Despre zahăr nu ai cum să auzi lucruri bune. Mai mult chiar, este considerat dușmanul public numărul 1. Dar cum facem atunci să împăcăm și pofta de dulce? Cu ce mai îndulcim cafeaua sau ceaiul? Ce folosim în deserturile pe care le facem pentru aniversarea celui drag sau de sărbători?
Ultimele studii efectuate spun că o femeie poate să consume 25 g de zahăr pe zi, fără ca aceasta să genereze probleme de sănătate. Bărbații sunt mai norocoși, se pare, ei putând să consume până la 30 g de zahăr pe zi.
Dar, nu vorbim doar despre lingurița (5 g) de zahăr pe care o punem în cafea ori ceai. Zahărul se regăsește în multe dintre produsele pe care le mâncăm zilnic. De la pâine la banalul ketchup pe care îl turnăm din belșug pe pizza. Astfel că dacă am citi etichetele tuturor produselor pe care le mâncăm și aduna gramele de zahăr pe care acestea îl conțin, am depăși cu siguranță bariera ”permisă”.
Dar cum nu ne stă în obicei să ”contorizăm” zahărul consumat, cuvintele pe care ar trebui să le avem în minte sunt moderație și echilibru. Și, atunci când putem sau când ne dorim o schimbare, să apelăm la alternative.
Miere
Mierea naturală este o opțiune mult mai sănătoasă decât tipurile de zahăr rafinat și alți îndulcitori pe care-i găsim în magazine. Este un produs foarte bogat în minerale și vitamine. Prin încălzire la temperaturi mari, mierea nu devine toxică, doar își pierde proprietățile. Când alegeți să vă îndulciți cafeaua sau ceaiul ori pregătiți un sirop, așteptați ca lichidul fierbinte să se domolească și abia apoi adăugați mierea, după gust.
Cum alegeți mierea naturală?
- Întoarceți borcanul cu capacul în jos; mierea trebuie să fie vâscoasă și să formeze o bulă care se ridică la suprafață
- Dacă puteți s-o testați, turnați 2-3 picături într-un pahar cu apă; mierea naturală se va duce la fundul paharului
- Turnați 2-3 picături pe un șervet curat, de bucătărie, apoi clătiți-l cu apă rece. Dacă rămâne pătat, mierea este contrafăcută
Stevia (NU Ștevia!)
Este un îndulcitor 100% natural, fiind produs de o plantă originară din Paraguay și Brazilia. Îl puteți cumpăra din supermarketuri sau magazine naturiste sub formă lichidă (sirop) sau sub formă de pulbere ori pastile. Are un gust foarte puternic și este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Astfel că veți fi nevoiți să ajustați cantitățile de stevia atunci când o adăugați în compoziția deserturilor de casă.
Sirop de agave
Mult mai dulce decât zahărul obișnuit, siropul de agave nu este un produs rafinat, astfel că își păstrează proprietățile indiferent de modul în care doriți să-l consumați. Vizual, se aseamănă cu mierea, dar este mai puțin consistent decât aceasta. Poate fi folosit la îndulcirea ceaiurilor ori a cafelelor și poate înlocui zahărul din deserturile pregătite acasă. Sau îl puteți consuma alături de clătite, brioșele preferate, checuri sau în combinații cu iaurt.
Melasă
Este o sursă bună de fier și calciu și este mai potrivită pentru a înlocui zahărul în aluaturile care se pregătesc în cuptor. Are gustul mult mai dulce ca zahărul, așa că și cantitatea folosită este mai redusă. Poate fi folosită la îndulcirea a numeroase preparate – prăjituri cu mere, tarte cu sos caramel, sosuri pentru salate, marinate pentru cărnuri.
Sirop de curmale
Un sirop natural, fără aditivi adăugați, siropul de curmale poate fi folosit la îndulcirea cafelei ori a ceaiului, pe post de topping pentru clătite și înghețată sau ca înlocuitor al zahărului în prăjituri.
Îl puteți înlocui cu un piure de curmale fără sâmburi, pe care îl pregătiți foarte ușor, doar pasând în blender câteva fructe uscate.
Sirop de orez
Se aseamănă foarte mult cu mierea – este vâscos și are culoarea aurie. Dar, spre deosebire de aceasta, precum și față de zahărul obișnuit, siropul de orez nu este la fel de dulce, are doar 25-30% din puterea de îndulcire a acestora.
Este foarte potrivit să-l folosiți pentru a vă îndulci limonadele, ceaiul sau cafeaua, dar și în diferite rețete dulci – batoane de cereale, prăjituri cu fructe, înghețate.
Sirop din malț de orz
Este mai puțin dulce decât zahărul, mierea sau siropul de arțar. Tocmai de aceea, atunci când decideți să-l folosiți ca înlocuitor pentru o cană de zahăr, să spunem, veți folosi doar o jumătate de cană, având grijă să reduceți și cantitatea de ingrediente lichide din rețetă. Este potrivit pentru băuturi calde, în sosuri dulci, ca topping pentru clătite sau pâine prăjită unsă cu unt.
Sirop de arțar
Produs aproape exclusiv în Canada, se estimează că 80% din producția acestuia se realizează în orașul Quebec, siropul de arțar este clasificat în mai multe grade – A, B, C şi D, ultimul fiind cel mai valoros (și cel mai scump). Este foarte bogat în minerale, se apropie de cele ale mierii, dar are un conținut mare de zahăr, fapt pentru care trebuie consumat cu prudență de anumite categorii de oameni.
Îl puteți folosi ca îndulcitor pentru cafea, ceai, ca topping pentru clătite, la mic-dejun – în iaurtul cu fructe, pentru a glazura fripturile ori ca dressing pentru salatele cu frunze verzi.
foto: unsplash.com