fbpx

Trucuri de bucătărie cu bicarbonat

  • Home
  • Utile
  • Trucuri de bucătărie cu bicarbonat
bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient nelipsit din multe bucătării. Adăugat în aluaturi, le sporește frăgezimea și le face mai pufoase. Dar banalul praf alb are o mulțime de alte secrete, care puse în aplicare îți vor ușura misiunea din bucătărie. Și dacă nu aveți nicio treabă cu gătitul și ați ajuns să citiți din pură întâmplare acest articol, îți spunem că mai poți folosi bicarbonatul și la curățatul rosturilor din baie, de exemplu. Poate vă iese cu curățenia!

Bicarbonatul de sodiu are rol de creștere și îl poți folosi în aluaturile de pâine, biscuiți, blaturi de tort sau aluaturi diverse. Pentru a-i spori însă rolul, este important să-i adaugi un ingredient acid: zeamă de lămâie, oțet alimentar, lapte, iaurt, kefir, lapte bătut, cacao, piureuri de fructe, miere.

Reacția chimică dintre bicarbonat și acid nu durează foarte mult timp. Tocmai de aceea este bine să dai preparatul la cuptor cât mai repede, pentru a nu pierde dioxidul de carbon eliberat în urma reacției chimice.

Mai mult bicarbonat într-o rețetă nu asigură un blat mai fraged sau mai pufos. Din contră, calitatea produsului final va avea de suferit. Respectă indicațiile de pe plic sau, dacă nu mai ai ambalajul original, folosește ¼ linguriță cu bicarbonat pentru 100 g de făină.

Praful de copt poate înlocui bicarbonatul într-o rețetă, dar nu și invers.

Adaugă o linguriță rasă cu bicarbonat în apa în care fierbi ouăle. În acest fel, vei curăța mai ușor coaja ouălor.

Pentru a frăgezi o bucată de carne (porc, vită sau oaie), fie presari un strat fin de bicarbonat deasupra cărnii, fie îl dizolvi în puțină apă, cât să se formeze o pastă cu care masezi bucata de carne. Ține carnea în frigider 2-3 ore, sau peste noapte, apoi o clătești foarte bine cu apă rece și o usuci cu un șervet de hârtie înainte de a o pregăti pentru o friptură delicioasă.

Când ai de prăjit mai multă ceapă, adăugarea unui strop de bicarbonat contribuie la caramelizarea acesteia într-un timp mai scurt. În plus, și gustul va fi mai intens și dulceag.

Pentru a testa valabilitatea bicarbonatului, fă un test simplu: picură puțină zeamă de lămâie sau oțet peste bicarbonatul pus într-o linguriță. Dacă bicarbonatul este activ/valabil, se va forma imediat o spumă albă cu multe bule de aer.

Sosul de roșii, prin aciditatea sa, poate crea probleme celor mai sensibili cu stomacul. Pentru a preîntâmpina această neplăcere, adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat la finalul rețetei.

Pentru a-ți împrospăta respirația după ce ai consumat ceapă sau usturoi, pune o linguriță cu bicarbonat într-un pahar cu apă și fă gargară cu lichidul rezultat.

Pentru a înlătura mirosurile din frigider, pune 1-2 linguri cu bicarbonat într-un vas (castronel/farfurie mică) și pune-l în frigider.

Pentru a îndepărtează mirosul neplăcut de pe tocătoarele de bucătărie pudrează-le cu bicarbonat și freacă-le cât poți de bine cu un burete ud. Clătește-le la final cu multă apă rece.

Ibricele de cafea sau ceainicele pot căpăta, în timp, o culoare gălbuie. La fel cum și tigăile pot rămâne cu urme de grăsime arsă. Presară 1-2 lingurițe de praf de bicarbonat pe suprafețele ce trebuie curățate și freacă-le cu partea aspră a buretelui de bucătărie. Dacă vrei să sporești efectul de curățare adaugă, pe lângă praful de bicarbonat, și 1-2 lingurițe cu sare fină, pentru a nu zgâria obiectele. Iar dacă petele persistă, lasă obiectele la înmuiat într-o soluție de bicarbonat, 1 ceșcuță, și apă, 1 litru.