fbpx

Ananasul, simbol al ospitalității

  • Home
  • Utile
  • Ananasul, simbol al ospitalității
Ananasul, cimbol al ospitălității

Fruct tropical inconfundabil datorită formei lui iconice – un trunchi solzos ce acoperă o pulpă extrem de suculentă, cu un buchet de frunze verzi, înțepătoare, la capăt, este de fapt o colecție de flori. Fiecare dintre acestea are propriul ei ochi, care a fuzionat în jurul miezului central. 

În ciuda exteriorului său dur, ananasul este un simbol al ospitalității, poveste ce datează din secolul al XVII-lea, când coloniștii americani au înfruntat rute comerciale periculoase pentru a importa ananas din Insulele Caraibe și a-l împărţi cu oaspeții.

Pentru cei care se plâng că, de obicei, ananasul nu este copt când îl cumpără de la magazin, ei bine, nu e de mirare, pentru că oricum îi ia trei ani pentru a se maturiza. Deci ce mai contează o săptămână-două până se coace la voi acasă? 

Ananasul este, mai ales, susţinător al sistemului imunitar: o porţie asigură 100% din valoarea zilnică de vitamina C de care avem nevoie pentru protecţia celulelor și producerea de  colagen.

Proprietăţi nutriţionale pentru 160 g (o porţie) de ananas proaspăt

  • 83 Kcal 
  • 1g proteină 
  • 1,7 g grăsimi
  • 21,6 g carbohidrai
  • 2.3 g fibre
  • 109% din DZR (doza zilnică recomandată) de mangan 
  • 88% din DZR de Vitamina C 
  • 20% din DZR  de cupru
  • 11% din DZR de tiamină

În general, ananasul este recunoscut ca fiind sigur pentru majoritatea oamenilor, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate. Cu toate acestea, consumul de cantități mari poate provoca tulburări digestive. De asemenea, este recomandat să evitați fructele necoapte, deoarece şi acestea pot provoca neplăceri la stomac și uneori iritații ale gâtului.

Cum procedăm când vrem să cumpărăm ananas

  • Mirosiţi baza. Miroase a ananas? E bine. Miroase a fermentat? Alegeți alt fruct.
  • Smulgeți o frunză din centrul mănunchiului. Dacă iese ușor, ananasul e bun de cumpărat. 
  • Fructul ar trebui să se simtă greu la mână și să nu aibă puncte moi sau lovituri
  • Un ananas bine copt și întreg se va păstra în bucătărie pentru câteva zile
  • După ce îl tăiați, rezistă la frigider timp de 5-7 zile sau la congelator timp de 6 luni sau mai mult. 
  • Pentru a forţa ananasul mai verde să se coacă, puneţi-l într-o pungă de hârtie. De asemenea, plasarea unei banane în aceeaşi pungă poate accelera procesul. Gazul de etilenă emis de fructe va accelera coacerea.

Cum se curăţă ananasul

  • se așază pe tocător și i se taie capetele până la miez
  • se ridică în picioare și cu un cuțit mare de bucătărie se taie coaja groasă pe verticală, în așa fel încât să nu pierdem foarte mult din pulpă
  • dacă vreți să scăpați de cotor, ori folosiți un dispozitiv special, ori tăiați ananasul pe lung, în două, apoi scoateți cotorul cu un cuțit
  • ulterior se feliază ușor

Ce facem cu ananasul

  • smoothie cu ananas, afine și iaurt grecesc pentru mic dejun
  • salată de pui fript, cu migdale, afine și ananas 
  • burgeri hawaieni de casă (burgeri de vită cu un inel de ananas)
  • pui la grătar cu sos dulce- acrişor (ananas, muguri de bambus, ardei,  morcovi şi sos de roşii)
  • la grătar 
  • tort Diplomat
  • salată de fructe
  • băuturi (ne)alcoolice

Foto: pixabay.com

Surse documentare:
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/8-reasons-eat-pineapple/
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-pineapple/
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-pineapple