent sau chiar în cantități mai mari, trebuie să luați în considerare un altfel de dispozitiv, mai exact un mixer fix. Acesta este format dintr-un picior stabil, pe care sunt incluse toate comenzile, și un bol, motiv pentru care la noi este numit uneori chiar așa, mixer cu bol. Este o ustensilă ceva mai mare și mai dificil de depozitat, dar dacă sunteți pasionați de bucătărie, nu va trebui decât să îi găsiți un loc la îndemână, pentru că va duce experiența voastră la cu totul alt nivel. Chiar dacă în cea mai mare parte a timpului îl veți folosi pentru exact aceleași funcții ca și pe cel de mână, timpul de preparare și uneori chiar și rezultatul, sunt mult îmbunătățite.
Majoritatea mixerelor fixe, cu bol, au 3 extensii: pentru frământarea aluatului, tel pentru bătut albușurile și pentru amestecat pur și simplu. Nu trebuie decât să montezi dispozitivele de care ai nevoie, să apeși butonul funcției respective și poți să faci altceva între timp, dacă știi exact de cât timp are nevoie pentru a îndeplini comanda respectivă.
Cel mai mare inconvenient al mixerului fix este dimensiunea, pentru că de curățat se va curăța la fel de ușor ca și cel de mână.
Mixer vertical
Există și o a treia categorie de mixere, de mână totuși, dar cu ceva mai multe funcții disponibile decât un mixer comun, să îi spunem. Pe lângă faptul că modelele recente au, de cele mai multe ori, un bol inclus, au o funcție pe care secolul XXI o iubește. Aceea de blender.
Cel mai mare dezavantaj dar în același timp și un avantaj, dacă schimbăm optica, este capacitatea. Motoarele nu sunt foarte puternice, ca urmare nu putem lucra cu cantități foarte mari sau care necesită un timp îndelungat de preparare. În același timp, însă, aceasta înseamnă și dimeniuni reduse, ca urmare posibilitatea de a-l depozita chiar și într-un sertar, datorită formei sale suple.
– Ce putem face cu un mixer vertical?
– Să batem albușurile
– Să facem maioneză
– Să amestecăm aluaturi fluide
– Să pasăm legume și fructe fierte
– Să facem supă-cremă de legume
– Să facem freshuri de fructe
foto: unsplash.com