fbpx

Ce vin și ce pahar?

pahare de vin

Sigur că pasionații de vin știu despre ce este vorba și mai ales de ce avem nevoie de un anume pahar de vin și nu este recomandat să folosim ce ne vine la îndemână. Și tot specialiștii spun că paharul din care bem vinul îi poate schimba gustul. În bine, dacă este paharul potrivit, în rău, dacă nu este.

Poate nu toată lumea bea vinul în pahar de cristal cu picior, dar pentru o masă de sărbătoare sau pentru o celebrare a unui eveniment, paharul este la fel de important ca și meniul ales. Și indiferent ce spun specialiștii, nu trebuie să le cumpărăm chiar pe toate. Doar cele mai folositoare!
Ca urmare ar trebui să ne intereseze următoarele:

 • Pahar de vin roșu pentru vinuri baricate (este un decantor în sine, de proporții mai reduse)
 • Pahar pentru vin roșu mai ușor
 • Pahar pentru rose sau roșu tânăr
 • Pahar pentru vin spumant
 • Pahar pentru vin alb
 • Pahar pentru vin dulce

Motivul pentru care forma paharelor de vin diferă este unul științific. În 2015, un grup de specialiști în domeniul medical a folosit o cameră de luat vederi performantă pentru a observa cum se evaporă etanolul din diversele tipuri de pahare. Iar vaporii aceștia sunt extrem de importanți la vin, pentru că poartă cu ei componentele aromatice pe care noi le simțim când îl mirosim. Ceea ce în termeni de specialitate se numește ”nas”. Pentru a simți ce ”nas”, cum miroase adică vinul, care îi sunt aromele de vârf și cele mai subtile, avem nevoie de recipientul potrivit.
Și încă ceva extrem de important: paharele nu se umplu niciodată, altfel nu mai au unde se colecta aromele și am pierde o parte din plăcere.

pahare pentru vin roșu

Paharele pentru vin roșu

Deși la prima vedere am putea spune că avem un pahar pentru vin roșu, realitatea este că și aici apar mici diferențe, dar doar două sunt notabile:

 • “Bordeaux” – este cel mai cuprinzător, dar nu cel mai larg în deschizătură, uneori poate avea o formă ca de trunchi de con, și este potrivit pentru vinurile cu personalitate: cupajele Bordeaux, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante Bouschet. Este un pahar generos care dă șansa etanolului să se evapore și face ca vinul să fie mai puțin aspru. 
 • ”Bourgogne” (burgund)- este potrivit pentru vinurile mai ușoare, cu arome mai subtile și delicate. Forma lui aproape rotundă și cu deschizătură îngustă ajută la colectarea și păstrarea aromelor și este nimerit pentru Pinot Noir, cupajele Valpolicella, Nebbiolo, Beaujolais și evident Bourgogne.
 • Paharul standard pentru vin roșu este destul de apropiat ca formă de paharul tip Bordeaux, însă nu la fel de mare. Este folosit de obicei pentru vinurile cu note condimentate și un grad ridicat de alcool: Zinfandel, Malbec, Syrah (Shiraz), Merlot, Chianti
pahare pentru rose și spumant

Paharele pentru spumant

Se numesc și flute, dată fiind forma lor alungită, îngustă, creată special pentru a păstra cât mai mult timp acidul și prețioasele sale bule, dar și pentru a stoca aroma vinului, care este de obicei ușoară și florală. Ca urmare sunt recomandate pentru toate vinurile spumante sau champagne, inclusiv Cava, Prosecco ori Asti.

Paharele pentru rose

Ca dimensiune și chiar ca formă sunt intermediare. Între cele roșii și albe. Pot fi folosite cu succes paharele standard de vin roșu, care sunt ceva mai mici decât celelalte. La fel de bine și un pahar de vin alb poate cuprinde rose-ul. Dacă sunteți mari iubitori de rose-uri, sigur că puteți căuta paharele specifice.

pahare pentru vin alb și dulce

Paharele pentru vin alb

De obicei sunt ceva mai mici decât cele pentru vin roșu, într-o formă aproape perfectă de U, iar rolul lor este să:

 • păstreze aromele florale
 • să păstreze temperatura scăzută
 • să indice aciditatea vinului
 • să conducă mai bine aromele spre nas, chiar dacă la rece acestea sunt mai puțin detectabile

Paharele pentru vinuri dulci

Sunt cam de aceeași formă cu cele de vin alb însă mult mai mici, având în vedere că vinurile dulci sunt mult mai alcoolizate. Forma lor de U este ceva mai strânsă în deschizătură, pentru a împiedica alcoolul să se evapore repede și pentru a păstra cât mai mult aromele.

 1. Concluzia este una singură. Dacă pentru vinul roșu este, totuși, recomandat să aveți două feluri de pahare, pentru vinul alb este suficient unul singur. Iar dacă spumantele își găsesc des loc în zona de vinuri a frigiderului, bine ar fi să achiziționați și flute. 
 2. Iar dacă pentru vinul roșu puteți alege pahare elegante, dar fără picior, este exclus să le folosiți pentru rose-uri, spumante sau vin alb. Pentru că acestea au nevoie să rămână reci cât mai mult timp, iar atunci paharul trebuie să fie cu picior, altfel se încălzește de la mână.
 3. Și ca o ultimă recomandare: țineți totdeauna paharul cu vin de picior, pentru a nu-i schimba temperatura. Doar paharul pentru cognac se ține între palme, pentru că are nevoie de căldură să își elibereze aromele!

Surse documentare:
https://winefolly.com/tips/the-importance-of-a-proper-wine-glass/