Albă, roșie sau neagră, cu bob mic sau gigant, fasolea a fost tot timpul în categoria produselor de bază din alimentație. Și nu doar hrănește, ci vine și cu beneficii pentru organism.
De la originile necultivate, când creștea ca vița de de vie sălbatică în America Centrală și de Sud, până la miile de soiuri cultivate în întreaga lume astăzi, fasolea a parcurs un drum foarte lung, fiind una dintre cele mai importante culturi din lume.
Cea mai veche dovadă a cultivării fasolei în America a fost găsită în Peștera Guitarrero, un sit arheologic din Peru, și datează din jurul mileniului II î.Hr. Analizele genetice ale fasolei comune arată că este originară din Mezoamerica, de unde s-a răspândit spre sud, împreună cu porumbul și dovleacul.
Când exploratorii europeni au ajuns în Lumea Nouă, nativii le-au prezentat ”Cele Trei Surori”, o tehnică de plantare ce implică alăturarea culturilor de fasole, dovleac (bostani) și porumb. După zeci de ani de experimentare, nativii americani au realizat că acestea trei sunt mai productive când sunt plantate împreună, așadar au ajuns să fie numite cele trei surori.
Fasolea este o sursă excelentă de fibre, despre care știm că sunt necesare bunei funcționări a organismului și funcționează ca un scut de protecție împotriva bolilor de inimă, a colesterolului ridicat, hipertensiunii arteriale și bolilor digestive. De asemenea, este și o modalitate excelentă de a beneficia de proteine cu conținut scăzut de grăsimi și calorii, care au deja înglobate fibre și carbohidrați. În plus, constituie o sursă importantă de fier, magneziu, potasiu, zinc și folați.
Tipuri de fasole boabe
- Albă
- Pinto, pestrițe, crescute în Mexic
- Ochi vânăt (black-eyed), foarte vechi, din Asia, au un desen de forma ochiului, închis la culoare
- Lima, bob alb, de dimensiune medie, din America Latină
- Morina, alb, se cultivă în Statele Unite de peste 300 de ani
- Chali, o varietate de fasole albă, cu bob mare
- Neagră
- Mauritania
- Preto, bob negru mediu
- Roșie
- Kidney beans (fasole cu bob mare, în formă de rinichi)
- Ciocolatie
- Scufița roșie este un soi cu boabe alb cu roșu
Mâncăruri populare pe glob cu fasole boabe
- Cassoulet (Franța), mâncare densă și consistentă, cu fasole albă, uneori fava, și carne de porc sau de rață, ori cârnați. Seamănă foarte bine cu iahnia noastră de fasole, dar este albă, nu are boia.
- Fasole pe pâine (un fel de iahnie de fasole), de data asta cu sos de roșii. Britanicii o mănâncă la un mic-dejun englezesc complet, cu bacon, ouă prăjite, cârnați, ciuperci, pâine prăjită și un fel de sângerete (numit black pudding).
- Fabada (Spania) este un fel de mâncare tradițional din regiunea Asturias, unde bucătarii folosesc fasole albă uscată, cu bob mare, alături de cârnați, carne de porc afumată, slănină și boia de ardei.
- Fasole roșie și orez (New Orleans), mâncare de luni, cu ardei iute și mirodenii din Caraibe și America Latină.
- Chili con carne (Mexic, SUA) este o rețetă tex-mex, adică din Texasul american cu ingrediente specifice Mexicului. Conține carne tocată, fasole boabe și condimente locale, mai ales ardei.
- Makhani Rajma este esența rețetelor indiene pentru suflet (comfort food). Denumit și curry de fasole, este un fel de mâncare gătit de fasole roșie, usturoi, ghimbir, sos de roșii și condimente (chimen, turmeric, coriandru, garam masala și pudră de asafetida(este un condiment indian, gustul se aseamănă cu cel al usturoiului)). Însoțit de orez, este un fel de mâncare foarte popular în nordul Indiei.
- Ful mudammas (Egipt) este fasole gătită cu ceapă și roșii, o rețetă populară de mic-dejun în Egipt. Arată ca iahnia, dar poate fi și pasată, ca fasolea bătută de la noi, combinată cu ulei de măsline, unt topit, un ou fiert tare sau un ou prăjit. Un proverb arab spune că este „micul dejun al bogatului, prânzul comerciantului, cina săracului”.
Foto: pixabay.com
Surse documentare:
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-why-beans-are-good-for-health
https://en.wikipedia.org/wiki/Bean
http://www.vegetablefacts.net/vegetable-history/history-of-beans/
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Bean