Degustarea de vinuri și asocierea vinului cu mâncarea sunt două concepte complet diferite. Într-un mod ne raportăm la vin atunci când vrem să descoperim gusturi și texturi interesante, într-altul când îl alegem pentru cină.
În esență sunt două moduri de a potrivi mâncarea și vinul. Primul, de a găsi un vin care să se potrivească meniului, al doilea de a alege vinul care să scoată în evidență calitățile preparatului respectiv. Să luăm ca exemplu simplu brânza. Complementar unui preparat pe bază de brânză, spaghete carbonara sau gnocchi, putem alege fără să greșim un vin alb, cu aciditate crescută. Dar dacă vrem să scoatem în evidență toate nuanțele unui anume fel de brânză, mergem pe un vin roșu, dens și mineral.
Lucrurile nu sunt, totuși, foarte complicate. Există câteva reguli de bază, să le spunem, dar în funcție de gustul fiecăruia și dorința de explorare, practic nu sunt limite.
Recomandări
Mâncare ușoară, vinuri ușoare. Mâncare consistentă, vinuri corpolente.
De obicei, când ne referim la mâncare ușoară, avem în vedere cantitatea de grăsimi. În general, salatele, pastele, pizza, puiul, peștele – toate se potrivesc cu vinuri ușoare, florale. Chiar dacă prima alegere este un vin alb, la fel de bine poate să meargă un vin roșu sărac în taninuri. Dacă vorbim însă de fripturi, vânat, carne tocată, sosuri groase, atunci și vinul trebuie să fie pe măsură. Cabernet Sauvignon, Shiraz sau Carmenere sunt alegeri mai potrivite. Fructele de mare sunt undeva între o mâncare ușoară și una grea, motiv pentru care un Chardonnay este ușor de potrivit.
Intensitatea aromelor din mâncare trebuie potrivită cu cea a vinului
Aromele similare se completează reciproc. De exemplu, peștele cu lămâie se potrivește cu pinot gris, pentru că au aceeași aromă. Regula este destul de simplă. Pentru mâncărurile puternic aromate, căutați un vin pe măsură. O astfel de potrivire norocoasă este între un steak de vită cu sos de piper și un Shiraz sau un Cabernet Sauvignon. Între friptură de rață și Cabernet. Sau pui cu sos de smântână și Chardonnay.
Aciditatea
Vinurile cu aciditate crescută, cum este un Riesling tânăr de exemplu, sunt potrivite pentru a ”degresa”, așadar poate însoți un curry indian sau sosuri dense și grase. În același timp, o salată cu dressing de oțet sau lămâie, deci cu conținut ridicat de acid, merge bine cu un Pinot Gris sec. Specialiștii spun că strugurii cultivați în zone mai reci dau un vin cu aciditate mai crescută decât cei din zonele calde.
Sarea și taninii
Vinurile aspre, cu aciditate crescută, echilibrează aromele sărate. De exemplu Sauvignon Blanc este o combinație bună pentru măsline și brânză feta.
Cei care iubesc combinațiile de dulce cu sărat, șuncă cu pepene galben de exemplu, o să fie tentați și de un vin dulce, Sauternes (Bordeaux), cu Roquefort. Dar poate fi și un Pinot Gris.De evitat, însă, sunt vinurile cu tanini puternici, în combinațiile cu produse sărate, cum ar fi Cabernet Sauvignon ori Shiraz. Vinul va părea amar.
La degustarea de brânzeturi dure și semi-dure, puteți încerca și un Chardonnay matur.
Mâncarea picantă are nevoie de un vin ușor iute
Condimentele puternice, cum este paprika sau chili, pot distruge aroma vinului. Ca urmare, avem nevoie de un vin foarte aromat și foarte sec. Un Gewürztraminer sau Riesling.
Vinul și sosul
Combinați sosurile delicate, pe bază de lămâie, cu Sauvignon Blanc ori Chardonnay, cele cremoase sau cu ciuperci, cu Chardonnay, iar sosurile pentru carne roșie cu Shiraz. Dacă mâncarea nu are sos (pește fript, pui, steak), atunci e mai simplu, potriviți vinul cu carnea respectivă și gata.
Vinurile și desertul
Să vă asigurați mereu că desertul cu care este asociat este mai puțin dulce decât vinul. Cele mai multe deserturi tind să omoare vinul dulce pentru că au prea mult zahăr.
Asocieri clasice
- Stridii cu Chablis
- Paste cu sos roşu cu Chianti
- Paella cu vin din Rioja
- Boeuf bourguignon şi coq au vin cu vin roşu din Bourgogne
- Foie gras cu Sauternes. Dacă este cald, merge cu un vin roşu corpolent, Merlot, de exemplu
- Chucrut Garnie (varză murată cu carne) și Riesling
- Biftec florentin cu Chianti classico
- Caviar cu Champagne
- Steak cu Cabernet Sauvignon
- Homari cu Chardonnay
- Brânză Stilton cu vin de Porto
Surse documentare:
winefolly.com/wine-pairing/getting-started-with-food-and-wine-pairing
wineandotherstories.com/a-semi-serious-guide-to-food-and-wine-pairing-p2-guidelines/
www.winespectator.com/articles/abcs-of-food-and-wine-pairing
Foto: pixabay.com