fbpx

Zilele de după sărbători

Poate pare o întrebare amuzantă, dar totuși ce mâncăm când spunem că nu mai mâncăm nimic, ce mâncăm atunci când frigiderul este plin cu feluri de mâncare începute și neterminate sau poate pur și simplu am exagerat cu mâncarea și cu băutura cu o seara înainte și ar trebui, totuși, să ne recuperăm ziua, cumva.

Meniurile pentru sărbători și zile festive le gândim de obicei cu ceva timp înainte, pentru că o bună organizare ne ajută să fim mai eficienți și cu timpul nostru și cu lucrurile pe care le avem de făcut. Dar devine destul de problematic atunci când ne gândim ce mâncăm după sărbători. 

Pentru început, salvați mâncarea de pe masa de sărbătoare, nu o aruncați! Puteți pregăti chiar o savarină din cozonacul rămas și rezultatul vă va încânta. Iar aceasta nu este nicidecum singura variantă.

Și pentru că rehidratarea este foarte importantă după multe zile în care am exagerat cu mâncarea, propuneri noastre sunt cât se poate de simple și, credeți-ne, binevenite!

Și dacă tot am amintit de excese culinare, poate vreți să aflați cum se ”vindecă” alte popoare după sărbători, când mesele îmbelșugate și paharele parcă veșnic pline lasă urme. Printre leacurile băbești cele mai simpatice, culese de jurnaliștii de la Euronews, se numără și găinațul de vrăbiuță cu infuzie de vinars, al vecinilor unguri. Este cel mai ciudat remediu întâlnit și pe undeva suntem siguri că s-a strecurat o greșeală de traducere. 

  • Germanii au o rețetă specială pentru a trata ”jalea pisicilor”, cum foarte poetic, probabil din epoca romantică, numesc ei mahmureala: katzenjammer, pe limba lor. Probabil de la faptul că ai senzația că toate mâțele îți strigă în urechi chiar și dacă e de fapt doar o frunză în vânt. În orice caz, starea este tratată cu ”gustarea pisicilor”, pentru a îmblânzi bietele feline care par să ne tropotească prin cap. Și cumva se potrivește, pentru că este hering murat, cu castraveciori murați și ceapă murată. Sigur, pisicile nu o să mănânce niciodată murături, dar noi sigur, da. 
  • Și tot cu heringi murați se tratează și belgienii.
  • Polonezii probabil nu știu ce să aleagă, așadar iau direct zeama de la murături în saramură. Moare cum îi zicem unii dintre noi. Iar cea de varză funcționează perfect și nu are legătură doar cu excesul de alcool, ci și cu cel de mâncare. Este un remediu vechi și sănătos!
  • Dacă ați fost în Estonia sau ați auzit măcar povestea, să știți că șosetele cu vodcă nu se beau, se poartă pe sub alte șosete, pentru a vă face viața mai ușoară. Sau măcar e o încercare…
  • Francezii caută supa de ceapă cu orice ocazie și bine fac, mai ales că după mese îmbelșugate este curcubeu pe cerul gurii!
  • Italienii nu renunță la spaghete nici în aceste momente de supraplin, preferatele lor la miezul nopții după o lungă listă de meniuri, când majoritatea nu ar mai putea să înghită decât aer, sunt spaghetele cu usturoi, ulei de măsline și ardei iute. Bine că adaugă și pătrunjel, altfel ar suna destul de complicat pentru că nu se așază în stomacul gol. Dar măcar vor absorbi o parte din alcool. Sperăm!
  • Englezii merg pe clasic, grăsime, mai exact bacon sau sandvici cu friptură, pentru că așa cred ei, grăsimile vor absorbi surplusul de alcool iar proteina mai dă un suport organismului. Sau nu, dacă ne uităm la imaginile din fiecare an de la petrecerile lor de revelion. 
  • În Grecia, România și Bulgaria cei mai mulți preferă ciorba de burtă, remediu pentru mahmureală în aceeași măsură ca și pentru supraplinul cu mâncare. De fapt, are foarte mult sens, pentru că ne hidratează și este extrem de hrănitoare. Sigur, ciorba de potroace are un mare plus: este foarte acră. Poate acesta este motivul pentru care e mai recomandată la mahmureală!

Surse documentare:

https://de.wikipedia.org/wiki/Katerfr%C3%BChst%C3%BCck
https://www.euronews.com/culture/2023/12/31/remedies-for-the-morning-after-12-hangover-cures-from-around-europe
https://www.afar.com/magazine/8-hangover-remedies-from-around-europe