fbpx

Cardamom

cardamom

În curry indian sau ciocolată ori cafea, cardamomul este acel condiment care face lucrurile să se schimbe cu totul. La capitolul valoare de piață, semințele de cardamom sunt chiar unele dintre cele mai scumpe condimente din lume.

Cardamomul are o aromă puternică, înțepătoare, ușor dulceagă, ce aduce cu florile de eucalipt ori mentă. Există 17 până la 20 de semințe minuscule în fiecare păstaie, care are dimensiuni apropiate arahidelor. 

Cardamomul este specific mâncărurilor indiene, dar se regăsește și în bucătăria Orientului Mijlociu. În rețetele indiene, păstăile întregi de cardamom sunt folosite la prepararea orezului basmati și a diverselor feluri de curry. În rețetele din Orientul Mijlociu, cardamomul măcinat condimentează anumite deserturi, iar în cultura beduină, este pus la vedere pentru oaspeți. Dacă aspectul păstăilor era plin și lipsit de cusur, aceasta arăta o deosebită stimă și respect pentru oaspete.

Arabilor, dar și turcilor le place să își aromeze cafeaua cu păstăi de cardamom.

Există două tipuri principale de cardamom: negru și verde. Cel alb este doar o versiune a celui verde, nu este un tip aparte. Cardamomul verde este cel întâlnit, de obicei, în bucătăria scandinavă și din Orientul Mijlociu, în timp ce rețetele din India și Asia vor specifica adesea dacă se folosește cardamom verde sau negru.

Cardamomul verde (Elettaria cardamomom) este numit și cardamom adevărat. Este cel pe care îl găsim cel mai des în supermarket. Poate fi o alegere pentru mâncărurile dulci, dar se potrivește și celor sărate. Versiunea albită, cardamom alb, are o aromă mai puțin intensă și este cultivat în zonele tropicale, inclusiv India, Malaezia și Costa Rica.

Cardamomul verde se combină bine cu cuișoare, ghimbir, anason și fenicul. Este de preferat să fie folosit întreg, nu pudră, pentru a-și păstra intensitatea aromei. 

Înainte de a fi folosite în mîncare, păstăile se zdrobesc ușor (presate cu furculița, cum am face cu usturoiul, dacă nu am vrea să îl tocăm), iar înainte de a fi servită mâncare oaspeților, este de preferat să scoateți tecile. Au un gust foarte puternic și ușor neplăcut la mestecat. Aroma pe care o lasă însă preparatelor culinare… este altă discuție! Din acest motiv, semințele pot fi ușor prăjite în ulei până când se desfac din teci, luate de pe foc și lăsat uleiul să tragă aroma, apoi scoas cardamomul și continuat găsitul. Pentru cei care preferă aroma întreagă, intensă, se pot scoate doar tecile. 

Se poate folosi pentru a condimenta orezul, rețetele cu carne la cuptor sau în marinade.

De asemenea, dă un gust absolut deosebit ciocolatei ori cremelor cu ciocolată și este amețitor în ciocolata caldă, înghețată, cafea sau ceai! 

Cardamomul negru (Amomum subulatum) are păstăi mai mari, de culoare maro închis. Are un gust ușor afumat, care îl face mai potrivit pentru mâncărurile sărate, și este considerat de calitate inferioară celui verde.

În Dealurile Cardamomului (Cardamom Hills) din sudul Indiei, plantele sălbatice cresc de 2000 de ani, însă Guatemala este acum principalul exportator al păstăilor de cardamom de cea mai bună calitate. 

foto: https://pixabay.com/