fbpx
categoria

Utile

Salate cu mere și cu pere

Când ne gândim la mere și la pere, ne spunem că locul lor este în deserturi sau cel mult în vreo tartă ușor sărată. Ei bine, fără probleme putem să le strecurăm în salate...

Alimente cu puține calorii

În lupta cu caloriile pe care unii dintre noi o ducem zilnic, deși sunt voci care ne spun mai degrabă să fim atenți la indicii glicemici ai mâncărurilor, nu doar la calorii, sunt o...

Greșeli comune când gătim carne

Un studiu destul de recent, realizat de compania de cercetări de piață Nielsen, arată că peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar jumătate dintre ei, zilnic. Majoritatea tinerilor...

Cu ce poți înlocui ouăle în rețete

Să renunțăm la ouă în bucătărie pare un deziderat greu de atins fie pentru pentru persoanele cu o anumită condiție medicală, fie pentru vegetarieni sau pentru cei care țin post. Și totuși, ouăle pot...

Umami. Perfecțiunea savorii

V-ați întrebat vreodată de ce uneori simțiți un gust pe care nu îl puteți defini ca fiind dulce sau sărat, acru sau amar? Ei bine, sunt deja vreo 100 ani de când un cercetător...

Piadina. Tortilla. Lipia.

Atunci când ne este dor de un sandvici dar ne temem că este prea multă pâine deodată, o alternativă o găsim pe mai multe continente: la italieni, în Orientul Mijlociu și Nordul Africii și...

Za’atar, combinația aromelor orientale

Zaatar este numele arab pentru cimbru sălbatic, care este folosit ca ingredient principal al amestecului. Pe lângă cimbru, sunt folosite frunzele uscate de oregano (Origanum syriacum), dar poate conține și sumac, semințe de susan...

Sosul de soia, gustul complex

Sosul de soia este un potențiator de aromă natural ce conține foarte mult umami (în japoneză are sensul de savuros), un al 5-lea gust, complex, asociat cu glutamatul monosodic conținut în mod natural de...

Crustacee și moluște, delicatese din mări și oceane

Crustaceele cuprind peste 50.000 de specii, chiar dacă noi avem în minte doar racii, crabii și, eventual creveții. De ce fructele de mare sunt recomandate pentru dieta noastră? Se pare că totul are legătură...

Sushi, preparatul japonez

Ce trebuie subliniat în loc de concluzie este că se poate numi sushi orice preparat realizat cu orez sushi, în forme mici, combinat cu fructe de mare, pește, legume și chiar fructe, gătite sau...

Paste. Câte feluri și ce rețete alegem

Spaghete, tagliatele, spirale, melcișori, penne sau paste mărunte... în lume sunt zeci, dacă nu sute de tipuri de paste, multe dintre acestea făcute artizanal, în cătune despre care nu au aflat încă turiștii. Dar...

Lapte de cocos, dar nu chiar lapte

Denumirea generică este de lapte de cocos, bineînțeles, dar la fel de bine știm că laptele ar trebui să provină de la o specie de mamifere, iar lichidul aici de față este un produs...

Quesadilla, exotic și simplu

Ați vrea să pregătiți ceva la fel de ușor ca un sandvici, dar să pară un pic mai sofisticat? Ei bine, răspunsul îl găsim în bucătăria mexicană și se numește simplu: quesadilla.

Sosuri de casă pe alese

Cu brânză, cheddar, iaurt, de usturoi cu sau fără smântână, iute sau dulce, din roșii sau ardei copți sau poate cu ceapă caramelizată, cel mai bun sos este totdeauna cel care ne place nouă,...