
Am vrea să mâncăm usturoi, dar ne e teamă de arsuri la stomac, în plus nici gustul ce ne rămâne nu e prea plăcut. Cartofii prăjiți nu mai sunt în meniu, deși ne este cam dor de ei. Cât despre broccoli … ne place gustul, dar nu ne prea place mirosul. Cum facem să le împăcăm pe toate?
- Usturoi
Pentru a beneficia de proprietățile usturoiului, recomandarea este să fie mâncat crud, însă nu este la îndemâna oricui. În plus, mai mult de 3 căței de usturoi pe zi, ar putea face chiar rău: diaree, gaze, balonare. Usturoiul gătit este mai ușor de mâncat, dar pentru a nu-și pierde proprietățile, trebuie ținut departe de foc 10 minute după ce a fost tocat ori pisat. Astfel, compușii acestuia încep să acționeze și apoi poate fi adăugat în tigaie sau unde avem nevoie de el. În ciorbe se pune doar la final!
Pentru a scăpa de miros ori gust, mâncați o linguriță de frunze de pătrunjel proaspăt tocat sau mestecați două frunzulițe de mentă.
- Ceapă
Modul tradițional de a căli ceapa până la caramelizare poate distruge multe dintre beneficiile acesteia pentru sănătate. În plus, ne poate face nouă rău, ridicând aciditatea stomacală. Există însă o soluție: sotați-o! În tigaia încinsă adăugați câteva linguri de supă de carne sau legume, iar când începe să fiarbă adăugați ceapa tocată, pe care în prealabil ați lăsat-o câteva minute să se odihnească. Acoperiți totul cu un capac și gătiți câteva minute. Și lăsați focul mic, nicidecum iute, indiferent cum căliți ceapa!
Iar de mirosul ori gustul ce ceapă scăpați mai ușor dacă vă clătiți gura cu apă salină ori cu apă cu lămâie.
- Ardei și roșii
Pentru a evita o criză de fiere, în cazul în care vă cunoașteți astfel de sensibilități, decojiți totdeauna complet ardeii copți și roșiile.
Ardeii se curăță mai ușor dacă după ce i-ați copt îi sărați și îi acoperiți până se răcesc. Iar roșiile scufundate 20 de secunde în apă clocotită se curăță extraordinar de ușor cu cuțitul.
- Cartofii prăjiți
Dacă vă este extraordinar de poftă de cartofi prăjiți, evitați să îi gătiți în baie de ulei, pai, așa cum se face în mod comun. Cartofii wedges au mai puține calorii decât cartofii prăjiți tradiționali, așadar încercați această variantă, cu mult mai puțin ulei și aproape deloc prăjiți, dar totuși asemănători. Și vă spunem cum îi facem noi: spălăm bine de tot cartofii în coajă și îi punem la fiert în apă cu sare. Din clipa în care apa clocotește, îi lăsăm să fiarbă 10 minute, apoi îi scurgem și îi lăsăm să se răcorească, să-i putem tăia în patru, pe lungime. Puneți sferturile de cartofi pe tava tapetată cu hârtie de copt, îi stropiți cu ulei de măsline și presărați deasupra sare, piper, boiaua preferată și ierburi aromatice uscate (cimbru, rozmarin, oregano. Coaceți la 200 de grade aproximativ 15-25 de minute, cu sau fără ventilație, în funcție de cuptorul pe care-l aveți.
- Fasole și năut
Cum se fierbe corect fasolea pentru a scăpa de o mare parte dintre probleme, inclusiv pentru a reduce balonarea, vă povesteam aici. Regula de bază este să lăsăm boabele de fasole uscată la înmuiat în apă clocotită și să schimbăm apa de fiert. Și boabele de năut uscat au nevoie de înmuiere în apă, de preferat peste noapte. Acestea își triplează dimensiunea când se rehidratează!
În plus, adăugați sarea sau ingrediente acide, cum ar fi oțetul, roșiile sau bulionul aproape de sfârșitul timpului de gătire, când boabele sunt doar fragede. Dacă sunt adăugate prea devreme, pot face ca boabele să rămână tari și pot încetini procesul de gătire. Pentru o digestie cât mai bună a mâncărurilor consistente, vă pot ajuta și aceste condimente.
- Broccoli, conopidă și varză
Există persoane care nu agreează mirosul broccoliului gătit. Pentru a evita astfel de situații, dar și pentru a beneficia de absolut toți nutrienții, vitaminele și mineralele pe care broccoli le are de oferit, el poate fi consumat crud. Dar asta nu vă va scăpa de flatulență, mai ales dacă sunteți sensibil.
Cruciferele, printre care se numără varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles, sunt perfecte pentru stimularea digestiei, datorită aportului de fibre pe care îl aduc organismului. Acest beneficiu vine împreună cu un efect secundar mai puțin fericit – provoacă flatulență. Acest lucru se întâmplă din cauza compușilor de sulf care se regăsesc în familia legumelor crucifere. Cu ce îi puteți combate? Cu condimente pe care le adăugați respectivelor mâncăruri. Mai exact: rozmarin, fenicul, salvie, coriandru sau piper ajută la expulzarea gazelor intestinale.
Surse documentare:
https://www.foodunfolded.com/article/how-to-get-the-most-goodness-from-your-garlic
https://www.brainstormhealth.co.uk/2015/07/the-10-minute-garlic-rule/
https://whfoods.com/genpage.php?tname=recipe&dbid=299
https://www.healthline.com/nutrition/best-time-to-eat-onion#frequency-of-eating-onions
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/legumes/art-20044278
https://laprovincia.ro/stiai-ca-broccoli-se-consuma-si-crud-uite-cum-il-pregatesti/
https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/alimente-pentru-combaterea-flatulentei_11016