fbpx

Tofu – dacă da, cum?

Vegetarieni sau adepți ai unei alimentații complete, mulți au inclus tofu în meniul lor, o modalitate simplă de a beneficia de proteine și atunci când nu ți-e neapărat poftă de carne. Și există mai multe variante de a avea tofu pe masă.

Pentru cei care încă nu sunt familiarizați cu acesta, pe scurt, tofu este un aliment tradițional în Orientul Îndepărtat, în special China, ce are în compoziție boabe de soia fermentate, apă și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioară, o procedură similară producerii brânzeturilor clasice, din lapte de origine animală. Gustul este neutru și împrumută foarte ușor aroma celorlalte ingrediente cu care îl combinăm.

Pe piață, tofu poate fi găsit în patru forme: extra-ferm, ferm, moale sau cremos.

Cele extra-ferme și ferme își păstrează mai bine forma la gătire, ca urmare sunt foarte potrivite pentru prăjire. Tofu moale este recomandat pentru supe (miso soup) și preparate gătite lent, iar cel cremos, numit și tofu silken, este ideal pentru budinci, sosuri și smoothie-uri.
Ca urmare, în funcție de ce doriți să preparați, trebuie să alegeți textura potrivită de tofu. Dacă este prea încărcat cu apă, este bine să îl scurgeți (prin presare), mai ales dacă aveți în gând o rețetă pentru prăjit sau copt.

  • Tofu la cuptor: scurgeți bine produsul, tăiați-l în cuburi potrivite (2/2 cm sau mai mici), asezonați cu ulei de măsline, sos tamari sau de soia ori Sriracha (de ardei iute). Dacă vreți să fie foarte crocant, adăugați și amidon de porumb. Așezați cuburile într-o tavă, pe hârtie de copt, și lăsați la cuptor la 220°C până devin aurii
  • Tofu sote: după scurgere, la fel, se taie în cuburi potrivite, se condimentează cu sare și piper și orice alte condimente preferați, la fel se poate adăuga amidon de porumb pentru a fi foarte crocant, apoi se prăjește în ulei (de preferat de susan, care îi va da o aromă de nucă, sau de cocos) și i se poate adăuga orice sos preferați (sunt potrivite cele dulci-acrișoare), verdețuri tocate mărunt și semințe de susan
  • Tofu la tigaie (o pseudo-omletă): în loc de cubulețe, se zdrobește cu furculița, se asezonează cu sare și piper, praf de usturoi și de ceapă și mai ales turmeric, pentru a-i da nuanța galbenă potrivită ce îl face să semene cu ouăle; se pot adăuga exact aceleași legume pe care le-ați folosi la o omletă clasică, pentru o masă completă!
  • Tofu prăjit este înlocuitorul perfect pentru brânză la tigaie sau cașcaval pane (cu sau fără ouă, depinde cât de departe de produsele de proveniență animală vreți să vă plasați); de data aceasta tofu va fi tăiat în felii mai mari, le condimentați și le puteți trece doar prin amidon de porumb (sau făină) sau paneul clasic, apoi le prăjiți.
  • Pentru tofu la grill, este recomandat să îl marinați înainte, măcar câteva ore, dacă nu peste noapte. Pentru marinadă folosiți sos de soia, oțet de mere sau zeamă de lămâie, sare, piper, usturoi (zdrobit sau pudră). Tofu poate fi lăsat de data aceasta în felii mai mari, cam de 2 cm grosime, așa cum ați alege și carnea pentru grill. Se frige apoi în jur de 10 minute pe fiecare parte, la temperatură mare. I se pot alătura orice legume la grill preferați.
  • Tofu smoothie este o combinație simplă de tofu într-o consistență mai lichidă, de preferat silken tofu, cu fructe (banane și căpșuni sau fructe de pădure), lapte (soia sau migdale), sirop de arțar sau miere.
  • Același silken tofu poate fi folosit pentru a înlocui compoziția pe bază de brânză din cheesecake

De reținut!

Tofu se poate mânca și așa cum e, ca pe o brânză, în combinații de salată. Dar poate fi pregătit în fel și chip și există inclusiv de rețete de plăcintă englezească unde tofu înlocuiește cu succes carnea, ori de curry cu tofu. Dacă alegeți tofu pentru a renunța la carne, dar nu vreți să pierdeți proteina din alimentație, orice este posibil, pentru că nu are un gust pregnant.

Foto: pixabay.com