fbpx

Vinul și carnea de porc

În mod tradițional, carnea de porc este vedeta iernilor noastre românești fie că avem în minte rețeta de sarmale a bunicii sau un cotlet la tavă cu sos. În plus, este vremea în care se pregătesc cârnații, caltaboșii, salamurile- pentru cine mai știe să le facă, se afumă slănina și în unele zone se pun la sare bucățile de șuncă pentru maturare. Acestea din urmă încep să se mănânce abia de Paște, iar șunca fiartă este un ingredient nelipsit de pe mesele primăvăratice din Ardeal sau Banat. Dar până atunci, însă, avem de trecut Crăciunul, cu mesele lui bogate și uneori cam grele!

Dacă parcurgem repejor meniul tradițional, avem cam așa:

 • Carne tocată prăjită (chiftele, cârnați)
 • Carne tocată fiartă (sarmale)
 • Slănină fiartă cu boia
 • Caltaboș (maioș sau leber în funcție de regiune)
 • Sângerete
 • Carne proaspătă friptă (pomana porcului)
 • Mușchiuleț de porc la tigaie
 • Cotlet de porc la tavă

O parte a acestor produse, mai exact cele foarte grase și grele, din mezeluri, le putem ”stinge” cu țuică, însă bine ar fi să avem pregătit și un vin, despre care și doctorul (mai ales cel francez!) spune că ajută digestia. Și cum nu toți avem norocul unor părinți, socri, nași, fini sau alte rubedenii la țară, care să ne aprovizioneze măcar cu un vin de boltă, dacă nu cu altceva, trebuie să apelăm la tradiționalul supermarket. Sigur că putem găsi un vin vărsat foarte bun în alte locuri, dar este sărbătoare și merităm nu doar să mâncăm pe măsură, ci să și degustăm un vin bun. Dar mai mult decât bun, vinul trebuie să fie potrivit!

Porcul este considerat carne roșie, grea, și cam toată lumea ne îndeamnă la un vin roșu corpolent. Ar fi bine de spus că nu este o regulă obligatorie, pentru că la porc avem, de exemplu, cotletul care NU cere vin roșu, ci alb. Pentru că este o carne slabă, cea mai slabă pe care o are porcul, destul de fadă am zice, aroma ei va fi complet acoperită de cea a vinului, dacă nu i-l potrivim cum trebuie. Pentru rețeta noastră de cotlet, v-am povestit aici ce vin merge, iar pentru sarmale aici. Ar fi de completat o altă regulă generală, însă, pentru asocierea corectă a vinului cu carnea. 

Să adaptăm proveniența vinului, la cea a originii rețetei. Pentru preparatele românești avem suficient de multe vinuri locale bune, și albe și roșii, chiar dacă vorbim de soiuri internaționale, cum sunt Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet, Merlot și nu numai. Dacă rețeta noastră este românească, să îi alăturăm, așadar, un vin de-al nostru, iar dacă ierburile aromatice ori condimentele ne duc pe alte meleaguri, să căutăm să îi potrivim un vin de-al locului. În acest mod se vor completa mult mai armonios cele două, mâncarea și vinul.

Există și câteva reguli generale pentru rețetele din carne de porc, iar acestea privesc atât tipul de carne, cât și sosul sau marinarea acesteia.

În ce privește friptura, în general, bucățile de porc mai grase, cum ar fi ceafa sau gușa, merg mai bine cu vinurile roșii cu o corpolență moderată spre ușoară – cu cât sunt mai acide, cu atât mai bine. De asemenea, căutați vinurii roșii intens fructate. Întrucât carnea de porc are o anumită dulceață naturală, dacă nu implică condimente puternice și este gătită simplu, sunt de evitat vinurile cu tanini puternici, cum ar fi Syrah sau Cabernet Sauvignon. Bun ar fi însă un Pinot Noir, un Merlot sau un Carmenere

Un factor important de luat în considerare este tipul de sos sau condiment pe care îl adăugați la friptură. Majoritatea rețetelor conțin ierburi aromatice, legume rădăcinoase sau condimente uscate, dar unele presupun glazură de miere sau sosuri balsamice. Ca urmare, toate acestea pot schimba gustul vinului, iar la rândul lui acesta poate influența gustul mâncării. Cu cât sunt mai dulci sosurile, cu atât avem mai multă nevoie de un vin mai dulce. Așadar alegem, de exemplu, un Sangiovese, pentru un sos de arțar sau miere și de un Chardonnay, dacă vorbim de sos de mere. Iar friptura picantă poate fi și mai iute dacă luăm un Zinfandel sau un Gewürztraminer. Un Sauvignon Blanc merge cu ierburile aromatice care condimentează carnea de porc, iar un Grenache cu grătarul.

În ce privește mezelurile din carne de porc, cele autohtone, și aici sunt de preferat vinurile fructate, fără tanini, cu aciditate crescută, pentru a echilibra grăsimea. Încercați așadar o Fetească Neagră sau un Negru de Drăgășani ori o Cadarcă de Miniș.

Ghid pentru asocierea cărnii de porc cu vinul

 • Tăiați grăsimea cărnii cu vinuri fructate sau cu aciditate crescută
 • Alegeți vinuri albe pentru carnea mai slabă sau cu sosuri cremoase
 • Condimentele din carne sunt accentuate de vinurile iuți, cu arome piperat-condimentate
 • Sosurile sau condimentele dulci, merg cu vinuri dulci: Riesling, Chardonnay
 • Garniturile cu ciuperci cer vinuri minerale
 • Asociați un vin roșu cu un sos roșu

Foto: pixabay.com unsplash.com